31 Ekim 2010

Döngel Kârhanesi (2005)

Tür: Komedi
Yönetmen: Hakan Algül
Süre: 101 dakika
Oyuncular: Metin Akpınar, Ahmet Uğurlu, Şenay Gürler, Şebnem Sönmez, Fadik Sevin Atasoy, Zekeriya Beyaz, Goncagül Sunar, Erkan Taşdöğen, Nezih Tuncay, Zihni Göktay, Ahmet Saraçoğlu, Celal Belgin, Sennur Kaya, Yaşar Üzer, Doğan Tank, Tuvana Coşkun, Aylin Aslım ve Tayfası, Kadir Çelik
Döngel Eğlence Merkezi ticari ismiyle bir kerhane işleten duygusal Bertan (Metin Akpınar), Güneş Bank’tan aldığı kredinin zamanı geçmesine rağmen borcunu ödeyemez. Bankanın sahibi kendi bankasını soyunca, yönetim alacaklarla daha sık ilgilenmeye başlamış, fakat haberi alan Ankara hükümeti bankaya el koymuştur. Bankaya kayıtlı birçok şirket sahte evraklarla işlem görmüşken, görevli memur Keskin (Ahmet Uğurlu) Döngel Eğlence Merkezi’nin gerçek bir şirket olduğunu bulmuş, fakat şirketin ne işle uğraştığıyla ilgili bilgiyi gözden kaçırmıştır. Müdürü tarafından bu şirketin borçlarını ödeyebilmesi ve tekrar kâr durumuna geçmesi için görevlendiren Keskin, başına ne geleceğinden habersizdir. İşletmenin kerhane olması başka, onun işletmeyi kârhaneye çevirmek zorunda kalması başka bir durum olacaktır.

Geçmiş zaman yaşanmış olaylarla dalga geçen Döngel Kârhanesi, komediye biraz siyaset bulaştırıyor. Döngel Kârhanesi ince esprileriyle nokta dokunuşlar yapacak, izleyicilerden bazıları durumun ciddiyetine varacak, bazıları ise mizahın akışına kendini bırakacak.

Emre Türker

30 Ekim 2010

Knight and Day (2010)

Türkçe Adı: Gece ve Gündüz
Tür: Aksiyon / Polisiye / Gerilim / Komedi
Yönetmen: James Mangold
Süre: 109 dakika
Oyuncular: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Jordi Mollà, Viola Davis, Paul Dano, Falk Hentschel, Marc Blucas, Lennie Loftin, Maggie Grace, Rich Manley, Dale Dye, Celia Weston, Gal Gadot
Kansas’tan Boston’a gitmek üzere hava alanına gelen June Havens (Cameron Diaz), şans eseri tanıştığı Roy Miller’ın (Tom Cruise) hayatını değiştireceğinden habersizdi. Aslında onun tek amacı, hafta sonu evlenecek kız kardeşi April’e (Maggie Grace) klasik bir araba hediye etmekti. Belki de hiç binmemesi gereken Boston uçağında yerini alarak, kendi kader çizgisini kendi belirlemiş oldu. Roy ve June uçakta romantik konuşmalar yaparken havada kan gövdeyi götürecek, nazik ve yakışıklı Roy akıl almaz yeteneklere sahip gizemli bir adama dönüşecek. June ise, anlam vermediği bu koşuşturma içinde istemeden de olsa yerini alacaktır.

Tom Cruise ve Cameron Diaz, gençlere taş çıkarak performanslarıyla izleyiciye güzel bir aksiyon-komedi sunuyor. Baştan sonra hareketli geçen film, komediye bolca zaman ayırması sayesinde aksiyonu eğlenceye dönüştürüyor. İyi seyirler.

