31 Ağustos 2014

Ölüm ve Ölümden Sonraki Hayat

Kabir-Kıyamet-Cennet-Cehennem
Sayfa Sayısı: 398
Yazar: İmam-ı Gazâli
Çeviren: Ali Fuat Arslan
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5
Yayınevi: SAADET YAYINEVİ

İmam-ı Gazâli’ye ait ilk olarak okuduğum bu kitap, ölüm ve sonrası ile ilgili İslam alimlerinin sözlerini, hadisleri ve ayetleri içeren ve onları bir sıra doğrultusunda okuyucuya sunan bir eser.

Kitap, kabirde kıyamete kadar ölüm anında insanların neler göreceği ve nasıl bir yoldan geçeceğini anlatmakla başlıyor. Sonrasında kıyamet anı ve ardından Sırat Köprüsü’nden geçiş ile birlikte cennet ve cehennemin anlatımı başlıyor. Kitabı okudukça biraz ürkmeniz normaldir. Çünkü her anlatımda hayat imtihanıyla ilgili bildirimler yapılıyor. Bu denli düşünceleri başka kaynaklardan dinlemiş ya da okumuş olsam da, hiç bu kadar ayrıntılı bir eserle karşılaşmamıştım. Yazarın düşüncelerinden çok, ilmi bilgilerin bu kadar ayrıntılı toplanması ve özenle hazırlanması benim dikkatimi çekmiştir. Üstelik kaynak kitaplar biraz sıkıcı olurken, bu kitapta sıkıcı bir anlatım yok. Çünkü İslam alimlerinin de sözlerine yer verildiğinden ve bunlar mantıklı bir sıra ile açıklandığından, bir sonraki sayfada ne olduğunu merak ediyorsunuz. Bazı dini kaynaklarda yazarlar tehditvari anlatımda bulunurken, bu kaynakta neler ayet ve hadislerle anlatılmışsa, onların açıklamaları kelimelere dökülmüş.

 İmam-ı Gazâli, Hicri 450 (miladi 1050) yılından doğmuş bir İslam alimi diyebiliriz. Zamanın üstün zekalarından biri olarak bilinen İmam-ı Gazâli, Nizamiye Üniversitesi’nde rektörlük yapmış, üçyüzü aşkın eser yazmış. Bu kitaplardan pek çoğu, yapılan savaşlar sırasında yanıp kül olduğu belirtilmektedir. 55 yıllık ömrünün son günü, sabah namazı vaktinde abdest aldıktan sonra kefen istemiş, kefeni öpüp yüzüne sürmüş ve başına koymuş. Ardından “Ey benim Rabbim. Malikim. Emrin başımın üstüne” diyerek namaz kılmak üzere odasına geçmiş. Odasından çıkmadığı görülünce, 3 kişi tarafından odasına girdiğinde, İmam-ı Gazâli’yi kefenini giymiş ve yüzünü kıbleye dönerek ruhunu teslim ettiğini görmüşler (Gazali, 2013).

Bin yıllık eserlerin sadeleştirilmiş hallerini okuyunca, pek çok İslam kitaplarında bulunan yazım hataları, ağır teleffuzlar ve anlaşılması güç kelimelerle eserleri ne kadar sıkıcı hale getirdiklerini görmüş ve kıyaslamış oluyorsunuz (sadeleştirenlerin de önemi büyüktür). Bu kitapta böyle dil ağırlıkları yok. Kendisinin zekası şüphe götürmez. Konu hakkında ilgi duyanlara tavsiye edebilirim.

Emre Türker

Kaynakça:
Gazali, İ. (2013). Çev.  Arslan, A.F. “Ölüm ve Ölümden Sonraki Hayat & Kabir-Kıyamet-Cennet-Cehennem”. İstanbul: Saadet Yayınevi

1 yorum:

  1. Ölüm anı çok etkileyici. Rabbim hepimize böylesine bir teslimiyet nasip etsin.

    YanıtlaSil