07 Eylül 2014

Rüzgarın Gölgesi

Orijinal Adı: La Sombra Del Viento
Sayfa Sayısı: 527
Yazar: Carlos Ruiz Zafon
Çeviren: Mustafa Karabiber
Kitap Boyutu: 13,5 x 21,5
Yayınevi: ALTIN KİTAPLAR

Annesini kısa bir zaman önce kolera salgınından kaybetmiş Daneil’i, babası “Unutulmuş Kitaplar Mezarlığı” adını verdikleri dev bir eski kitap deposuna götürür. Bu dev kitap deposu, kapanan ya da unutulmaya terk edilen kitapların bir araya toplandığı bir çeşit merkez gibidir. İyi bir sahaf olan babası, 11 yaşındaki Daniel’den kendisine bir kitap seçmesini ve seçtiği kitaba sahip çıkmasını ister. Bu sorumluluk çok önemlidir. Daniel, rafların birinde “Rüzgarın Gölgesi” adında bir kitap bulur ve korunması gereken bir kitap seçimi için onun çok uygun bir seçenek olduğuna karar verir. Kitabı yanına aldıktan sonra Daniel, Rüzgarın Gölgesi’nin yazarı Julian Carax hakkında kitapçı babasına sorular soracak, ama babasının yazarı tanımamasını hayretle karşılayacaktır. Bunun üzerine yazarı Julian Carax hakkında bir araştırma yapmaya karar verir. Bir süre sonra Rüzgarın Gölgesi’nin eşi benzeri olmadığı, piyasadaki tüm Julian Carax kitaplarının ortadan kaybolduğunu ve yazarın geçmişi hakkında kimsenin bişey bilmediğini öğrenir. O zamandan sonra Daniel, bu gizemli yazarı bir şekilde bulmaya karar verir. Bu karar, sırların ortaya çıkmasıyla birlikte Daniel’in de hayatını tümüyle değiştirecektir.

Kitabın konusunun geçtiği yer olan Barcelona’da zaman, 1900’lü yıllardır. 1930’lu yıllarda General Primoderivera’nın, İspanya’daki ayaklanma sonrası yönetimi ele alarak diktatörlük kurması, sonrasında Cumhuriyetçilerin seçimleri kazanması ve ardından kanlı savaşların yaşandığı İspanya İç Savaşı ve yine savaş sonrası General Francisco Franco’nun diktatörlüğünün başladığı yıllar, kitabın zaman dilimlerinde yer bulmaktadır. “Altın Kitaplar” gibi köklü bir yayınevinden çıkan kitap, iyi bir çeviri ve kelime/imla hatasızlığı sayesinde keyifle okunuyor.

25 Eylül 1964 doğumlu yazar Carlos Ruiz Zafon’un romanları 45 ülkeden yayınlanmış, 30’dan fazla çevirisi yapılmış. Javier Sierra ve Juan Gómez-Jurado ile birlikte çağdaş İspanyol edebiyatının en başarılı yazarlarından biridir (wikipedia).

Kitap, klasik bir çocuk romanı gibi başlayıp, ardından gizemli bir gerilime ve sonrasında heyecanlı bir polisiyeye dönüşüyor. Kitabın her ayrıntısı özenle hazırlanmış. Bazı kitaplarda bölümler vardır, okuduktan sonra kitapla ilgili hiçbir bağlantı kurulamaz. Çünkü bu anlatımlar veya tasvirler, kitabın içeriğini zenginleştirmek için yazılmıştır. Fakat bu romanda bunları söylemek mümkün değil. Hiçbir ayrıntıyı atlamadan okumak gerekiyor. Çünkü yazar tüm olanları birbirine dikkatle bağlamış durumda. Özellikle son 150 sayfayı bırakamadığımı ve bu nedenle geceyi uykusuz geçirdiğimi söylemek isterim. İyi bir kitap arayanlara tavsiye ederim.

Emre Türker


Kaynakça:
Wikipedia. Link: http://tr.wikipedia.org/wiki/Carlos_Ruiz_Zaf%C3%B3n. (Erişim Tarihi: 07.09.2014).
Zafon,  C.R. (2013). Çev. Karabiber,  M. “Rüzgarın Gölgesi”. İstanbul: Altın Kitaplar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder