11 Haziran 2013

Montessori Metodu

Özgür Çocuklar İçin Eğitim
Yazar: Eylem Korkmaz
Sayfa Sayısı: 208
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5
Yayınevi: Algıyayın
 
1979 doğumlu yazar, alternatif eğitim ile ilgili yüksek lisans eğitimi tezini Montessori Metodu hakkında yapar. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden yazar, “Alternatif Eğitim Derneği” ve “Başka Bir Okul Mümkün” derneklerinin üyesidir. Yazarın bu çalışması, Montessori Metodu ve Montessori Okulları: Türkiye’de Montessori Okullarının Yönetim ve Finansman Bakımından İncelenmesi” başlıklı tez çalışmasının kısaltılmış ve uygulama bölümü çıkarılmış halidir.
 
1870 İtalya Chiaravalle’de doğan Maria Montessori, kadınların toplumsal yaşamda aktif rol almadığı bir dönemde kendini tıp fakültesine kabul ettirmiş ve sonrasında İtalya’daki ilk kadın tıp doktoru olmuş. Roma’da zekâ geriliği olan çocukları bulunduğu bir okula yönetici olarak atanması, onun sonraki çalışmaları açısından büyük fırsat olmuştur. Montessori, alternatif eğitimde ruhsal gelişimcilik modelinin, yeni eğitimde ise çocuktan hareket akımının temsilcisidir. Bağımlılığın köleleştiren bir durum olduğunu, bu nedenle çocuğun, başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan yetişmesi gerektiğini savunur. Yetişkinlerin yaptığı gereksiz yardımları, çocuğa verilen bir zarar olarak görür. Anarşist pedagojinin temel unsurları olan özgürlük, deneyim, kendi kendini disipline etme, bütünsellik, birlikte öğrenme, alternatif eğitimin de ilkelerini oluşturmaktadır.
 
Kitap, teorik açıdan okuyucuyu yeterince doyurmasına rağmen, uygulama bölümlerinin çıkarılmış bir hali olan bu tez çalışması, uygulamaların nasıl yapılabileceği konusunda aydınlatıcı değil.
 
Kitabın içeriğinde uygulamanın yararları kadar, bu metod için yapılan eleştirilere de yer verilmiş. Eğer uygulama hakkında pratik bilgiler öğrenmek istiyorsanız, internet ortamında yapılan çalışmaları, hatta bu konuda yetenekli annelerin bloglarını kendinize örnek alabilirsiniz.
 
Emre Türker

4 yorum:

  1. Merhaba:)
    Montessori yöntemi ile kızımla birçok etkinlik yapıyorum
    çok faydalı bir metot,bu kitabı da yeni duydum
    tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Bahar.
      Montessori, düşünce yapısı itibariyle ilgili çekmişti. Ayrıca kelime fişleriyleyle okuma öğretmeye çalışan ilk kişiymiş. Özgürlük tabanlı çalışmaları bu kadar başarı sağlayınca, dünyanın ilgisini çekmiş bir kadın.
      Siz kızınızla yaptığınız etkinlikleri, belli bir kaynağı izleyerek mi yapıyorsunuz?

      Sil
    2. maria montessori nin annelik sanatı-montessori metodu kitabını ve buna benzer anne çocuk kitaplarını okudum
      burada mantığını anladım
      yabancı ve türk montessori bloglarından evde yapılabilecek aktivitelerin materyallerini hazırlayarak yaptırıyorum kızıma

      Sil
  2. Merhabalar,
    Bloğunuzu ve paylaşımlarınızı çok beğendim. Bloğunuzu izlemeye aldım. Bana da beklerim.Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm.....:))

    YanıtlaSil