04 Ağustos 2012

Üç Oyun Kitabı

Çocuklara ve bebeklere özel, onlarla “ne oynayalım?” diye düşünenler için, üç oyun kitabı önereceğim. Bunlar genel anlamda ebeveyni oldukça tatmin edici, eğitici, gruplara ayrılmış ve renkli resimli sayfalarla tatlandırılmış, şeker mi şeker oyun kitapları.

 Haydi Oyuna

Yazar: Jorge Batllori, Victor Escandell
Sayfa Sayısı: 192
Kitap Boyutu: 19,5 x 27,5
Yayınevi: Altın Kitaplar Yayınevi
0-3 yaş grubu için hazırlanmış, her yaş ayrı ayrı gruplandırılmış ve her oyun sayfası resimlerle desteklenmiş, basit anlatım şekilleri ile kafa karıştırmayacak, 150 farklı ve oldukça güzel bir oyun kitabı. Her yıl için, çocuklarınızın neler yapabileceği ve başarabileceği ile ilgili fikir edinmeniz için maddeler halinde sunulmuş özellikler rehberi de var. Mesela “bebeğiniz 0-3 ay arası, ilk ayda yaklaşık 30 cm mesafeyi görebilir” gibi… Her oyunun nasıl oynandığı bir yana, oyun sayesinde bebeğinizin hangi özelliği kazanabileceği de anlatılıyor.

50 Eğitici Aktivite

Yazar: Sally and Phill Featherstone
Sayfa Sayısı: 80 (16-36 ay Ufaklıklarla Yapılacak 50 Eğitici Aktivite için)
Kitap Boyutu: 16,5 x 23,5
Yayınevi: Mikado

Aslında bu 4 kitaptan oluşan bir oyun aktivite programı. 0-20 Ay Bebekler, 16-36 Ay Ufaklıklar, 30-50 Ay Okul Öncesi Çocuklar ve 4-5 Yaş Arası Çocuklar düşünülerek gruplandırılmış bu kitaplar, size dergi havasında kitapçıklar sunuyor. Oyun sayfalarında, oyun haricinde “bunları biliyor muydunuz?” ve ”faydalı ipuçları” gibi ek bilgiler yer alıyor. Mikado yayınları, zaten bebekler üzerine çalışmalar yapan kaliteli bir merkezin yayınları ve eğitimli pedagoglara sahipler. Diğer yayınlarına da göz atmanızı öneririm.

Zekâ Geliştirici Oyunlar

Yazar: Uzm. Dr. Dorothy Einon
Sayfa Sayısı: 159
Kitap Boyutu: 16 x 23
Yayınevi: Mikado

Bu da Mikado yayınevine ait. Yaş sırasına göre değil de, aktivitenin türüne göre gruplandırılmış, 2-5 yaş çocuklar için hazırlanmış, 200’ün üzerinde beyin jimnastiği için oyunlar mevcut. Kitabın anlatım tarzı, yine dergi havasında ve kolay okunabilecek bir yapıda hazırlanmış. Sayfalar arasında önemli bilgiler de yer alıyor.

Emre Türker

4 yorum:

  1. Zekânın gelişimi açısından oldukça önemli üç kitap gerçekten.
    Bu türden kitapların, çocukta doğuştan var olan ve ''bilişsel zeka'' denilen IQ'nun kaliteli biçimde ortaya çıkmasının yanı sıra, duygusal zekâyı da hızla geliştirip sağlıklı birey olma yolunda iyi bir destek olduğu ve de gerekli olduğu kanaatindeyim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun, çocuk gelişimi açısından en önemli aktivite. Çocuklar oyunlar oynayarak öğreniyor, oyunlarla sosyalleşiyor ve oyunlar sayesinde çevresini tanıyor. Felsefede ve sosyolojide de oyun ile ilgili sadece çocuklarda değil, büyüklerde de gelişim ve yaşam açısından değerlendirmeler bulunuyor. Güzel tespitler Zeugmacım, teşekkürler.

      Sil
  2. 3. kitabı bende merak ediyorum ama bu tarzlar kitaplar genelde merakla alıp aa bunları biliyordum tarzında çıkabildiğinden güvenemedim.Mikado yayınlarını seviyoruz biz, hatta Adım Adım dergisine aboneyiz.Çok hoşuma gitti blogunuz, bizde tam şu sıralar kitaplara yoğunlaşmışken :) takipteyim, bana da beklerim, güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adım adım dergisine ben de üyeyim. Oldukça hoş bir program.
      Bu tarz kitaplarda, mutlaka bildiğin oyunlar olacak. Yani bilmediğimiz kaç oyun var ki bu dünyada? Bu kitaplarda ailelere anlatılan şey, hangi yaşta hangi ayda nasıl oyunlar oynanabileceği ve bu oyunların çocuklara ne gibi faydalar sağlayabileceğidir. Adım adım’ın bir kutuyla gelen dergisinde de bu tarz bir çalışma var. Mutlaka size de fayda sağlayabileceği düşüncesindeyim, sevgiler… (Bu arada bloğunuzu ziyaret ettim, adaşımın gelişimini biraz okudum :)

      Sil