21 Şubat 2014

Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Yazar: Tim Seldin     
Sayfa Sayısı: 192
Kitap Boyutu: 18,5 x 23,5
Yayınevi: Kaknüs Yayınları

Montessori Vakfi Başkanı Tim Seldin’in kaleme aldığı kitap, 2008 yılında Kaknüs Yayınları tarafından konuyla ilgili meraklı ailelere, çocuk gelişimi ve yetiştirilmesi konusunda meraklı tüm bireylere kazandırılmış, adı gibi harika bir kitap. Daha önce Montessori Metodu isimli Eylem Korkmaz’ın tez çalışmasını içeren kitabı tanıtmıştım. Bu kitapta konu hakkında teorik bilgiler ve neyin ne olduğu gibi bir çalışmadan bahsediliyordu. Tim Seldin’in kitabı ise, uygulamayı da içeren, resimlerle desteklenmiş, okuması keyif verici bir çalışma. Üstelik bu konuya hakim olan bir kişinin kaleminden çıkma…

“Çocukların beyinlerinin öğrenmek için programlandığı doğru. Fakat beyin erken yaşta uyarılmazsa, çocuklar potansiyellerini gerçekleştiremezler.” diyor Tim Seldin kitabının girişinde. Öyle ki, pek çoğumuz çocuk yetiştirmeyi, kendi hayatımızdaki yarışın bir parçası sayıyoruz. Çocuğun merakını yaramazlık olarak nitelendirip azarlamak, konuşmasını susturmak, onu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamak, yanlışlarımızdan bazıları...

Kitabın birinci bölümünde “niçin Montessori?” diyerek, ünlü İtalyan doktorun başarısını anlatıyor. Onun çalışmalarının, medya gücünün henüz 4. Güç olarak var olmadığı 1900’lü yıllarda dünya tarafından duyulması ve kabul edilmesi, yöntemlerinin ne derece güçlü ve etkili olduğunun kanıtıdır.

Kitap, kritik dönem olan 0-6 yaş aralığına dikkat çekerek, hangi yaş aralığında nelere ağırlık verileceği konusunda ipuçları veriyor. Sonrasında bunları birer birer açıklamaya geçiyor. Kitabın içeriğinde; çocuğa verilecek sevgi, gösterilecek saygı, tuvalet eğitimi, müzik ve matematik kavramları, hatta okuma-yazma etkinliklerine kadar ne yapacağınız konusunda, kısa, öz ve net bir anlatım mevcut. Örneğin çocuğun yaşam alanının bir çocuk gözünden düzenlenmesi, çocuğa göre mobilyaların, eşyaların alınması, oyun alanının belirlenmesi ve her şeyden önemlisi bu konu hakkında kalitenin ne derece önemli olduğu, anlatımlarında vurgulanmış. Bu kitap bir çocuğun eğitimi kadar, biz insanların da bakış açısını ne derece değiştirmemiz gerektiğini de hatırlatmaktadır.

Yeni dönem kitaplarda bunun faydası görüldüğü için mi yapılıyor bilmem ama resimlerdeki çocuklara Türkçe isimler vererek anlatmak, bana biraz ilginç geldi. Bunu başka birkaç kitapta daha görmüştüm.

Montessori ile ilgili internette onun materyallerini satın almak için araştırma yaptığınızda, oldukça yüklü fiyatlarla özdeşleşmiş malzemeler görürsünüz. Oysa bu yöntemler; doğal, hayatın içinden ve kendinizin yapabileceği türden. Etkinlikler konusunda yine aynı yayınevine ait bir kitap daha bulunuyor ki, bunu incelediğinizde cebinizden öyle büyük paralar harcanmasına gerek olmadığını anlayacaksınız. Fakat günümüz evleri gittikçe küçülüyor ve bahçe kavramı ortak park alanları haricinde değerini kaybediyor. İşte bu durum, uygulama alanımızı oldukça kısıtlayacak gibi görünüyor.

Kitabı şiddetle öneririm. Bu metodu öğrenmek için bu kitap tek başına yetebilir. Sadece ayrıntıları başka yayınlarda bulabilirsiniz.

Emre Türker

1 yorum: