23 Ekim 2010

Magnolia (1999)

Tür: Dram
Yönetmen: Paul Thomas Anderson
Süre: 188 dakika
Oyuncular: Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Tom Cruise, Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman, Jason Robards, Alfred Molina, Melora Walters, Michael Bowen, Ricky Jay, Jeremy Blackman, Melinda Dillon, April Grace, Luis Guzmán, Henry Gibson, Felicity Huffman
Kanser hastalığı nedeniyle son günlerini yaşayan Earl Partridge’e (Jason Robards), hasta bakıcı Phil Parma (Philip Seymour Hoffman) eşlik etmekte, genç eşi Linda (Julianne Moore) ise onu biraz daha hayatta tutmak için elinden geleni yapmaktadır.

Erkeklere kadınları tavlama sanatı hakkında seminerler veren ve konu hakkında yazılmış kitabı bulunan Frank T.J. Mackey (Tom Cruise), yaşamın çok basit kuralları varmış gibi davranmaktadır. Kurallar basit, oyun doğru oynanmalı ve her erkek doğru adımlarla mutlu sona ulaşabilmelidir.

Polis memuru Jim Kurring (John C. Reilly), sokaklardaki tehlikelerden insanları korumak ve onlara yardım etmek için özveriyle çalışır. İşi ne kadar zor olsa da, işini severek yapar. Sorumluluklarını yerine getirmeli ve toplumun beklentilerini karşılamalıdır.

Süper zekâ Stanley Spector (Jeremy Blackman) ve arkadaşları, TV’deki büyüklere karşı bilgi yarışmasında rekora koşarken, Stanley’nin üstüne yüklenen ağır sorumluluk ve çocukluğunun göz ardı edilmesi gibi sorunlar nedeniyle işler beklenildiğinden farklı gelişmeye başlar. Yarışmayı sunan Jimmy Gator (Philip Baker Hall), iyi bir aile babası ve insancıl yönüyle tanınmaktadır. Fakat vücudunu saran kanser nedeniyle, hayatında doğru ve yanlışların karşılaştırmasını yapma vakti gelmiştir.

Uyuşturucunun etkisiyle yaşamdan kendini soyutlayan Claudia Wilson’ın (Melora Walters) babasına karşı nefreti neydi?

“Harika Çocuk” adıyla ünlenen Donnie Smith’in (William H. Macy) ilerleyen yaşıyla beraber işlerinin ters gitmesinin nedeni, hangi dönemin etkisindeydi?

3 saat süren Magnolia, ağır dramın etkisiyle izleyiciyi bunaltabilir. Çünkü Magnolia, hayatta yaşanan veya yaşanması muhtemel garip olayların birbiri üzerinde etkisini, saklı sırları, geçmişe gömülen yalanları, beklenen sevgileri, beklentiye karşılık bulamamış sevgileri ve pişmanlıkları anlatıyor. Bağlantıların geçişleri çok kolay değil. Bu nedenle zaman, keyifli vakit geçirmek isteyenler için doğru ilerlemeyebilir. Mesaj içerikli yapımda, filmin başında gösterilen geçmiş tarihteki garip olayların birbirleriyle olan garip ilişkisi, konuların bütünü ile parçaları arasındaki ilişkinin ipuçlarıdır.

Emre Türker

Picture: impawards

1 yorum: