08 Nisan 2009

Requiem for a Dream (2000)

Türkçe Adı: Bir Rüya İçin Ağıt
Tür: Dram
Yönetmen: Darren Aronofsky
Süre: 102 dakika
Oyuncular: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans, Christopher McDonald, Louise Lasser, Marcia Jean Kurtz, Janet Sarno, Suzanne Shepherd, Joanne Gordon, Charlotte Aronofsky, Mark Margolis, Michael Kaycheck, Jack O'Connell, Chas Mastin, Sean Gullette, Abraham Abraham, Te'ron A. O'Neal, Keith David
Sara Goldfarb’ın (Ellen Burstyn) tüm eğlencesi televizyondur. Özellikle favori programı yarışmaları seyrederken bir şeyler atıştırmak, onun vazgeçilmezidir. Oğlu Harry (Jared Leto), eroinmandır. Harry, parasız kaldığında evlerindeki televizyonu hep aynı yere satar, Sara ise parasını ödeyerek geri alır.

Ailesinden para dışında hiçbir şey görmeyen Marion Silver (Jennifer Connelly), Harry’nin kız arkadaşıdır. Tüm günü birlikte geçirir ve eroini birlikte kullanırlar. En yakın arkadaşları Tyrone (Marlon Wayans), uyuşturucu konusunda bağlantıları sağlayan kişidir.

Sara, televizyondaki yarışmaya katılacak adaylardan biri olduğunu, gelen telefondan öğrenir. Çok sevdiği kırmızı elbisesini giymek için aldığı kilolardan bir an önce kurtulması gerekecek, bu nedenle sıkı diyet uygulayacaktır. Fakat bu diyet, gittikçe saplantıya dönüşmeye başlar.

Tyrone, uyuşturucu satma fikri ortaya atar. Böylece kullandıkları eroin için para ödemeyecek, hatta kazanacaklardır. Fakat kurdukları hayal, karanlığa açılan kapının ardındadır.

İnsanlar, sevgiyi yansıtırken hata yapabilir. Bazı hataların geri dönüşü çok zordur. Batağa saplananlar, takıldıkları yerde vakit harcadıkça, kaybolurlar.

İnsanların saplantıları içinde kayboluşunu gösteren film, uyuşturucunun verdiği geçici mutluluk hissini mükemmel yansıtıyor.

Emre Türker

Picture: impawards

11 yorum:

  1. En az 30 kere izlemişimdir! Artık hangi sahnede ne diyolar felan hepsini ezberledim.Mimiklerini bile.Gerçekten mükemmel bi film.

    YanıtlaSil
  2. Sel... Ben de çok seviyorum bu filmi. Her izlediğimde ayrı bir tad veriyor.

    YanıtlaSil
  3. İzleyeceğim güya 3 aydır raftan bana melül melül bakıyor ama...(=

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten şahane bir film, izlemeyenler ilk sıraya almalı derhal :)

    YanıtlaSil
  5. soundtrackı vazgecilmezlerim arasndadır.. =)

    YanıtlaSil
  6. Uyuşturucu tadında mükemmel bir film ..:)

    YanıtlaSil
  7. tamm trip filmdir! 3 kez isliebildim,bünyem okadar dayandı:)

    YanıtlaSil
  8. Bu film beni manyak etmişti ya. İyice düşünüp uygun ruh durum da izlemek gerek. Dağılıyor insan :)

    YanıtlaSil
  9. izlendikten sonra antidepresan alma ihtiyacı dğguracak kadar acıtan ama haplardan bir o kadar da tırstıran film...son zamanlarda canımı bu kadar acıttığı, beni bu denli üzdüğü için bu kadar sevdiğim başka bir film oldu mu? hatırlamıyorum...

    YanıtlaSil
  10. Franche… Ertelemeye gelmez bu iş

    Elly… Derhal, şiddetle.

    nєнιяѕєℓ… Müziğin ruhuna kattığı anlam, kulaktaki yankılarla zirveye ulaşıyor.

    Darkstar… Sıkıntı çektikçe bu filmin bir daha karşısına geçip rahatlıyorum :)

    shenem… Alışkanlığından korkma, seyretmeye devam et :)

    Benim Hayatim… Gerçekten öyle, dengesiz yakalarsa tokat gibi patlıyor :)

    delininbiri… Bu filme bu kadar anlamlı bir yorum olur mu? O ne güzel ifade ediştir öyle, filmin anlatımına eklemek isterdim bu sözlerimi ki sen nokta oldun düşüncelerinle.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. Gelmiş geçmiş en etkileyici filmlerden birisi. Herkes izlemeli, herkes o müzikle kendinden geçmeli. Ondan sonra hayatına bakıp "lan benimki de sorun mu be" diyip ertesi gün filmi üzerinden atınca mutlu olduğunu farketmeli.

    not: "es tu ees" diyen adamı boğazlayasım gelir her defasında.

    YanıtlaSil