Emre Türker

29 Ekim 2010

A Nightmare on Elm Street (2010)

Türkçe Adı: Elm Sokağında Kabus
Tür: Korku / Gerilim / Dram
Yönetmen: Samuel Bayer
Süre: 95 dakika
Oyuncular: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy, Thomas Dekker, Kellan Lutz, Clancy Brown, Connie Britton, Lia D. Mortensen, Julianna Damm, Christian Stolte
Kâbuslarında yanmış bir adam gören ve uyandığında kâbusların etkisinden kurtulamayan Dean Russell (Kellan Lutz), uzun süredir uykusuna direndiği bir zamanda, kafeteryada buluştuğu Kris Fowles’a (Katie Cassidy) yaşadıklarını açıklamaya çalışır. Fakat daha fazla uykusuzluğa direnemeyen Dean, gözlerini kapattığı anda ve Kris’in gözleri önünde boğazını keserek feci şekilde can verir. Olaylar bununla da sınırlı kalmayacak, Freddy Krueger (Jackie Earle Haley) adındaki yanık yüzlü ve keskin bıçaklı bir eldivene sahip bu adam, Elm Sokağı’ndaki bir grup gencin ortak kâbusu olmaya başlayacaktır.

1984’de ilk serisi yayınlanan “A Nightmare on Elm Street”, Amerika’da başlayarak tüm dünyaya yayılmış ve unutulmazlar arasına girerek zihinlerde yer etmiş bir korku serisidir. Freddy Krueger adıyla özdeşleşen Robert Englund, zamanında çevrilmiş tüm serilerde izleyicinin gerçek kâbusu olmayı başarmıştır. Aradan yıllar sonra 2010’da yeniden çekilmeye başlayan “A Nightmare on Elm Street”, maalesef ki aynı tadı veremiyor. Çünkü içeriğinde hiçbir fark olmayan filmde, alıştığımız Freddy Krueger değişmiş. Olayların gidişatına ve konuya sadık kalınmasına bakılırsa, gönüllerde taht kurmuş bir ekolün yeniden canlandırılmaya çalışılması, gişe kaygısından başka bir şey değil. Hayranları merak içinde muhtemelen yeni serileri izleyecek ve her seferinde eski Freddy Krueger’ı anımsayarak iç geçirecek.

Emre Türker

Picture: impawards

28 Ekim 2010

Strings (2004)

Türkçe Adı: İpler
Tür: Macera / Dram / Fantastik
Yönetmen: Anders Rønnow Klarlund
Süre: 88 dakika
Hebalon ve Zerithler arasında yıllarca sürüp giden düşmanlığın artık bir son bulması gerekmektedir. Hebalon lideri Kharo, barışı sağlayacak kişinin oğlu Hal olabileceği hayaliyle, krallığı oğluna bırakarak intihar eder. Fakat mektubu bulan kralın kötü niyetli kardeşi Nezo ve onun tehlikeli sağ kolu Ghrak mektubu yok ederek, katilin Zerithlerin lideri Sahro olduğunu söyleyecektir. Babasının intikamını almak isteyen Hal, General Erito ile birlikte geri dönüşü zor bir yolculuğa çıkar. Böylece yönetimi ele geçiren Nezo, hain planlarını uygulamaya vakit kaybetmeden başlayacaktır.

Kuklalara harika hayat veren Strings’de, yaşamın boyun ipine bağlı olması gibi ilginç fikirler var. Kuklaların ifadeleri ile seslendirmenin uyumu, seyir zevkini arttırıyor. Farklı bir yapım izlemek istiyorsanız, Strings tam size göre.

Emre Türker

Picture: impawards

27 Ekim 2010

Red (2010)

Tür: Aksiyon / Komedi
Yönetmen: Robert Schwentke
Süre: 111 dakika
Oyuncular: Bruce Willis, Mary-Louise Parker, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Heidi von Palleske, Jefferson Brown, Karl Urban, Chris Owens, Rebecca Pidgeon, Jaqueline Fleming, Randy Wade Kelley, Jason Giuliano, Alec Rayme, Lawrence Turner, Emily Kuroda, Joe Chrest, Justine Wachsberger, Tara Yelland, Ernest Borgnine, Audrey Wasilewski, James Remar, Dmitry Chepovetsky, Matthew Olver, Brian Cox, Jason Weinberg, Tony De Santis, Greg Bryk, Richard Dreyfuss, Neil Whitely, Robert Morse, Joshua Peace, Michelle Nolden, Jake Goodman, Tess Goodman, Desiree Beausoleil, Laura DeCarteret, Jonathan Walker, Julian McMahon, Murray McRae, Cindy Dukoff, Thomas Mitchell, Bernadette Couture, Chavis Brown
Gecenin bir vakti evinde profesyonel ajanlar tarafından saldırıya uğrayan emekli CIA ajanı Frank Moses (Bruce Willis), baskından yara almadan kurtulur. İç hesaplaşma gibi görünen suikastın sorumlularını bulmak üzere eski dostlarıyla bir araya gelmeye hazırlanan Frank, ilk iş olarak gizemli sevgilisi ve emekli hizmetlerde özel müşteri temsilcisi Sarah Ross’u (Mary-Louise Parker) korumak için yanına alır. Olaylardan habersiz Sarah canlı oyunda bir piyona dönüşürken, hareketli saatler içinde Frank’ı tanımaya çalışır. Artık düğüm çözülmeden, yaşamlarının normale dönmesinin imkânı olmayacaktır.

Deneyimli oyuncularla kurulu ve DC Comics’in yayınladığı, Warren Ellis ve Cully Hamner’ın yazdığı kült grafik romandan uyarlanan Red, komedi ağırlıklı bir aksiyon filmi.

Emre Türker

26 Ekim 2010

The Experiment (2010)

Tür: Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Paul Scheuring
Süre: 96 dakika
Oyuncular: Adrien Brody, Forest Whitaker, Cam Gigandet, Clifton Collins Jr., Ethan Cohn, Fisher Stevens, Travis Fimmel, David Banner, Jason Lew, Damien Leake, Maggie Grace, Rod Maiorano, Rachel O'Meara, Jeanne Hopson
Huzurevinde part-time çalışan Travis (Adrien Brody) ekonomik sebepler neden gösterilerek işten çıkarılınca, dünyayı dolaşma hayalini düşünmeye başlar. Bunun için yeterli parası yoktur. Gazetedeki bir “denek aranıyor” ilanı, tam da gerekli parayı sağlayabilecek cinsten bir iş olarak görünmektedir. Deney, hapishane şartlarında insan davranışlarını gözlemlemek amacıyla hazırlanmış bir platformda, gardiyan ve mahkum olarak ayrılmış deneklerin psikolojilerini test etmek üzere planlanmıştır. Elemeleri geçen Travis (Adrien Brody) mahkûm, görüşmeler sırasında tanıştığı Barris (Forest Whitaker) ise gardiyanlar arasında yer alır. Başta şartlar oyun gibi görünmektedir. Fakat denekler ortamın psikolojisiyle durumu ciddiye alınca, gerginlik artacak ve tehlike çanları çalmaya başlayacaktır.

The Experiment, 2001 yılında “Das Experiment” adlı Alman yapımı gerilim filminin Hollywood versiyonu. Kıyaslama adına orijinalini izlemekte fayda var. İnsanların, yaşadıkları ortama ne derece uyum sağladığı, ne derece olumsuzluklardan etkilendiği ve zor durumlarda birbirleriyle nasıl kenetlendiği, oldukça çarpıcı şekilde ele alınmış.

Emre Türker

25 Ekim 2010

Çok Filim Hareketler Bunlar (2010)

Tür: Komedi
Yönetmen: Ozan Açıktan
Süre: 99 dakika
Oyuncular: Büşra Pekin, Yılmaz Erdoğan, Oğuzhan Koç, Ersin Korkut, Şahin Irmak, Murat Eken, Eser Yenenler, Bülent Emrah Parlak, Metin Yıldız, Ayça Erturan, Zeynep Koçak, İbrahim Büyükak, Emre Canpolat, Pelin Öztekin, Ayşegül Akdemir, Şevket Süha Tezel, Burcu Gönder, Metin Keçeci, Aydan Taş, Neşe Sayles, Hamdi Kahraman, Gülsüm Alkan, Gizem Tuğral, Gülhan Tekin, Nazmi Karaman
Televizyonda “Çok Güzel Hareketler Bunlar” ismiyle komedi-tiyatro oyunları sergileyen grup, oyunlarını beyazperdeye yansıtıyor. Farklı bölümlerde ve farklı konularda tek bir filmde buluşan ekip, sinemanın görüntü sunumlarını da kullanarak, gösterilerini seyri eğlenceli bir hale dönüştürüyor. İzleyicisinin beğenisine sunulur.

Emre Türker

24 Ekim 2010

Forbidden Fruit (2009)

Türkçe Adı: Yasak Meyve
Orijinal Adı: Kielletty hedelmä
Tür: Dram
Yönetmen: Dome Karukoski
Süre: 104 dakika
Oyuncular: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Olavi Uusivirta, Timo Tikka, Jani Volanen
1800’lerin ortalarında kendini gösteren Lüteriyen akımındaki oluşum, Laestadianism adıyla tanımlanır. Finlandiya’da yaşayan yaklaşık 110.000 Muhafazakâr Laestadian, yaz aylarında düzenlenen büyük yaz ayinlerine katılır. Laestadianismde; alkol, evlilik öncesi cinsel ilişki, makyaj, televizyon, doğum kontrol hapları ve eğlence amaçlı çalınan müzik, kesinlikle yasaklanmıştır.

Kuzey Ostrobothnia’da yaşayan, 18 yaşını henüz doldurmuş Raakel (Marjut Maristo) ve arkadaşı Maria (Amanda Pikle), İncil’e bağlı muhafazakâr Laestadian ailelerinin üyeleridir. Gençliğin heyecanıyla isyankâr tavırlar sergileyen Maria, katı din uygulamalarında sıkılan ve köyünü terk eden ablası Eeva’nın (Malla Malmivaara) yolundan giderek, evden ayrılır. Nereye gittiğini yalnızca Raakel bilmektedir. Kilise görevlileriyle birlikte aileleri, Raakel’den onu bulmasını ve tövbe ettirerek evine döndürmesini ister. Raakel, arkadaşı Maria’yı “güvensiz yer” diye tanımlanan dünyadan kurtarmak için Helsinki'ye gider. Böylece günahkâr büyük şehirde buluşan iki genç kız, inançlarını ve hayatlarını birlikte sınayacak, gerçek hayatı tanıyarak yollarını çizeceklerdir.

Baskının var olduğu bir yerde, özellikle olgunlaşma evresindeki gençlerde, yasaklara karşı içten bir merak uyanır. Yaşayan her bireyin bulunduğu topluma nasıl adapte olduğu, süregelen sabit bir düzenin düşüncelere nasıl nüfuz ettiği ve buna bağlı olarak doğru-yanlış ayrımında kişisel kararların pek önemsenmediği izleyiciye yansıtılıyor. Sosyolojik bir çalışma…

Emre Türker

23 Ekim 2010

Magnolia (1999)

Tür: Dram
Yönetmen: Paul Thomas Anderson
Süre: 188 dakika
Oyuncular: Julianne Moore, William H. Macy, John C. Reilly, Tom Cruise, Philip Baker Hall, Philip Seymour Hoffman, Jason Robards, Alfred Molina, Melora Walters, Michael Bowen, Ricky Jay, Jeremy Blackman, Melinda Dillon, April Grace, Luis Guzmán, Henry Gibson, Felicity Huffman
Kanser hastalığı nedeniyle son günlerini yaşayan Earl Partridge’e (Jason Robards), hasta bakıcı Phil Parma (Philip Seymour Hoffman) eşlik etmekte, genç eşi Linda (Julianne Moore) ise onu biraz daha hayatta tutmak için elinden geleni yapmaktadır.

