06 Eylül 2010

2010 (1984)

Tür: Bilim-Kurgu / Gizem / Gerilim
Yönetmen: Peter Hyams
Süre: 116 dakika
Oyuncular: Roy Scheider, John Lithgow, Helen Mirren, Bob Balaban, Keir Dullea, Douglas Rain, Madolyn Smith Osborne, Dana Elcar, Taliesin Jaffe, James McEachin, Mary Jo Deschanel, Elya Baskin, Saveli Kramarov, Oleg Rudnik, Natasha Shneider
Amerikalı astronotlar, Ay üzerinde dikdörtgen şeklinde bir cisim bulur. Tycho Taşı adı verilen cisimden, nedeni bilinmeyen bir sebeple Jüpiter’e sinyal gönderilmektedir. Araştırma yapmak üzere "Discovery" adı verilen uzay gemisiyle üç astronot, Jüpiter’deki gizemi çözmek üzere yola çıkar. Astronotların, Jüpiter’e gidene kadar uyutulması ve oraya ulaştıktan sonra uyandırılması planlanmıştır. Fakat gemide bir arıza meydana gelir ve astronotlar hayatını kaybeder. Sadece kaptan David Bowman hayatta kalmıştır. Araştırma yapmak üzere uzay gemisinden ayrılan Bowman’dan bir mesaj gelmiş, mesajın anlamı çözülememiştir. Mesaj şöyledir: “Tanrım, burası yıldız dolu.” Mesajın ardından kaptan Bowman ile de irtibat kesilir.

Uluslararası Astronotlar Konseyi Başkanı Dr. Heywood Floyd (Roy Scheider), Jüpiter araştırmalarının sorumlusuydu. Ortaya çıkan tüm sorunların faturası ona kesilmiş ve görevinden alınmıştı. Rus bilim adamlarından Moisevitch, Jüpiter’e tekrar uzay aracı gönderilmesinden haberdar olarak, Dr. Heywood Floyd’u bulur. Ona, kendilerinin de bir uzay gemisi yaptıklardan bahsederek, Jüpiter’e giden ekipte Amerika’yla birlikte çalışmak istediklerini söyler. Amerika ve Rusya arasındaki ilişkiler iyice gerilmişken, böyle bir görev büyük bir risk içermektedir. Fakat uzay gemisinde birliktelik konusunda anlaşmaya varılır. Amerikalı ve Rus astronotlarından oluşan ekip, Dr. Heywood Floyd’un liderliğinde, olayları ve taşı araştırmak üzere yeniden yola çıkacaktır.

Baştan sonra kadar gizemini koruyan film, ünlü bilim-kurgu yazarı Arthur C. Clarke’ın romanından sinemaya uyarlanmış. Dönemine göre oldukça başarılı. Baştan sona kadar gizemini koruyan ve merak içinde izleyiciyi bağlayan bir yapım.

Emre Türker

Picture: impawards

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder