18 Ocak 2011

A Guide to Recognizing Your Saints (2006)

Türkçe Adı: Hayatındaki Azizleri Keşfetme Kılavuzu
Tür: Dram
Yönetmen: Dito Montiel
Süre: 100 dakika
Oyuncular: Dianne Wiest, Robert Downey Jr., Shia LaBeouf, Melonie Diaz, Julia Garro, Eleonore Hendricks, Adam Scarimbolo, Peter Anthony Tambakis, Channing Tatum, Anthony Tirado, Erick Rosado, Steve Payne, Chazz Palminteri, Tibor Feldman, Martin Compston, Olga Merediz, Federico Castelluccio, Anthony DeSando, Scott Michael Campbell
Kaliforniya’da yaşayan Dito (Shia LaBeouf-//-Robert Downey Jr.), annesi Flori (Dianne Wiest) ve arkadaşı Nerf’den (Peter Anthony Tambakis-//-Scott Michael Campbell), babası Monty’nin (Chazz Palminteri) hastalandığını öğrenir. Hayatıyla ilgili anılarını kapsayan bir kitap yazan Dito, 20 yıldır çocukluğunun geçtiği topraklara dönmemiştir. “Filmdeki herkesi terk edeceğim” sözleriyle başlayan ve Dito’nun New York, Queens’in Astoria mahallesindeki evinde geçen anıları, gözler önüne serilecektir.

Dito, serseri arkadaşları Nerf ve Antonio’yla beraber, çevre halkını rahatsız eden biridir. Gittikleri her yere, Antonio’nun yarım akıllı kardeşi Guiseppe’yi (Adam Scarimbolo) de götürürler. Birilerine sataşmak, sokaklarda aylaklık etmek ve kız arkadaşlarıyla buluşup oynaşmak, her günkü rutinleridir. Basitlikten sıkılan Dito, her şeyi geride bırakarak kaçma arzusuyla yanıp tutuşacaktır.

Varoşlarda yaşayan çocukların ve gençlerin sosyal yaşamdaki rolleriyle birlikte, aile içi şiddet, gerçeklere uygun olarak normalleştiriliyor. İntikam duyguları adeta bir namus hissiyatı içeriyor. Acı dolu hikâyelerde şiddet sonrası moraran bedenlerin herhangi bir önemi yok. Her şey olması gerektiği gibi. Böyle gelmiş, böyle gidecek. Değişim iki şekilde var olacak. Ya sosyal çevre yaşamda kendini yenileyecek, ya da birileri yaşadığı yeri terk edecek.

Yönetmen Dito Montiel bu filmi, hayat hikâyesini içeren aynı adlı romanından senaryolaştırmış. Filmin sonuna da, gerçek hayattan bir kesit eklemiş. Durağan yapısına rağmen, genel anlamda iyi olduğu söylenebilir.

Emre Türker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder