27 Nisan 2014

What Maisie Knew (2012)

Türkçe Adı: Arada Kalan
Tür: Dram
Yönetmen: Scott McGehee, David Siegel
Süre: 99 dakika
Oyuncular: Julianne Moore, Steve Coogan,Alexander Skarsgård, Joanna Vanderham, Onata Aprile, Sadie Rae , Jesse Stone Spadaccini, Diana Garcia, Amelia Campbell, Maddie Corman, Paddy Croft, Trevor Long, Emma Holzer, Nadia Gan, Samantha Buck

Amerikalı yazar Henry James’in (1843 – 1916) 1987 yılı romanından uyarlanmış bir film için, yazar hakkında küçük bir bilgi geçelim. Psikoloji biliminin kurucularından William James'in kardeşi olan Henry, romanlarında genellikle kadın ve kadının iç dünyalarında göndermelerde bulunuyor (wikipedia). What Maisie Knew, bu anlamda tam da duygulara yönelik olarak hazırlanmış.

Sürekli turnelere çıkan tanınmış yıldızlardan Susanna (Julianne Moore) ile youn bir iş hayatı olan işadamı Beale (Steve Coogan), boşanmanın ardından çocukları Maisie (Onata Aprile) için bir velayet davasına girerler. Susanna’nın sürekli turnelere çıkması ve çalkantılı hayatı nedeniyle bu sorumluluğu mahkeme babasına verecektir. Bu süre içinde Maisie, anne ve babası arasında git-gel’ler yaşarken, aslında çocuğa bakan kişiler, ikisini de sonradan evlendiği genç eşleri olacaktır. Bu genç eşlerden üvey anne Margo (Joanna Vanderham), Maisie’in dadası iken, üvey baba konumundaki Lincoln (Alexander Skarsgård) ise, Susanna tarafından sırf çocuğuna göz kulak olsun diye evlenilmiş biridir. Aslında her iki genç eş de anne ve baba tarafından çocuk için kullanılmak amaçlı yapılmış evliliklerdir. Bu süre içinde izlenimlere de bakıldığında, çocuğun gerçek anne ve babasının kim olduğu sorgulanacaktır.

Küçük kız dahil oyuncuların harika roller çıkardığı filmde, büyük bir duygusal savaş yaşanıyor. Çocuğun gelişme döneminde yaşadığı bu karmaşa; okul hayatı, arkadaşları ve geleceğinin belirlenmesi gibi durumlar gözlendiğinde, gelecekte ne gibi travmalar yaşayacağını çıkarmak hiç de güç olmayacaktır.

Yoğun tempo içinde çalışma hayatı süren günümüz dünyasında, ailelerin çocuklarına ayırabildiği vakit oldukça düşündürücüdür. Bunu hesaba kattığımızda, yeni evlilik yapacakların veya çocuk dünyaya getirmeyi düşünen anne ve baba adaylarının filme göz atmasında fayda var. Çocuk yetiştirmek, onun ihtiyaçlarını karşılamak kadar duygusal ve zaman açısından da çocuğa eğilebilmek olacaktır. Çocuğun güven duygusu ve hayata bakış açısından bu durum önem arz etmektedir. Bu filmde de yaşananları gözlemlemek, tüm aileler için güzel bir fırsat. Gençlik döneminden orta yaş evresine doğru ilerleyen kesime daha çok hitap edebilecek film, izlenmeye değer.

Emre Türker

Picture: movieposterdb
 

1 yorum:

  1. e o zaman izlenilesi bir film bu,arada sırada bu tarz filmler izleyip silkelenmemiz lazım gibi

    YanıtlaSil