29 Temmuz 2010

Repo Men (2010)

Tür: Aksiyon / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Miguel Sapochnik
Süre: 111 dakika
Oyuncular: Jude Law, Forest Whitaker, Alice Braga, Liev Schreiber, Carice van Houten, Chandler Canterbury, Joe Pingue, Liza Lapira, Tiffany Espensen, Yvette Nicole Brown, Wayne Ward, Tanya Clarke
Union şirketi, vücudu rahatsız etmeyen yapay organlar icat eder. Böylece hastalık nedeniyle tükenme noktasına gelen insanlar, yeni bir hayat için başka birine ihtiyaç duymayacaktı. Fakat bunun gerçekleşmesini isteyen kişi, yüksek bir fiyat ödemeliydi. Yapay organ nakli yaptıranlar, ödemeyi geciktirir ya da gerçekleştiremezse, imzaladıkları sözleşme gereği organı geri vermek zorundaydı. Tahsilât gerçekleşmediğinde devreye giren adamlar, acımazsızca organları sökerek geri alırlardı. Üstelik yaptıkları bu işlem tamamen kanunlara uygundu.

yapay organların ödemesi geciktiğinde devreye giren adamlardan Remy (Jude Law) ve Jake (Forest Whitaker), çocukluk arkadaşıdır. Ödemeyi yapmayanların kim olduğuna bakmadan, “iş iştir” sloganıyla görevini yaparlar. Remy’nin eşi Beth (Alice Braga), çocukları ve hayatları konusunda endişelidir. Artık Remy’nin sokaklarda çalışmasını istemez. Bu nedenle ona iki seçenek sunar. Ya işyerinde bölümünü değiştirecek, ya da ailesini kaybedecektir. Uzun çalışma koşulları sonrası bunu gerçekleştirmek de pek kolay olmayacaktır.

Repo Men, sağlık söz konusu olduğunda çaresiz kalan insanları anlatırken, devletin politikalarını ve gelecekte olabilecekleri eleştiren bir yapımdır. Son yılarda çekilen ödüllü belgesellerde, ülke politikaları arasında insan sağlığının pek de yer almadığını görüyoruz. Aracı güç para ortaya çıktığında, insanlık devre dışı kalıyor. İşte bu yapım, aksiyon sahneleriyle desteklenmiş, tanıma uygun ve biraz düşündürücü bir bilim-kurgu.

Emre Türker

Picture: impawards

2 yorum:

  1. ismini epeyde duydum ve fikrine güvendiğim birinin yazmasını bekliyordum izlemek için ;)
    teşekkürler emrecim...

    YanıtlaSil
  2. Beklemediğim bir sondu, üzücü ama güzel filmdi.

    YanıtlaSil