17 Kasım 2014

Hercules (2014)

Türkçe Adı: Herkül: Özgürlük Savaşçısı
Tür: Aksiyon, Macera
Yönetmen: Brett Ratner
Süre: 98 dakika
Oyuncular: Dwayne Johnson (Hercules), Irina Shayk (Megara), John Hurt (Cotys), Ian McShane (Amphiaraus), Ian Whyte (Bessi Warrior Leader),Joseph Fiennes, Ingrid Bolsø Berdal (Atalanta), Rufus Sewell (Autolycus), Joe Anderson (Phineus), Robert Maillet (Executioner), Rebecca Ferguson (Ergenia), Peter Mullan (Sitacles), Aksel Hennie (Tydeus), Barbara Palvin (Antimache), Reece Ritchie (Iolaus)
Makedonya Kıyıları, Kuzey Yunanistan, M.Ö. 358. Herkül ve arkadaşları, para için savaşan askerlerdir. Bir gün Lord Cotys'in kızı Ergenia, Herkül’den yardım ister. Babasına tehdit oluşturan Rhesus’u yok etmeleri karşılığında, ağırlığınca altın teklif eder. Bu teklifi kabul eden Herkül, derhal yola koyulur. Tamamen güçsüz ve eğitimsiz askerlerden oluşan Lord Cotys'un askerlerinin, savaşta pek şansı yoktur. Bunun üzerine Herkül, onları eğitmeye karar verir. Savaş böylece daha anlamlı hale gelecektir. Fakat ortada bilinmeyen bir şey vardır. O da kimin masum olduğu…
 
Herkül, bir efsane hikâyesiyle ortaya çıkmış güçlü bir adamdır. Onun yenilmez olmasının bir sebebi de, kendisi hakkında anlatılan hikâyelerdir. Filmde dikkat çeken en güzel şey, insanın inandığı şeyler üzerine var olduğudur. Mesela kâhin Amphiaraus’a sorulan “Gelecek hakkında başka ne söyleyebilirsin?” sorusuna “Geleceği ancak tanrılar görebilir.” Şeklinde yanıt vermesi ve “kahraman olmak için yarı tanrı olmanıza gerek yok, kahraman olduğunuza inanmanız yeterli.” sözleri,  Herkül masallarının yeğeni tarafından halka yayılması ve bunun üzerine halkın üzerinde oluşan derin etki, insanın inancı üzerine güzel anekdotlar. Filme bu mantıkla yaklaşırsanız, beğenmemek elde değil.  
 
Emre Türker

Picture: impawards

13 Kasım 2014

Maleficent (2014)

Türkçe Adı: Malefiz
Tür: Aksiyon, Macera, Aile, Fantastik, Romantik
Yönetmen: Robert Stromberg
Süre: 97 dakika
Oyuncular: Angelina Jolie (Maleficent), Elle Fanning (Aurora), Sharlto Copley (Stefan), Lesley Manville (Flittle), Imelda Staunton (Knotgrass), Juno Temple (Thistletwit), Sam Riley (Diaval), Brenton Thwaites (Prince Phillip), Kenneth Cranham (King Henry), Sarah Flind (Princess Leila's Handmaiden), Hannah New (Princess Leila), Isobelle Molloy (Young Maleficent), Michael Higgins (Young Stefan), Ella Purnell (Teen Maleficent), Jackson Bews (Teen Stefan)
İnsanlar ile yaratıklar, uzun zaman barış içinde yaşarlar. Maleficent, yaratıkların dünyasını koruyan bir peridir. Bir gün insan olan Stefan, yaratıkların dünyasına girer ve orada Maleficent ile tanışır. İkisinin de ailesinin olmaması, onları iyi bir arkadaş yapar. Hatta çocukluk yıllarından başlayarak gençlik yıllarına kadar birlikte vakit geçirmelerinin haricinde, aralarında aşk başlamıştır.

Stefan, özünde bir hırsızdır ve insanların dünyasında kral olmak istemektedir. Gerçek kral ise yaratıkların dünyasına saldırmaya karar vermiş ve Maleficent nedeniyle başarısız olmuştur. Ömrünün son anlarına gelen kral, Maleficent’i öldürecek kişiyi hem kendisinin varisi, hem de kızının eşi olarak kabul edeceğini açıklar. Bunun üzerine Stefan, Maleficent’i kandırıp, uykusunda onun kanatlarını keserek krala götürür. Stefan istediğine ulaşmıştır ama Maleficent, meleklikten çıkıp bir cadıya dönüşür. Artık aklındaki tek düşünce, Stefan’dan intikam almaktır.

Görsel olarak beğeni sağlayacağı gibi, her yaş grubuna hitap eden bir film olduğu söylenebilir. Farklı bir bakış açısıyla hazırlanmış. İnsanların doyumsuzluğunu izliyoruz. Aslında ne kadar çok şeye sahip olsak da, eldekilerle yetinmeyip daha fazlasını isteyebiliyoruz. Marvel’in fantastik filmlerindeki konu zenginliği yok ama hoş vakit geçirmek için uygun.

Emre Türker
 
Picture: impawards