18 Mayıs 2010

Dog Day Afternoon (1975)

Türkçe Adı: Köpeklerin Günü
Tür: Komedi / Polisiye / Dram / Gerilim
Yönetmen: Sidney Lumet
Süre: 125 dakika (kesintisiz 131 dakika)
Oyuncular: Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, Chris Sarandon, Sully Boyar, Penelope Allen, James Broderick, Carol Kane, Beulah Garrick, Sandra Kazan, Marcia Jean Kurtz, Amy Levitt, John Marriott, Estelle Omens, Gary Springer
22 Ağustos 1972, Brooklyn, New York. Soygun için, kapanış saatine yakın zamanda bankaya giren 3 kişi, çalışanları rehin alır. Fakat soygunculardan biri pişman olup, olay yerinden ayrılır. Öncesinde müdürü rehin alan Sal’ın (John Cazale) ardından Sonny Wortzik (Al Pacino) ortaya çıkar. Amaçları parayı alıp kısa sürede ortadan kaybolmaktır ama bunu başaramazlar. Etraflarını polisle birlikte medya ordusu sarar.

Bankada tutulan rehineler için soyguncuların polisle yaptığı pazarlık, beklenmedik bir şova dönüşür. Sonny, tavırları ve isyankâr konuşmalarıyla çevresindekilerin sempatisini kazanınca, çevredekilerin tezahüratları altında planlarına devam eder. Artık bir süre sonra yaşananlar soygundan çok, medyanın ilgi odağı haline gelen bir çılgının yeni yüzüne dönüşecektir.

“Dog Day Afternoon”, gerçek yaşamdan sinemaya uyarlanan trajikomik bir olayı anlatıyor. Çaresiz kalan birinin çırpınışları eşliğinde, kişilikler ve toplumun bakış açısı irdeleniyor. Savaştan sonraki askerlerin psikolojisi, işsizlik, geçim sıkıntısı, cinsel tercih, polisin tutumu ve her şeyden önemlisi, ünlü olmaya karşı insanların inanılmaz açlığı, Al Pacino’nun müthiş oyunculuğu eşliğinde izleyenlere sergileniyor. İzlemeye değer.

Emre Türker

Picture: moviegoods

2 yorum:

  1. Not alınmıştır ve en kısa zamanda seyredilecekler arasına girecektir.

    Konusu gereği ilginç bir film. Hele ki güçlü bir oyuncu kadrosuyla, yaşamdan sinemaya uyarlanması ve trajikomik bir film olması.İzlenmeye değer.

    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Bende not aldım, belkide izlemişimdir,biz eskiyiz,izeleyince anımsarım.Paylaştığın için çok teşekkürlerrr.Sevgilerrrrrr....

    YanıtlaSil