05 Nisan 2014

The Best Offer (2013)

Türkçe Adı: En İyi Teklif
Orijinal Adı: La migliore offerta
Tür: Polisiye, Dram, Romantik         
Yönetmen: Giuseppe Tornatore
Süre: 131 dakika
Oyuncular: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland, Philip Jackson, Dermot Crowley, Kiruna Stamell, Liya Kebede, Caterina Capodilista, Gen Seto, Klaus Tauber, Maximilian Dirr, Laurence Belgrave, Sean Buchanan, John Benfield

Filmin tanıtımından önce bazı ayrıntılara girmekte fayda var. Çünkü bu size en azından dikkat fırsatı verecek. Tabi bunu bir spoiler olarak düşünürseniz, direk olarak ikinci paragrafa geçebilirsiniz. Filmin kahramanı Virgil, tablolara, özellikle de kadın tablolarına düşkündür. Yaşam alanı, sanat eserleri ve açık arttırma müzayedesi içinde dönüp dolanırken, sosyal anlamda gerçek bir ilişkisi bulunmamaktadır. Her ilişkisi altında bir iş bağlantısı yatar. Mesela filmdeki genç antika tamircisi Robert’la (Jim Sturgess) ilişkisi, getirdiği eşyaların değerinin saptanması için ayrıntılara yardımcı olması ile bağlantılıdır. Eski dostlarından Billy (Donald Sutherland) ile ilişkisi, ona değerli tabloları ucuz yoldan satın alması için, müzayedelerde müşteri gibi oturması ve o değer biçtiğinde diğer kişiye sıra gelmeden bir an önce satışı kapatmasıyla ilgilidir. Ayrıca Virgil, Sanat eserlerinin gerçekliğinin tespiti konusunda ise alanının en iyilerindendir

Filmin konusu: Değerli eserlerin ve tabloların satıldığı büyük bir müzayede açık arttırmaları yöneten Virgil Oldman’ı (Geoffery Rush) bir gün Claire Ibbetson (Sylvia Hoeks) isimli 30’lu yaşlarda bir kadın arayarak, yalnız yaşadığı malikânesinde bulunan eserlere değer biçmesini ister. Virgil, eserlere dokunmak için ondan bir kontrat isteyecek, fakat gizemli Claire’i bir türlü görme fırsatı elde edemeyecektir. Çünkü Claire, fobisi nedeniyle yıllardır kimseyle yüz yüze görüşmemiştir. Telefon ve kapalı kapılar ardından yapılan ikili konuşmalar, öncesinde Virgil’in sinirini bozsa da, sonrasında bu iş gittikçe büyük bir merak ve tutkuya dönüşecektir.

Claire’in eşyalarını kontrol etmek için malikâneye her gidişinde bir mekanik parça bulan Virgil, bunları düzenli olarak Robert’a götürür. Robert bu parçaların şimdilik bir şey ifade etmediğini, ama parçalar birleştiğinde önemli bir şey çıkabileceğini söyleyince Virgil, bu parçalar için her fırsatı değerlendirmeye başlayacak. Peki bu parçalar tamamlandığında ortaya ne çıkacak?

Film bir gizem havasında, fakat ağır ilerliyor. Eğer filmden bir heyecan fırtınası beklentisi içindeyseniz, konunun ilerleme şekli hoşunuza gitmeyebilir. Ayrıca sonun ne olacağıyla ilgili doğru tespitlerde bulunmanız da mümkün. Fakat aralarda saklanan mesajlar, tüm filmdeki dağınık parçaların, Virgil’in mekanik parçaların birleştirilmesi konusundaki heyecanı ve sona yaklaşması gibi, yani çarklar yerine oturuyor. Çarkların tam anlamıyla manasını, eğer vaktiniz varsa ikinci kez izleme sırasında daha iyi anlayabilirsiniz. Fakat 131 dakikalık süre düşünülürse, bu biraz yorucu olabilir.

Genel anlamda yapım başarılı. Çünkü her ayrıntı bir yere bağlanmaya çalışılmış. Fakat son ile ilgili hayal kırıklığı yaşanabilir. Farklı bir son beklentisi içinde olduğumu söyleyebilirim. Bu beklenti, filmin başarısız olduğu anlamına gelmez. Özellikle tarihi eserlerle ilgili ayrıntılar ve arada söylenen sözler etkileyiciydi. Gizemden hoşlananlar için doğru bir tercih olacaktır.

Emre Türker
 
Picture: impawards
 


1 yorum:

  1. Filmi listeye aldım. En kısa sürede izleyeceğim .Notu da düşerim yorum olarak . Emeğine sağlık efendim.

    YanıtlaSil