12 Nisan 2010

Bakılan, İnanılan ve Görünen Yüzler

Avrupa Kültür etkinliklerinden birinin açılışına katılmak üzere, ortalama 60-70 kişi dışarıda bekliyor. Sergi, Alman kültürünün zanaatla sanat ilişkisini görselliğe dökecek. Açılış, flaşlar eşliğinde bir konuşmayla başlıyor. Davetlilere şarap dağıtılırken, iki kişi dikkat çekiyor. Biri kadın, diğeri erkek iki arkadaş, sergiyi izlemeye gelmiş. Kadında başörtü, erkekteyse sakal var. Bu iki kişi, bilinçli olarak basın masasına yöneliyor. Belli ki broşür ve tanıtım kiti alacaklar. Görevliler ve masa başındakiler karşılarına dikiliyor. Onların konuyla ilgisi olabileceğini bile düşünemiyorlar. Hatta amaçlarını öğrenmek için sorulan sorular, sorgular cinsten…

Yukarıda anlattığım örnek, Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’da, etkinlikler sırasında dikkatimi çeken bir olaydı. İzlenen tutum, kültür etkinliğinin amacını sorgulatıyor. Kültür etkinliği, çeşitliliğin yansıtıldığı bir görsellik değil miydi? Kültür, farklılıkların temsil edildiği, saygı ve sevginin korunduğu, estetiğin çeşitliliğe göre değerlendirildiği bir bakış açısı değil midir? Herhangi bir davetteki ziyaretçiler, birbirine saygısızlık etmiyor, taşkınlık yapmıyor ve eserlere ilgiyle yaklaşıyorsa, bu onların paylaşılanlara karşı saygı, sevgi ve ilgisini göstermez mi?

Baktığınız yönde siz, üst noktada olabilirsiniz. Fakat bu, sizin başka biri tarafından yukarıda göründüğünüzü göstermez. Görüntünün netlik ayarı, kişilikte saklıdır. Eğer kişiliğiniz dengeyi bulamamışsa, gördüğünüz noktadaki üstünlük sizi mutlu edemeyecektir.

Emre Türker

Picture: deviantart

4 yorum:

  1. bir önyargıyı parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur" demiş einstein..aklıma geldi okuyunca..

    YanıtlaSil
  2. Jacqueline… Sık dile gelen bir söz. Önyargı, insanın kalıplaşmış kurallar bütünü haline geldiğinden, değişiklik oldukça zordur. Hayattaki değerleri önyargılara kurban etmemek lazım.

    YanıtlaSil
  3. Bir an orda olmak istedim.. Sırf broşür masasına gittiklerinde görevlilerin afalladığını görebilmek için..

    YanıtlaSil
  4. Snobdog… Görevliler, sanırım aracı bir kurumdu. Afallamaları için gerekli hissiyatı bile sağladıklarından şüphem var.

    YanıtlaSil