12 Nisan 2010

Alice Harikalar Diyarında

Yazar: Lewis Carroll
Çeviren: Sinan Ezber
Sayfa Sayısı: 128
Kitap Boyutu: 13 x 19,5
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Alice, nehir kıyısında ablasının okuduğu resimsiz kitaptan sıkılmıştır. O sırada yanından geçen pembe gözlü beyaz bir tavşan, yeleğinin cebindeki saati kontrol edip, “Aman Tanrım, Aman Tanrım çok geç kaldım” diyerek koşturmaya başlar. Garip durumun verdiği merakla tavşanı izleyen Alice, onun bir tavşan deliğinden içeriye girdiğini görür. Hiç tereddüt etmeden, o da peşinden kuyuya atlar. Dipsiz karanlık bir çukur gibi görünen kuyunun içinden yavaşça aşağıya doğru inen Alice, zemine düştüğünde hiçbir acı hissetmez. Tavşanın uzun bir koridordan telaşla koşmaya devam ettiğini görüp, izlemeye devam eder. Fakat geçit, kapalı ve kilitli kapılarla son bulmaktadır. Çevresine bakınınca, üç bacaklı masa ve altından yapılmış anahtarı fark eder. Kapılardaki kilidi açmak üzere giriştiği çaba sırasında, öyle çok garipliklerle karşılaşır ki, bundan sonrasında artık şaşılacak bir şey olmadığına karar verir. Çünkü bu garip yerde, her hayvan konuşabilmekte, fakat kimse doğru dürüst bir mantık yürütememektedir. Acaba burası neyin nesidir böyle?

1832 doğumlu Yazar Lewis Carroll, doçentlik almış bir matematikçiydi. Okul müdürünün ortanca kızı Alice, yazarın 1862 yılında yazdığı bu öyküye esin kaynağı oldu. Hikâye, hayal gücünün sınırlarını zorluyor. İş Bankası Kültür Yayınlarından İş Çocuk Klasikleri arasında yer alan bu kitap, orijinal dilden kısaltılmadan çevrilmiştir.

Emre Türker

4 yorum:

  1. oyumu kullandım basarılar...

    YanıtlaSil
  2. nohut oda… Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. tesekurler basarılar dılerım

    YanıtlaSil
  4. Ben de okul kütüphanemizden İş Bankası Yayınlarından olan bu kitabı aldım ve okuyorum:) Hayal gücümle öyle güzel oynuyor ki okurken her ayrıntıyı hayal etmekten büyük keyif alıyorum.

    YanıtlaSil