10 Haziran 2010

Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief (2010)

Türkçe Adı: Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı
Tür: Macera / Fantastik
Yönetmen: Chris Columbus
Süre: 118 dakika
Oyuncular: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Jake Abel, Sean Bean, Pierce Brosnan, Steve Coogan, Rosario Dawson, Melina Kanakaredes, Catherine Keener, Kevin McKidd, Joe Pantoliano, Uma Thurman, Maria Olsen, Julian Richings
Olimpos’da bulunan 12 tanrı vardır. Babaları Cronus'u tahtan indirerek elde ettikleri güçlerden sonra üç büyük kardeş Zeus (şimşek ve gök gürültülerinin tanrısı), Poseidon (denizlerin tanrısı) ve Hades (ölülere hükmeden yeraltı tanrısı), birbirlerine düşman olur. Zeus (Sean Bean), şimşeğinin çalınması sonrası kardeşi Poseidon’la (Kevin McKidd) bir araya gelir. Çünkü Zeus, hırsızın Poseidon’un oğlu Percy olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle şimşeğin geri gelmesi için Zeus kardeşine 14 gün süre verecek, yoksa savaş ilan edecektir.

Ayyaş ve dengesiz üvey babası Gabe (Joe Pantoliano) ve annesi Sally’le (Catherine Keener) birlikte yaşayan Percy Jackson (Logan Lerman), ADD (dikkat bozukluğu) ve disleksi (öğrenme bozukluğu) problemleriyle başa çıkmaya çalışmaktadır. Fakat hastalıklı görünen bu bulgular, aslında kendisinin fark etmediği ama üstün olduğu ayrıntılardır. Tarih müzesinde bay Brunner’in (Pierce Brosnan) anlattıkları, yunan mitolojisindeki ayrıntılar hakkında kısa bilgi içermektedir. Örneğin Demigod, tanrıların insanlarla bağlantıları sonucu doğmuş yarı insan, yarı tanrı varlıklara verilen isimdir. Müzede geçici İngilizce öğretmeninin canavara dönüşerek saldırıya geçmesiyle birlikte Percy, aslında kendisinin bir Demigod olduğunu öğrenir. Yakın arkadaşı yürüme özürlü görünen Grover’ın (Brandon T. Jackson) bir Satyr (yarı insan, yarı keçi) olduğu ve onu korumak için çalıştığı, yine bu karmaşa sırasında ortaya çıkacaktır.

Kendisi ve benzerlerinin bulunduğu bir boyuta gizli kapıdan geçen Percy Jackson, küçük bir eğitim sonrasında Demigod olduğuna daha fazla inanır. Ayrıca Tanrı Athena’nın (akıl, sanat, strateji, barış tanrıçası) kızı Annabeth’le (Alexandra Daddario) tanışması, yeni bir yakınlaşmanın başlangıcı olur. Bu sırada kendilerine uyarı amaçlı saldıran Hades’ten (Steve Coogan), annesinin yaşadığını ve yeraltı dünyasında tutsak edildiğini öğrenen Percy, onu kurtarmak için harekete geçer. Bu zorlu yolda Annabeth ve Grover, Percy’le birlikte olacak ve olası savaşı engellemek için şimşeği arayacaklardır.

Film, görselliği bakımından fantastik severlerin ilgisi çekse de, çocukların fazlaca rol alması nedeniyle, izleyicilerin genel yaş ortalaması hakkında farklı düşünmesine yol açabilir. Görsellik ve işleyiş bakımında oldukça çaba harcanmış filmdeki mitolojik ayrıntılar, anlam bakımından izleyiciyi zorlayabilir. Fakat mitolojik boyutuyla ilgilenmiyorsanız bile, seyir açısından bu pek de rahatsız edici olmayacaktır. Ayrıntılara dikkat edilecek olursa, Amerikan vatandaşlığının belli kıstaslarda vurgulanan üstünlüğü içeriğe dahil edilmiş, her zamanki gibi kahramanlar yine Amerikadan çıkmıştır. Tanrı kavramına yüklenen kaygı, aşk, çaresizlik, anlaşmazlık gibi duygusal verilerle birlikte, mitolojide var olan çoğulcu Tanrısal düşünce, birçok izleyiciyi rahatsız edebilir.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. Fantastik kurguyu çok seviyor olsam da bu filmin sonunu çok zor getirdim. Filmin hitabettiği kitle 18 yaş ve altı malesef.

    YanıtlaSil
  2. evet cocuk filmi gibiydi. hatta "titanların savası" filminin cocuk versiyonu idi.. aynı konu, ergen oyuncularla cekilmişti.. :) bi de rtuk izleyici +13 mu +16 mı neydi.. nedense????????? artık cogul tanrılar fln var die herhalde.. yoksa cocuk filmine +13 koyan zihnıyetın de allah bın belasını..

    YanıtlaSil