24 Ocak 2012

Aaa, Ekran Tüm Kitaplarımı Yutmuş!

Klasik Yöntemlerdeki Alışkanlıklardan Modern Çağın Yeniliklerine Doğru
Klasik bilgisayar kullanırken, notebook’u çok yadırgamıştım. Hatta bir dönem iş amaçlı notebook kullanmak zorunda kaldığımda, hemen bir klavye ve mouse edinmiş ve bunları bir dönüştürücü yardımıyla dizüstü bilgisayarına takarak, eski yöntemime uyum sağlamıştım.

Teknoloji, alışkanlıklarınıza karşı çok acımaz. Tam “alıştım” dediğiniz bir şey, bir bakmışsınız ki demode olmuş. Yerine farklı bir şey gelmiş. Mesela bilgisayar programlarını düşünün. Programa tam alışmaya başlamışken, birden güncel versiyon çıkıyor. Güncel versiyonla birlikte, birçok yenilik ekleniyor ve siz bunlara alışırken, hoop yenileri çıkıvermiş.

Teknolojiyle yakında ilgili birçok alanda çalışmış biri olarak, daha düne kadar, telefonu sadece konuşma amaçlı kullanmakta kararlıydım. Fakat tablet telefonların doğuşuyla birlikte, ister istemez ısrarlarım erimeye başladı. Artık, hem akıllı telefonlara yaklaşıyor, hem de tablet bilgisayarların çekiciliğine karşı yelkenleri suya indiriyorum.

Kitap okurken, kâğıdın kokusunu duymak, sayfaları tutmak ve kitabı hissetmek isterim. Fakat tablet bilgisayarlar ve reeder’lar (e-kitap okuyucu) sayesinde, bu hislerime de yenileceğimi biliyorum. Bir gün, gazete bayilerinden gazete almanın tarihe karışacağını bildiğim gibi... Zaten devlet politikalarında bile e-kitap uygulamalarına geçiş hazırlıkları var. Kâğıdı acımasızca harcamak yerine, sanal kitaplarla hem kâğıttan tasarruf edilecek, hem de kütüphanelerimizin kapladığı büyük alanlardan kurtulacağız. O yüzden, mümkün mertebede mevcut kitaplarıma daha çok sarılıyorum. Ne de olsa, yakında onlar da sanal olacak…

Aslında anlatmak istediğim, yeniliklere açık olmakla ilgiliydi. Fakat bu konu içinde, sanal ile gerçek arasındaki çizgiyi de tartışmış bulunuyoruz. Ne de olsa sanal hayat, yenilik düşüncesinde büyük pay sahibi…

Alışkanlıklar hayatın bir parçası. Sistematik olarak, işlerimizi kolaylaştıran bir huy. Fakat alışkanlıklar, muhafazakâr olmamalı. Yani demek istiyorum ki, yeniliklere karşı açık olmalı, en azından nasıl olduğunu anlamalı, yaşamalı, hayatımızdaki yerine ondan sonra karar vermeliyiz. Yoksa yarınlarda uyanmak için çok geç kalmış olabiliriz.

Emre Türker

Picture: deviantart, flickr

7 yorum:

  1. İlk baştaki fotoğrafa hayran kaldım amazon linki varsa atsanda alsak :D

    YanıtlaSil
  2. Sleepandbeer... Belki bir gün, neden olmasın. ;)

    biricitconsungunlugu... İlginç görünen, geleceğin olası gerçekliği.

    YanıtlaSil
  3. Ansiklopediler bitti,kütüphanelerin ziyaretçisi azaldı ama kitap sayfalarının kokusundan gerçek okuyucular asla vazgeçemez.Yatakta baş ucunda duran kitaptan daha güven verici ne var ki.

    YanıtlaSil
  4. Kardeşim... Biraz duygusal yaklaşmışsın ama samimiyetle ifade etmek isterim ki, aynı duygusal yaklaşımı his olarak ben de yaşıyorum. Ağ teknolojileri gelişmeden önce, paranın sanal kanallar yardımıyla transferinin mümkün olacağını insanlar düşünebilir miydi? Kalem ve defter, benim yazı konusunda vazgeçilmezlerim arasında yer alırken, şimdi aynı şeyi sadece alışveriş listelerinde kullanıyorum. Fakat artık alışveriş listeleri bile telefonlara yazılmaya başlandı. Belki tahminlerimiz çabuk gerçekleşmeyecek ama dönüşüm, teknoloji çağının olmazsa olmazı. Fotoğrafları düşünsene! Geçmiş nesilleri bir kenara bırakacak olursak, kaç kişi artık resimlerini albüm şeklinde saklıyor? Kitaplarımızı saklayacağız ama hatıra olarak. Aynı eski fotoğraflara bakıp iç geçirdiğimiz gibi...

    YanıtlaSil
  5. Benim ihtiyacım kadar olanına cevap vermesi yeterlidir bende bu durum.
    Gerçekten..Dünya kadar param olsa da elimdeki arıza yapmadan asla değiştirmem. Tabletse tablet:)
    Ama biz istemesek bile hızla değişiyor gerçekten her şey..Korkutucu biçimde..
    Sanal ortamdan kitap okuma konusunda ise sana tümüyle katılıyorum sevgili Emre...

    YanıtlaSil
  6. Bir gün, istediğimiz kitapların basılı versiyonlarını bulmakta zorlanacağız diye düşünüyorum Zeugmacım. Tıpkı gramafon ve antikaya dönüşen plakları gibi. Geçenlerde böyle bir şey başıma geldi. İstediğim ve bana gerekli olan bir kitabın basılı olanını değil, pdf uzantılı e-book’unu bulabildim. Bilgisayarda okumakta çok zorlandım. İşte o an, bir tablet ve reader, aklımın bir köşesinde yer etti :)

    YanıtlaSil