17 Eylül 2010

The Girl with the Dragon Tattoo (2009)

Türkçe Adı: Ejderha Dövmeli Kız
Orijinal Adı: Män som hatar kvinnor
Tür: Polisiye / Gizem / Gerilim / Dram
Yönetmen: Niels Arden Oplev
Süre: 152 dakika (Kesintisiz 180 dakika)
Oyuncular: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Peter Haber, Sven-Bertil Taube, Peter Andersson, Ingvar Hirdwall, Marika Lagercrantz, Björn Granath, Ewa Fröling, Michalis Koutsogiannakis, Annika Hallin, Sofia Ledarp, Tomas Köhler, David Dencik
İsveç’te “Millennium” adlı derginin yayın sorumlusu olan gazeteci Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), büyük yatırımcı Hans-Erik Wennerström’ü dolandırıcılıkla suçlayınca, kendisine dava açılır. Yatırımcının açtığı davada Mikael Blomkvist, 3 ay hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılır.

Olayın ardından dergiden istifa etmek zorunda kalan idealist Mikael’i, kusursuz bir hacker ve araştırmacı olan Lisbeth Salander (Noomi Rapace), çalıştığı araştırma şirketi aracılığıyla işadamı Henrik Vanger (Sven-Bertil Taube) için tüm detaylarıyla araştırmış, yoğun çalışmalarında ona ait trafik cezası bile bulamamıştır. Bunun üzerine Henrik Vanger, yaklaşık 40 yıl önce kaybolan kardeşinin kızı Harriet Vanger’i araştırması için Mikael’e servet teklif eder. Böylece hapse girmesine 6 ay kala Mikael Blomkvist, yatırması gereken tazminat parasını da çıkarmış olacaktır. Çözülmesi neredeyse imkânsız görünen bu kayıp kız olayı, çıkmaza giren Mikael Blomkvist ile kendisini daha önce araştıran Lisbeth Salander’in yolunu birleştirecektir.

30 dile çevrilmiş, 41 ülkede satış rekorları kıran ve 50’den fazla ülkede filmi gösterilen Ejderha Dövmeli Kız, kitabının filme uyarlandığını görmeden hayata gözlerini yuman Stieg Larsson’a ait Millennium Üçlemesi’nin ilkini oluşturuyor. Baştan sona kadar çeşitli çapraz bilmece ve kördüğüm hikayelerle birbirine bağlanmış, her çözümün yeni bir soru getirdiği bu esrarengiz film, gerçekten izlemeye değer.

Emre Türker

2 yorum:

  1. kitabı kadar sürükleyici olamaz diye düşünüyorum. ama sırf meraktan izleyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Kitabı okuyan bi okur-izler olarak çok başarısız bi "uyarlama" -evet resmen kıvrılıp çevrilip uyarlanmış- olduğunu düşünüyorum. Zira kitap orjinal hali ile yumuşatılmadan, çarpıtılmadan filmleşse idi çok daha çarpıcı ve unutulmaz olacaktı. Şimdi tek beklentim kitabın Hollywood Uyarlamasını çok fazla uyarlanmadan, gerçeğine yakın filmleşmesi

    YanıtlaSil