01 Nisan 2010

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

Türkçe Adı: Dr. Parnassus
Tür: Macera / Fantastik / Gizem
Yönetmen: Terry Gilliam
Süre: 123 dakika
Oyuncular: Heath Ledger, Lily Cole, Christopher Plummer, Jude Law, Johnny Depp, Colin Farrell, Peter Stormare, Andrew Garfield, Tom Waits, Verne Troyer, Paloma Faith, Fraser Aitcheson, Daniel Newman, Carrie Genzel, Cassandra Sawtell, Michael Eklund, Quinn Lord, Carolyn Pickles, Lucy Russell, Montserrat Lombard
Ölümsüz Doktor Parnassus (Christopher Plummer), Londra sokaklarındaki seyyar hayalhanesinde gösteri yapmaktadır. Sahnenin ortasına yerleştirilmiş ayna, gizeme açılan boyutun girişidir. Aslında tüm esrarengizlik, Parnassus’un düşünce gücünden kaynaklanmaktadır. Düşleri ziyaret eden müşteriler, gezinti sonunda bir seçim aşamasına gelir. İşte o anda, şeytan olarak tanınan Mr. Nick (Tom Waits) ortaya çıkar. Mr. Nick, hayallerin ardında yatan kara dünyanın efendisidir.

Mr. Nick ve Doktor Parnassus, asırlardır anlaşma yollu bir bahsin karşılıklı oyuncusu olmuştur. Bu anlaşmalardan birine Parnassus, 16 yaşına geldiğinde teslim etmek üzere kızı Valentina’yı (Lily Cole) ortaya koyar. Mr. Nick, 16. yaş gününe sadece 3 gün kala, anlaşmayı hatırlatmak için ziyarete gelecektir. Çaresiz Parnassus çıkış yolu düşünürken, yardımcısı köprüde iple asılı bir adam bulur. Adamı ipten aldıklarında henüz ölmemiştir. Parnassus, bunun bir işaret olduğunu düşünecek, bu nedenle kızının Tony (Heath Ledger) adını verdiği bu adama yakınlık gösterecektir. Fakat çalışanı ve aynı zamanda yardımcısı Anton (Andrew Garfield), aynı fikirde olmayacaktır.

Hayallerle dolu bir boyutun görsel şöleni sayılabilecek bu filmde, Jude Law, Johnny Depp ve Colin Farrell, düşlerde farklılaşan yüzler olarak karşımıza çıkıyor. Farklı tarzı bakımından beğeni oranı değişkenlik gösterebilir. Düşleri seven, işin görselliğinden zevk alanlar için uygun olacaktır.

Emre Türker

Picture: impawards

4 yorum:

  1. filmin muhteşem bir afişi var! umarım kendisi de bu kadar güzeldir..

    YanıtlaSil
  2. gerçeklikten fazla uzaklaşmıştı.
    ama içindeki anlamlı cümleler ve kayda değer oyuncu kadrosuyla bu açığı kapatıyor bence.

    YanıtlaSil
  3. Gerçeküstü bir filmdi zaten görüntüler çok güzeldi. Filmin sonunu beğenmemiş olmama rağmen Parnassus'un zihninde dolanmaya değer diye izlenmeli.

    YanıtlaSil
  4. Görsellik açısından 1 şey diyemem ama o kdr ünlü insan oynuyor olmasına rağmen, çok etkileyici 1 film değil bence.. ucu başı açık, tam ne istediği belli değil..

    YanıtlaSil