04 Şubat 2012

Klon

Yazar: Kevin Guilfoile
Sayfa Sayısı: 517
Kitap Boyutu: 13,5 x 21
Yayınevi: KORİDOR
Çeviren: Yasemin Özden Kanca
Orijinal Adı: Cast Of Shadows

Martha ve Terry Finn çifti, klonlama konusunda uzman doktor Davis Moore ile görüşmelerinde, klonlama yöntemiyle dünyaya getirmek istedikleri bir çocuk hakkında ön bilgi alıyorlardı. Kanunen DNA ile klonlama yöntemi konusunda net şekilde serbestlik sağlanmamış olması ve klonlamaya karşı çevrenin aşırı tepkisi, işleri zorlaştırmaktaydı. Terry bu konuda ne kadar tedirgin ve şüpheci ise de, Martha kocasının tersine bir o kadar hevesli ve istekliydi.

Davis Moore, kendisine yapılan bir suikast girişiminden yaralanarak kurtulmuş, buna rağmen işinden vazgeçmemişti. “Tanrı’nın Kudretli Elleri” isimli dini bir grup/örgüt ne kadar dikkatleri üstlerine çekseler de, onlara karşı suçlama getirilebilecek net kanıtlar elde edilememişti.

Northwood şehrindeki bir giyim mağazasında yönetici asistanı olarak çalışan 17 yaşındaki Davis’in kızı Anna Katherine, mağazasının kapanışına denk gelen saatlerde vahşice öldürülür. İlk bulgulara göre Anna’ya tecavüz edilmiş, hırpalanmış ve boğularak öldürülmüştü.

Polis katili bulmakta başarılı olamayınca, elde kanıt olarak saklanan Anna’nın kıyafetleri, babası Davis’e teslim edilir. Fakat teslimatta polisin gözden kaçırdığı bir ayrıntı vardır. Kızın saç diplerinden alınan ve spermle eşleştirilen DNA analizi. Bu ayrıntı, doktor Davis’in aklına şeytani bir fikir getirir. Şimdi olmasa bile, bir gün kızının katilini görme şansı elde etmek ve onun gözlerinin içine bakabilmek…

Kitabın içeriğinde yer alan Gölge Evren oyunu, insanı biraz çileden çıkarabiliyor. Sanal dünya içindeki aksiyonu biraz abartılı buldum. Yazar, oyunu bir şekilde gerçek yaşam içine adapte etmekte başarılı olsa bile, bu yine de bir sanal oyun içinde çok fazla zaman harcandığı gerçeğini değiştirmez. Kitapta böyle birtakım mantık yanlışlıkları da bulunuyor. Yapmanız gereken, işin tıbbi yönü ya da bilimselliği değil, polisiye kurgusu üzerinde durmak olacaktır. Eğer bu mantık yanlışları ile ilgili takıntılarınız yoksa, kitabın ortalarından itibaren daha bir hareketli, merak uyandıran anlatımın içinde heyecanla kavrulabilirsiniz. Şahsen 500 sayfalık bu romanı bir çırpıda zorlanmadan okuyup bitirdim. Polisiye severlere güzel bir alternatif olacaktır.

Emre Türker

7 yorum:

  1. bu kitap hep dikkatimi çekiyordu..bir ara okumalı..sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar enteresan bir kurgusu var kitabın...
    Davis bu planını yürürlüğe soktu mu acaba? Çok merak ettim gerçekten.
    Bir de... Katilin aynısı karşısında, tamam, peki. Gözlerinin içine de baktı.
    Eee? Neler hissedecek acaba?

    En kısa zamanda okumam gerek Emre ;)

    YanıtlaSil
  3. Daha önce de konuştuğumuz üerine.. hiç bi baba orda gül gibi kızı dururken gidip de kızını öldüren caniyi klonlamaz.. muhtemelen hollywood bunu film bile yapmaz.. o kdr yani..

    YanıtlaSil
  4. onur sanırım kitabı okumadın...adam neden kızını klonlamadığını da anlatıyor...bence muhteşem bi kitap...tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  5. yazarın anlatımınıda yada büyük ihtimalle çeviride sorun olabilir ama genede son zamanlarda okuduğun en etkileci kitap(haftada 2 kitapdan fazla okuyorum :) filminide yapmasınlar zaten o duyguları yaşatamazlar mundar ederler kitabı.

    YanıtlaSil
  6. Cok guzel bir kitap

    YanıtlaSil