04 Ağustos 2012

Küçük Adımlar

Yazarlar: Moria Pieterse, Robin Treloar, Sue Cairns, Diana Uther, Erica Brar
Hazırlayan Kurum: Macquarie Üniversitesi, Sydney, Avustralya
Sayfa Sayısı: 8 kitap toplamı 813 sayfa
Kitap Boyutu: 19 x 27
Dizi Uyarlama Editörü: Prof. Dr. Gönül Kırcaali-iftar
Yayınevi: Daktylos Yayınevi

Çok fazla ismini duymadığınız bir setten bahsetmek istiyorum. Bu set, 0-4 yaş arasında gelişim geriliği olan çocuklara yönelik hazırlanmış 8 kitaptan oluşan bir erken eğitim programıdır. 1974 yılında, Avustralya’nın Sidney şehrindeki Macquarie Üniversitesi Down Sendrom Programı’nda hazırlanmış bu program, yalnız Down sendromu için değil, her türlü gelişimde yaşanan gerilikte, çocuklara ışık tutacak bir eğitim seti. Eğer aileler pedagog ya da çocuk doktorlarına fazla gitme şansı bulamıyorsa, bu eğitim seti genel anlamda ailelerin faydalanacağı şekilde hazırlanmış (Hatta sadece gelişim geriliği değil, küçük bebekler için standart öğrenme ve öğretme yöntemi şeklinde bile bebeklerinize/ ufaklıklarınıza uygulama şansı bulabilirsiniz). Bu eğitim seti, anne-babalar ve eğitimciler için kolay uygulanabilir “ev merkezli” bir eğitim programıdır.

Küçük adımlar ismi ise, çocukların daha yavaş öğrenmesine olanak sağladığını anlatmak için kullanılan bir başlık. “Her çocuk öğrenebilir ama bazıları daha yavaş öğrenebilir” düşüncesini taşıyor.

Kitabın genelini tamamen incelemiş biri olarak, bu program genel olarak çocuklara verebileceğiniz eğitimlerin de bir bütününü kapsıyor. Yani konuşma çalışmaları, bedensel çalışmalar, oyun çalışmaları gibi programları okuduğunuzda, herhangi bir engelli programı okuduğunuz hissine kapılmazsınız. Çünkü böyle bir farklılık amacında değil, daha ağır adımlarla tane tane öğretmek gibi bir hedefi var.

Birinci kitap, seti tanıtıyor. 2. Kitapta nasıl çalışmalar yapacağınızı anlatırken, 8. Kitap ise çalışma programının tablolarda hazır bir şekilde hazırlanmış çizelgelerini sunuyor.  3. Kitap iletişim becerileri, 4. büyük kas becerileri, 5. küçük kas becerileri, 6. alıcı dil becerileri ve 7. kitap Kişisel ve toplumsal becerileri kapsıyor.

Kitap bir rehabilite amacı taşıdığından ve herhangi bir satış hedefi olmadığından dolayı, standart kitapçılarda bulmanız zor. Fakat internet üzerinde bir araştırma yaparsanız, kitaba kolayca sahip olabileceğinizi görürsünüz. Bu tanıtımdaki amaç, bu tarz bir kaynağa ihtiyaç duyanlar için yol göstermektir. Çünkü piyasada satılan birçok kitap, size sadece genel bilgiler vermekte, çalışmalar konusunda yeterli olmamaktadır. Faydalı olması ümidiyle, sağlıklı günlere…

Emre Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder