10 Eylül 2014

Şah Mat

Orjinal Adı: Scacco Alla Regina
Sayfa Sayısı: 512
Yazar: Mario Mazzanti
Çeviren: Güliz Akyüz Yıldırım
Kitap Boyutu: 13,5 x 21
Yayınevi: SONSUZ KİTAP
1. Baskı: Kasım 2011
 
Adriana Maggesi adında bir kadın, soğukkanlı bir şekilde vahşice öldürülmüştür. Katil acaba bunu neden yapmıştı? Yaşanan bu vahşetin devamı gelecek miydi? Belki de bir seri katilin ilk adımları izleniyordu.
 
Greta Alfieri, mesleki hayatı için her şeyi göze alan ve geleceği açısından yapamayacağı bir şey yok denebilecek bir gazeteci ve sunucudur. Meydana gelen Maggesi cinayeti onun ilgisini çeker. Ne için yapıldığı ve neden yapıldığını araştırırken, aldığı bir mail ile birden kendini bu cinayet serisinin içinde bulur. Belki de katilin bundan sonraki adımı onun için atılacaktır.
 
Toskanalı Mario Mazzanti, Milano’da doğmuş, Tıp fakültesi mezunu (bunu romanında kanıtlarcasına yazdığı ayrıntılardan anlayabiliyoruz) yazar, sinema, edebiyat, opera ve satrançta ilgilenmekte ve İngiliz mastiff cinsi dev köpeği Homer ile birlikte yaşamaktadır. Kitapta yazar hakkında bildirilen bu biyografi, yazarın “Şah Mat” romanında neredeyse her yere dağıtılarak cümleler arasına yerleştirilmiş ve kendi hakkındaki bilgileri romanı içine adapte etmiş.
 
Polisiye romanları, içinde farklılık ve düzgün bir edebiyat anlatımı barındırdığında ilgimi çeker. “Şah Mat”, Amerikan filmlerinde görmeye alıştığımız sahnelerin roman haline dönüştürülmüş şekli diyebilirim. Şu filmlerde sıkça karşılaştığımız, orijinal dilinden çevirideki küfürlerin yerine “kahretsin, lanet olsun” gibi cümleleri de sıkça karşılaşıyoruz. Kitap hakkında satış sitelerinde oldukça fazla iyi yorumu var. Bu nedenle de tercih edip aldığım bir roman olmasına rağmen, aradığım heyecanı bulduğumu söyleyemeyeceğim. Belki de o kadar iyi yorumlardan sonra, daha iyi bir eserle karşılaşacağımı düşünmüşümdür. Başı ile sonu arasında bir bağlantı kuramıyor, sonu için bir yorum yapamıyorsunuz (içinde katilin kim olduğu arayışı genelde agatha christie romanlarında oluyor). Ayrıca ayrıntıların bir kısmı bana kitabı uzatmak için yapılmış düşüncesi verdi. Yazarın ilk romanı olarak düşünüldüğünde, kitabı başarılı bulacağımız kesin. Okuyucu olarak çok beğenenlere saygı duyaraktan, aynı düşünceyi paylaşamayacağımı belirtmek isterim.
 
Emre Türker
 
Kaynak:
Mazzanti, M. (2011). Çev. Yıldırım, G.A. "Şah Mat". İstanbul: Sonsuz Kitap (1. Baskı, 2011).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder