27 Kasım 2011

Hedef: Tam İsabet

Bir yaydan çıkan ok, bir süre sonra hızla yol almaya başlar. Saplandığı yer, kimi zaman hedef tahtasının tam 12 noktası, kimi zaman hedef tahtasının herhangi bir noktası, kimi zaman da hedef tahtasının dışında bir yerdir.

Her hedef, bir varış noktasıdır. Yay, seçtiğiniz okla beraber bir bütündür. Hedef noktanızı siz belirlemelisiniz. Başkasının belirlediği hedefler, sizin değildir. Fakat seçtiğiniz hedefler için, başarılı bildiğiniz bir başkasından destek alabilirsiniz.

Hedef tahtası ile aranızdaki mesafe, duruma ve zaman göre değişebilir. Yetenek, sizin bu yoldaki artı puanınız olsa da, tek başına yeterli değildir. Hedefi tutturma şansınız; kararlılığınız, deneyimleriniz, azminiz ve isteğinizle doğru orantılıdır.

Hayattaki hedefler hiçbir zaman bitmez. Çoğu zaman, hedefimizi tutturduğumuzu ya da hedefe vardığımızı düşünürüz ama son nokta bu değildir. Hayat, nefes aldığımız sürece bize yeni bir hedef için seçenekler sunar. Biz bazen hedeften vazgeçer, bazen hedeften şaşar, bazen de hedefi tesadüfen tutturabiliriz. Olası olumsuz durumlar, yaşamda bize eksi puan kazandırır. Her vazgeçiş, kendimiz adına bir değerden kopuş olacaktır.

Hedeflerin kolay olduğunu söylemek doğru olmaz. Her hedef, kendine göre zordur. Hedefi hafife almak, sizi zayıflatır. Hedefi aşırı zorlamak ise, sizi yıldırır. Hedefi doğru görmek gerekir. Rasgele okları sallamak, şans oyunlarında ikramiye beklemeye benzer. Kimi zaman tutturursunuz ama şans, hazırlıksız yakaladığınız bu tesadüf zincirinde sizi tutsak eder.

Hedeflerinizi doğru belirleyin. Böylece her varış, bilincinize yeni bir anlam daha katacaktır. Yaşam, doğru hedefleri görüp onlara ulaştıkça güzel...

Emre Türker

Picture: deviantart

4 yorum:

  1. Yazının en başında aklıma ilk gelen Mevlâna'nın; ''Doğru olsam ok gibi yabana atarlar beni, eğri olsam yay gibi elde tutarlar beni,'' sözü oldu.

    Ama hedef TAM İSABET olmalı TABİİ Kİ. Özellikle son paragrafın muhteşem. Yaşama azmi veriyor.

    YanıtlaSil
  2. Zeugma… Mevlana ne güzel de söylemiş değil mi Zeugmacım! Mevlana’yı okumak, anlamak lazım. Ben zor olsa da mesnev-i şerif’i bitirmek ve özümsemek niyetindeyim. Daha birçok sözü var anlamını düşündüren.
    Kendimden örnek verecek olursak, önceleri bir hedef tahtam olmadan atardım okumu. Şimdi önce hedef tahtamı asıp sonra nişan alıyorum. İnsan oalrak belki de en büyük hatalarımızdır bu. Yani, bir işe başlarız ama sonunu düşünmeyiz. Ya da sonunu düşünüp nasıl nişan alacağımızı bilmeyiz.

    YanıtlaSil
  3. rota değiştirmekten bıkmayan hedeflerim var ve ben artık sıkıldım.

    YanıtlaSil
  4. furina... Belki de çok yaklaştın. Yeter ki gideceğin rotadan emin olmaya çalış.

    YanıtlaSil