22 Ağustos 2014

Hz. Peygamber

Roman Tadında Siyer
Kitap İsmi: Hz. Peygamber
Sayfa Sayısı: 670
Yazar: Zeynel Abidin Rahnuma
Çeviren: Cemil Sönmez / Prof. Dr. Hayati Aydın
Kitap Boyutu: 13,5 x 21
Yayınevi: DİYANET VAKFI YAYINLARI

Kitap 3 kısımdan oluşuyor. 1. Bölüm “Allah Resulü’nün doğumu öncesinden, peygamberlikle görevlendirilmesine kadar”, 2. Bölüm “peygamberliğin gelişinden Hicret’e kadar”, 3. Bölüm ise Allah Resulü’nün Medine’ye hicretinden vefatına kadar” olan kısımlardır.

“Siyer, İslam dini literatüründe peygamberlerin, din büyüklerinin ve halifelerin hayat hikâyesidir. Siyer, divan edebiyatında sadece din büyüklerinin değil, hükümdarlar gibi önemli kişilerin hayat hikâyesi anlamında da kullanılır. Kısası Enbiya, hilye, mevlid, şemail kitapları Siyer başlığı altında ele alınan yazım çalışmalarıdır” (Vikipedi). Bu kitap da bir siyer çalışmasıdır. “Bu eser, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı tarafından yapılan yarışmada 2006 yılı I. En güzel Farsça-Türkçe Çeviri Ödülü ikinciliği kazanmıştır” (Rahnuma, 2013: iç kapak).
Kitabın kapağı gösterişli kapak yapımlarından uzak, sadece içerik zenginliğiyle kendini göstermektedir. Kitabın yazarı İranlı gazeteci Zeynel Abidin, özenle araştırarak hazırladığı bu kitapta, tarihle birlikte efsanelere de yer vermektedir. Aldığı kaynakları ilgili sayfalarda dipnot olarak belirtmektedir. Hz. Muhammed’in hayatı içinde pek çok mucize bulunduğundan, kitabın içeriğinde bunlara yer verilmesi gayet doğal.

Peygamber Hz. Muhammed’in hayatı ile ilgili bir kitap okumak istiyorsanız, bu kitaptan büyük keyif alacaksınız. Kitapta yazım hatasına rastlamadım. Noktası virgülüne kadar özenle düzenlenmiş ve iyi bir Türkçe çeviri ile okuyucuya sunulmuş. Bir roman havasındaki akıcı dili sayesinde, kesinlikle sıkılmıyorsunuz. Özellikle onun yaşam hikâyesi ve kişiliğini yansıtan bu kitapta, İslamiyet adına yapılan savaşlar, son bölümlere sıkıştırılmış. Tartışılacak bölüm varsa, o da son kısım diyebiliriz. Çünkü Şiî otoritelerini ve kaynaklarını kullandığı için, Peygamberlik sonrası halifelik kısmında bir takım farklı söylemlerde bulunuyor. Bu farklılık sebepleri ise kitabın ilgili sayfasında ayrıntılı olarak dipnot şeklinde uzun uzun açıklanmaya çalışılmış.

Emre Türker

Kaynakça:
Rahnuma, Z.A. (2013). Çev. Sönmez, C. ve Aydın, H. “Hz. Peygamber”. Ankara: Diyanet Vakfı Yayınları.
Vikipedi. “http://tr.wikipedia.org/wiki/Siyer” Erişim Tarihi: 22.08.2014)

1 yorum: