30 Ocak 2010

Birinden Bir Şey İstemeden Önce

Gerçek hayattan bir kesit...
Lisenin henüz başlarıdır. Bıyıkları yeni terlemeye başlamış birkaç erkek öğrenciyi fark eden öğretmen, “Gidin! Bıyıklarınızı kestirin ve hemen buraya gelin!” der. Çocuklar gülüşerek dışarıya çıkar. Yaklaşık yarım saat sonra, birer ikişer sınıfa girerler. Fakat bir kişi gelmemiştir. “Arkadaşınızı gören var mı?” sorusuna olumlu yanıt alamayan öğretmen, hafif stres içinde kaşıyla oynamaya başlar. İki seçenek üzerinde düşünür. Ya başına bir şey gelmiş, ya da dersten kaçmıştır. Dersi anlatmaya devam etse de, aklı öğrencidedir. Teneffüs zili çalmasına yakın, çocuk kan-ter içinde içeriye girer. Bıyıklar kesilmiş olmasına rağmen, yüzündeki derin kesikler dikkat çekicidir. Öğrenci özür diler ve yerine oturur. Öğretmen ise biraz üzgün, “aşağıya gel de sana yara bandı vereyim” der.

Acaba öğretmen, nerede hata yapmıştı?

Ergenliğe adım atan öğrenci, tıraş konusunda tecrübesizdir. Çünkü olay şöyle gelişir: Öğrenciler dışarıya çıkar. Fakat bir tanesinin cebinde para yoktur. Parasız olduğunu dile getiremeyen öğrenci, koşarak evine gider. Evde kimse yoktur. Babasının tıraş bıçağını alıp, bıyıklarını kesmeye başlar. Ayrıca tedirgin ve yorgun olduğu için elleri titremektedir. Titreyen elleriyle yüzünün birkaç bölgesini keser. Kanı durdurmak için krem sürse de, fayda etmez. Çektiği acı nedeniyle ağlamaya başlar. Sonrasında evden çıkıp koşarak okuluna döner. Tedirgin ve titremekte olan öğrencinin, gömleğindeki kan lekesi dikkat çekmektedir.

Düşünmeden konuşanlara...

Emre Türker

Picture: deviantart

7 yorum:

  1. Hemen o ana sığdırmanın anlamı ne?
    Yarın bu bıyıkları kestirin gelin çocuklar diyebilirdi.
    Alta noktayı koymuşsun zaten.
    Düşünmeden konuşanlara.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. bu senmisin yaw..... olur öle şeyler...zamanla tecrübelenir... ama öğretmen niye o bıyığa benzer tüyümsü dokuyu iş edinir hakkaten onu anlamıyorum ben...

    YanıtlaSil
  3. gerçekten bazen insan farkında olmadan sonu kötü biten olaylara sebep oluo..

    YanıtlaSil
  4. Düşünmeden konuşanlara ve davrananlara...

    YanıtlaSil
  5. ŞANSLI… Sözler söylenemeden önce, en azından düşünmek gerek.
    Yoksa daha büyük kaoslar da yaşanabilir.

    kutupayusu… Öğretmenlik zor bir meslektir. İnsanın işi, başka bir insanı eğitmekte, bu işin daha zor yanı. Gerçek yanının yaşanmışlığı gizli kalsın. Böylesi daha anonim olur :)

    zeynepin sesi… Farkında olmadan bizi çok seven ailemize karşı agresifliğimiz, sanırım bu kötünün en güzel örneğidir. Çocuk zaman geçtikçe anne ve babasını çağın gerisinde görmeye başlar. Aslında çağın gerisinde kalan onlar değil, bizim uçarı kıvılcımlarımızdır.

    Aslı… Katılıyorum, sevgiler…

    YanıtlaSil
  6. Öğretmenin yaptığı baştan sona yanlış..
    ''Gidin bıyıklarınızı kestirin''. ????
    Ne demektir bu? Hiçbir yönetmelikte yazmaz. Ders saatinde berber aramaya, jiletle bıçakla uğraşmaya öğrenci mi gönderilir?
    Daha kötü şeyler de olabilirdi. Şükretsin o öğretmen.
    Artı hiç değilse ''Yanınızda para var mı?'' diye sorabilirdi. Tek maksat öğretmenlik etiketinin gücü olduğunu sanması ve otorite sağlama derdi sanırım.

    Bıyıkları yeni terlemiş bir öğrenci genelde bunun utancı içindedir.Bir de bunun suç olduğu bu tarz anlayışsızlıklarla karşısına çıkarılırsa ruh sağlığı kötü etkilenir o çocuğun..
    Öğretmenlik zor zanaattır vesselam..
    Ders verici çok güzel bir paylaşımdı. Eline sağlık Emre..

    YanıtlaSil
  7. Zeugma… Medya ve internet gibi yeni teknolojik güçler sayesinde, insanoğlu kendi hakları konusunda daha fazla bilinçleniyor. Yeni nesilde yetişen aileler de nitekim böyle oluşuyor. Hiç değilse geçmişe oranla daha iyi olduğumuz ortada. Gelecek daha umutlu görünüyor.

    YanıtlaSil