20 Nisan 2011

Önceliklendirme Yanlışı

Yanınıza Almanız Gerekenleri Sıkça Unutuyor Musunuz?
1-Akşam arkadaşlarıyla buluşarak vakit geçiren Murat, bir sonraki gün yapacağı yolculuk için bavulunu hazırlayamadı. Sabah erkenden kalksa da, yanına alması gereken birçok eşyayı unuttu.
2-Akşam yemeğini yetiştirmek için markete doğru alışveriş yapmak üzere evden alelacele çıkan Ayşe, neler alacağını birden unutuverdi. Pırasa, soğan, limon vs. aldı. Kasaya giderken aklında bir şeylerin eksik kaldığını biliyordu.

Yukarıdaki iki olay, unutkanlık durumu göz önüne alındığında, birbirine benzer bir yapı içeriyor. Sorunun başlangıç noktası neydi?

Murat, yaşamı içinde zamanı kullanamama sorunu yaşıyor. Yapması gerekenleri önceliklendiremediği için, yapılması gerekenler sıkışıyor ve dolayısıyla zaman daraldığından, dalgınlık başlıyor. Sabah sıkışan vakit nedeniyle ortaya çıkan düşüncedeki gereksiz tekrarlar nedeniyle (pantolonlarım, kemerim, parfümüm…parfüm, kemer, çantam, gözlüğüm…acaba neydi almam gerekenler…pantolon,kemer,gözlük…) huzursuzluk yaşıyor. Aslında yapması gereken, planlama sırasında yapılacakları önceliklendirmesiydi. Örneğin bir kâğıda yolculuk sırasında nelerin gerekli olabileceğinin listesini bir hafta öncesinden yapmaya başlasaydı, arkadaşlarıyla buluşsa bile ne alacağı konusunda aklı karışmazdı.

Ayşenin durumu, yine liste karmaşası. Eğer yanınızda kalem kâğıt yoksa ve not almadan işleri bir an önce yapmak istiyorsanız, aklınızdaki listeyi önceliklendirin. Ekmek almanız şeker almanızdan daha önemliyse, akıl listenizin başında ekmek olsun. Liste sonunda daima en son gerekli olanlar ya da olmasa da olurlar planlansın ki, mali durumun yetişmeme durumunda liste sonunda neyi çıkaracağınızı bilir veya ilk başta önemli olanları aldığınız için sonraki unuttuklarınızdan dolayı büyük pişmanlık duymazsınız.

Aklın çok meşgul olması, dalgınlık, kendini toparlayamama veya konsantrasyon eksikliği gibi sıkıntılarla mücadele ediyor olabilirsiniz. Bunun sebebi; birçok işi aynı zamana sıkıştırıp önceliklendirme sorunu yaşadığınızdan, o an aklınızdaki düşüncenizden kurtulup ikinci bir aşamaya geçememenizden, olumsuzlukları olumlu düşüncelerinizin önünde tutmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Konsantrasyon eksikliği ve unutkanlık, önemli bir sorundur. Zihni dinç tutmanın yollarını arayın. Pratik olmanın yollarını araştırın. Nitekim günümüzde az zamanda çok işin üstesinden gelemeyen, yaşam yarışında çok arka kulvarlarda kalarak büyük pişmanlıklar yaşayabilir.

Emre Türker

Picture: deviantart

6 yorum:

  1. Birinci örnekteki Murat, Ayşe'yle kıyaslandığında kesinlikle vurdumduymaz. Valizini akşam arkadaşlarıyla çıkmadan önce hazırlasaydı bunun huzuru hemen başlayacak ve çok daha güzel vakit geçirecekti.
    Ayşe'de kendimi gördüm ama :) Benim de başıma gelebiliyor. Bir kağıda yazmadığım için markete gittiğimde ''Bir şey daha vardı, ama neydi? '' diyorum, bir türlü aklıma gelmiyor. Hatırlamak için rafları gözümle iyice tarasam bile yok! Olmuyor. Onun yerine gereksiz bir sürü şey alıp (belki bunlardan biridir diye :) dönüyorum eve...
    Bahsettiğin o kağıda yazma olayı çok müthiş bir çare tüm bunlara. Ama üşengeçlikten kalıyor demek ki. Şimdi uygun bir kağıt ara, git kalem bul :))
    Buna da güzel bir çare var aslında:
    Buzdolabına küçük bir defter monte etmek, üzerine iple sarkan kalem bağlamak (Şık bir şekilde ama. Bir filmde görmüştüm yıllar önce).
    Aklımıza gelen ne varsa bi koşu gidip oraya yazıvermek :)) Girip çıkarken sık sık okuma ya da sayfayı koparıp kullanma imkanı...

    Önceliklendirme yanlışlarını çarpıcı örneklerle pekiştirdiğin hoş bir yazıydı..
    Teşekkürler sevgili Emre...

    YanıtlaSil
  2. Zeugma… Buzdolabı için satılan hazır notluklar var. Şık tasarımları da gördüm. Fakat kendi düşüncenle ürettiğin bir mekanizma, daha anlamlı ve hoş olabilir.
    Evimde; telefon yanında, masamda ve bir de buzdolabına mıknatısla tutuşturduğum notluklarım vardır. Anlattığın şekilde, aklıma gelen ve önemli bulduğum ne varsa, hemen not alırım. Oldukça faydasını gördüm.
    Markete gittiğimde olur olmaz şeyleri almamak için, kendimi frenlemeye çalışıyorum. Market psikolojisi farklıdır. Stantlardaki düzen, zaten alışveriş yapman için en uygun dizilimde olduğundan, bir su alamaya bile girsen, elinde birkaç parçayla dışarı çıkabiliyorsun. Ayrıca duvardaki boyaların renginin de alışverişe etkisi hesaplanıyor. Bunlar derin ayrıntılar, ama gerçek ve doğru…
    Güzel açıklamalarla zenginleştirilmiş yorumun için teşekkürler Zeugmacım.

    YanıtlaSil
  3. çok şükür byle bir sorunum yok şimdilik :D

    YanıtlaSil
  4. muhabbetsofrasi... Kontrol mekanizman iyi işliyor demek ki :) Ama zaman bizlere türlü oyunlar oynayabilir. Dikkat etmek ve çok fazla sıkıntıyla kafamızı bulandırmamak gerek.

    YanıtlaSil
  5. su yasadıgım hayata ragmen hiçbişeyi unutmamam iyi mi kötü mü bilemedim Emre ;) hafızamın iyiliği, sekteye ugramayan zihnimin berraklığı bence iyi değil. net:)

    YanıtlaSil
  6. αnтiραяα∂ιgмα… Yaşadıkların senin bir parçan.
    Her dakikan ayrı bir puzzle parçası
    Hafızan, tüm parçaları birleştirebiliyor
    Çünkü tüm parçalarını tanıyor.
    Öyleyse iyi nedir ki bu berraklığın ötesinde?

    YanıtlaSil