14 Nisan 2014

The Help (2011)

Türkçe Adı: Duyguların Rengi
Tür: Dram
Yönetmen: Tate Taylor
Süre: 146 dakika
Oyuncular: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Ahna O'Reilly, Allison Janney, Anna Camp, Eleanor Henry, Emma Henry, Chris Lowell, Cicely Tyson, Mike Vogel, Sissy Spacek, Brian Kerwin

1900’lü yıllarda geçen filmin konusu, Orijinal Adı “The Help” Kathryn Stockett’in kitabından uyarlama. Ülkemizde de 2012 yılında (muhtemelen filmin etkisiyle) çevrilerek piyasaya sürülmüş uluslararası bestseller kitaplarındandır. Kitabını henüz okumadım ama filminin harika uyarlandığını söyleyebilirim.

Üniversiteden mezun olduktan hemen sonra Mississippi’de ailesinin yanına geri dönen Skeeter (Emma Stone),  bir yerel gazetede temizlik önerileri köşesinde başka birisinin adını kullanarak yazmak şartıyla iş bulur. Fakat asıl projesi, bulunduğu yerde yaşayan siyahi insanların (özellikle de hizmetçi olarak çalışan siyahi kadınların) çektiği zorlukları ve ırkçılık nedeniyle yaşadıkları sorunları dile getiren bir kitap yazmaktır. Bunun için editöründen ancak bir düzine hizmetliden röportaj almak şartıyla onay alır. Fakat siyahlar için, geçinmenin zor olduğu ve kanunlarda siyah-beyaz ırk ayrımının alenen yapıldığı bu yerde, böyle bir şeyi yapmak neredeyse imkânsızdır. Mobley ailesinde hizmetçi olarak çalışan Aibileen (Viola Davis), siyahların beyazlara hastalık bulaştırmaması adına evlerde başka bir tuvalet yapılmasına valiliğin onay vermesiyle birlikte girişimleri ardından, ilk röportajcı olmayı kabul eder. Bu röportaj, kendisi de bir siyahi kadın tarafından yetiştirilen Skeeter’ın mücadele için devamı gelecek bir başlangıcı olabilecektir.

Filmin çekildiği Greenwood kasabası, tarihte Jim Crow yasalarını sert bir şekilde uygulandığı bilenen bir yer. Köleliğin kalkması ardından devam eden yaşam sistemi, hemen normale dönüşmüyor. Uzun süre beyazlara hizmet ederek gayriresmi görüntüyle köleliğin devam ettiği bu yerde, siyahi vatandaşlar, zenciler olarak aşağılanıyor. Oysa hizmetçi olarak çalışan bu kadınlar, çok düşük ücretlerle evin tüm işlerini yapmakta, aileleri tarafından sevgisiz büyütülen çocuklara en içten şefkatiyle sevgilerini göstererek ve onları en iyi şekilde büyüterek, “düşmanınızı bile sevebilirsiniz” ilkesini uyguluyorlar. Dayandıkları tek güç, Tanrı’ya ve onun adaletiyle bu sistemin bir gün değişeceğine olan inançlarıdır.

Yaklaşık 2.5 saat süren film, ağır ilerlemesine rağmen hiçbir şekilde sıkmıyor. Dramatik görüntü elbettteki duygusal izleyiciyi biraz rahatsız ediyor ama bu rahatsızlık, 12 Yıllık Esaret’teki kadar sert değil. İzlerken ve izledikten sonra etkisinden uzun süre kurtulamayacağınız bir film. Fırsat bulunduğunda kitabını da okumak gerek.

Emre Türker

Picture: impawards


2 yorum:

  1. Dönemi çok iyi yansıtan bir film.

    YanıtlaSil
  2. Derhal izlenecekler ve okunacaklar listeme ekliyorum. Teşekkürler

    Sevgiler

    YanıtlaSil