19 Ekim 2014

Instructions Not Included (2013)

Çocuk Büyütme Rehberi
Orjinal Adı: No se Aceptan Devoluciones
Tür: Komedi, Dram
Yönetmen: Eugenio Derbez
Süre: 115 dakika
Oyuncular: Andrés Vázquez (Valentín niño), Hugo Stiglitz (Johnny Bravo), Eugenio Derbez (Valentín), Leia Freitas (Amante Brasileña), Ángela Moreno (Amante dominicana), Gilda Gentile (Amante argentina), Nancy Taira (Amante oriental), Jessica Lindsey (Julie), Sammy Pérez (Sammy), Arcelia Ramírez (Judeisy), Agustín Bernal (Lupe), Gregg Lucas (Agente migración), Roger Cudney (Abogado Julie), Migael Penix (Portero hotel L.A.), Daniel Raymont (Frank Ryan)
Babası Johnny Bravo’nun (Hugo Stiglitz) oğlu Valentín’in korkusuz yetişmesi adına gerçekleştirdiği pek çok deneme ters tepmiş ve Valentín (Eugenio Derbez), korkağın biri olarak ve babasından nefret ederek büyümüştür. İşsiz ve çapkın olarak Meksika’nın bir sahil kasabasında yaşayan Valentín’in, Julie (Jessica Lindsey) ile yaşadığı yaz aşkı, hayatının dönüm noktası olacaktır. Nitekim 20 ay sonra elinde bir bebekle kapısını çalan Julie, bebeğin ondan olduğunu söyler ve taksiciye parasını vereceğini söyleyip ortadan kaybolur. Arkasından yetişmeye çalışan Valentín, tüm çabasına rağmen Julie’nin uçağına yetişemez ama onu bulmak için Los Angeles’a doğru belirsiz bir yolculuğa çıkar. Amerika’ya geldiğinde yaşadığı uçuk-kaçık bir olay, onun dublör olarak iş bulması ve iyi para kazanması sağlayınca, Amerika’da kalır. Fakat Valentín, Julie’yi yine de bulamayınca, kızı Maggie’yi sahiplenerek onu kendi büyütmek zorunda kalacaktır. Hayatını tümden değiştirme pahasına olsa bile.
 
Ailede ayrılık aşamasına gelenlere, 1-5 yıl sendromu yaşayan yeni evlilere, sevgi problemi yaşayanlara, terapistlerin önerebileceği bir yapım olabilir. Yine devam edecek olursak, aile danışmanlığı ve aile arabuluculuğu adına verilen sertifika programlarında ya da psikoloji eğitimi alan ve aile konusunda uzmanlaşmak isteyenlere, eğitimcilerinin “izlenmesi gerekenler” listesine alacağı bir yapım olduğu söylenebilir.
 
Bir çocuğa verilebilecek sevgi ve uğrunda nelerin göze alınabileceği, harika bir mizahi bakış açısıyla şekillendirilmiş.
 
Maggie’nin büyüme aşamasında kısa aralıklarla ekrana yansıyan yaş dilimleri, eminim ebeveynlerin ilgisini çekecektir. Bu kısa geçişler öyle güzel ve mizahi çekilmiş ki, hem gülüyor hem de filmin geneli düşünüldüğünde bir aile dersi alıyorsunuz. Güldürürken düşündüren, düşündürürken öğreten bir film diye düşünürsek, “Instructions Not Included” bunun için tam biçilmiş kaftan. Filmi tek kelime ile muhteşem diye nitelendiriyorum. Başlarda geçen absürt sahneler, devamında hiç beklenemeyen bir yapıya dönüşüyor ve sonuna geldiğinizde, kesinlikle zekice kurgulanmış olduğunu anlıyorsunuz. Eğer duygusal bir izleyiciyseniz, hem gülecek, hem de gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız. Keşke bu tarz yapımları sıkça görebilsek diyorum. Mutlaka izlenmeli.
 
Emre Türker
 
Picture: impawards



3 yorum:

  1. Ben bu filmi izlemek istedim. Sonra ilk 10 dk sonra kapattım . Şimdi bu yazından sonra bir kere daha şans vermeliyim bence filme. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle izlemelisin, pişman olmazsın.
      Başlardaki absürtlüklere aldanma.

      Sil
  2. Teşekkür ederim :)
    Palaşımlarım genele hitap ettiğinden, uzun bir dönem mim uygulamalarını blogda paylaşamıyorum. Fakat listene girmekten çok memnun olduğumu bilmeni isterim. Çok çok takip edilenin olsun diyorum, hem de her zaman, gerek çevrende, gerek sanal ortamda... Anlayışın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil