22 Eylül 2011

Hasta Gözüyle Hastalık

Yazar: Norman Cousins
Sayfa Sayısı:164
Kitap Boyutu: 12,5 x 17
Yayınevi: DHARMA

Norman Cousins, 1964 yılında kollajen hastalığı (bağ dokusu hastalığı) teşhisiyle hastaneye yatan bir Amerikalı. Yurtdışına yaptığı bir geziden dönerken, hafif ateşi çıkıyor ve vücudunda kırıklıklar hissettiren rahatsızlık, hızla yayılıyor. Kurtulma şansının beş binde bir ihtimal olduğu açıkça belirtilirken, durumu açıklayan uzman, hastalıktan kurtulanı görmediğini de sözlerine ekliyor. Cousins şöyle düşünüyor: “Her şeye razı gelip beklemeli miyim? Yoksa beşbinde bir ihtimali yakalamak için mi çalışmalı mıyım?

Kitapta, umut adına çalışmalar var. Cousins; kötümser ve felaket tellallığı yapan doktorları eleştirirken, sahte umutlarla da hastaları yoldan çıkarmaktan korktuğunu açıkça belirtiyor. Günümüzde hastaları gereksiz testlerle soyan, tedaviden çok hastaya sermaye gözüyle bakan doktorlara dikkat çekerken, hastaya sevgiyle yaklaşan ve hastasını can kulağıyla dinleyen doktorlara ise övgüler yağdırıyor.

Cousins’in okuyucusuna vermek istediği duygunun başında umut geliyor. Hasta nasıl olursa olsun, dolu dolu ve huzurlu bir yaşam adına, her türlü olumsuzluğu gündeliğinden çıkarması için, ona yaşadıklarıyla destek olma niyetinde. Yazar’ın şu sözü, her şeyi özetliyor. “Geleceğin en karanlık göründüğü anlarda bile, insan zihninin ve vücudunun yenilenme kapasitesini asla küçümsememeyi öğrendim.”

Emre Türker

5 yorum:

  1. Norman Cousins, birçok kişisel gelişim ve sağlık kitabında örnek olarak gösterilen değerli bir kaynak olmasına rağmen, DHARMA’nın 2003 yılında ilk basımının ardından piyasada satışta pek yer almamış. Belki de telif hakları konusunda sorun yaşanmıştır. Kitaba ulaşmak için ikinci el kaynakları deneyebilirsiniz. Birçok yayınevinden kitabın tekrar basımı adına ricada bulunmama rağmen, sonuç alamadım. Umarım tekrar yayına çıkar.

    YanıtlaSil
  2. Bu tür yapıtlara bayılıyorum. Oldukça motive edici ve yol gösterici oluyorlar.

    YanıtlaSil
  3. Aylardır tamda böyle bir olayın içindeyim..ah doktorlar soyanıda var vicdan yapanıda..çektiğiniz ızdırabamı yanarsınız aptal yerine konduğunuzamı? Güzel bir kitap güzel bir konu teşekkür ederim paylaştığın için...sevgiler

    YanıtlaSil
  4. uzun zamandır kitap , film tanıtımı yoktu :)

    güzeldi. irvin yalom'un Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküleri adlı ktabını çağrıştrdı bana.
    insan zihninin yenilenme kapasitesi , beni de çok düşündürdü bu arada..

    YanıtlaSil
  5. Begonvilli Ev --- yüreğimdeki yağmurlar... kitabı bulursanız alın, piyasada satışta değil, ancak 2. elden bulma şansı olabilir.

    αnтiραяα∂ιgмα... Artık eskisi kadar geniş vakit bulamıyorum. Film tanıtımlarını bu nedenle bıraktım desem yeridir. En azından ayda yılda bir de olsa kitaba yer vermeye çalışacağım. Ondan...
    Farkındalık için teşekkürler ;)

    YanıtlaSil