Erkeklere kadınları tavlama sanatı hakkında seminerler veren ve konu hakkında yazılmış kitabı bulunan Frank T.J. Mackey (Tom Cruise), yaşamın çok basit kuralları varmış gibi davranmaktadır. Kurallar basit, oyun doğru oynanmalı ve her erkek doğru adımlarla mutlu sona ulaşabilmelidir.

Polis memuru Jim Kurring (John C. Reilly), sokaklardaki tehlikelerden insanları korumak ve onlara yardım etmek için özveriyle çalışır. İşi ne kadar zor olsa da, işini severek yapar. Sorumluluklarını yerine getirmeli ve toplumun beklentilerini karşılamalıdır.

Süper zekâ Stanley Spector (Jeremy Blackman) ve arkadaşları, TV’deki büyüklere karşı bilgi yarışmasında rekora koşarken, Stanley’nin üstüne yüklenen ağır sorumluluk ve çocukluğunun göz ardı edilmesi gibi sorunlar nedeniyle işler beklenildiğinden farklı gelişmeye başlar. Yarışmayı sunan Jimmy Gator (Philip Baker Hall), iyi bir aile babası ve insancıl yönüyle tanınmaktadır. Fakat vücudunu saran kanser nedeniyle, hayatında doğru ve yanlışların karşılaştırmasını yapma vakti gelmiştir.

Uyuşturucunun etkisiyle yaşamdan kendini soyutlayan Claudia Wilson’ın (Melora Walters) babasına karşı nefreti neydi?

“Harika Çocuk” adıyla ünlenen Donnie Smith’in (William H. Macy) ilerleyen yaşıyla beraber işlerinin ters gitmesinin nedeni, hangi dönemin etkisindeydi?

3 saat süren Magnolia, ağır dramın etkisiyle izleyiciyi bunaltabilir. Çünkü Magnolia, hayatta yaşanan veya yaşanması muhtemel garip olayların birbiri üzerinde etkisini, saklı sırları, geçmişe gömülen yalanları, beklenen sevgileri, beklentiye karşılık bulamamış sevgileri ve pişmanlıkları anlatıyor. Bağlantıların geçişleri çok kolay değil. Bu nedenle zaman, keyifli vakit geçirmek isteyenler için doğru ilerlemeyebilir. Mesaj içerikli yapımda, filmin başında gösterilen geçmiş tarihteki garip olayların birbirleriyle olan garip ilişkisi, konuların bütünü ile parçaları arasındaki ilişkinin ipuçlarıdır.

Emre Türker

Picture: impawards

22 Ekim 2010

Machete (2010)

Türkçe Adı: Ustura
Tür: Aksiyon / Gerilim / Polisiye
Yönetmen: Ethan Maniquis, Robert Rodriguez
Süre: 105 dakika
Oyuncular: Danny Trejo, Robert De Niro, Jessica Alba, Steven Seagal, Michelle Rodriguez, Jeff Fahey, Cheech Marin, Don Johnson, Shea Whigham, Lindsay Lohan, Cheryl Chin, Daryl Sabara, Electra Avellan, Gilbert Trejo, Elise Avellan
Lakabı Pala “Machete” (Danny Trejo) olan gözü kara federal bir ajan, Meksika’daki uyuşturucu şebekesinin lideri Coelho Torrez’i (Steven Seagal) yakalamaya çalışırken tuzağa düşürülür. Çünkü mafyada polisin de parmağı vardır. Karısı ve kızı Torrez tarafından öldürülen ve kayıplara karışan Pala, 3 yıl sonra Teksas’da göçmenlerin arasında yer edinir. Seçimlerde başa geçmeye çalışan ve göçmenlere karşı sert önlemler alan senatör McLaughlin’e (Robert De Niro) suikast için Michael Booth (Jeff Fahey), Pala’yı tehdit ederek bu karanlık plana onu dahil eder. Fakat suikast planı, senatörün halkın gözünde kahramanlaşması için bir oyundur. Gümrük Bürosunda çalışan Ajan Sartana Rivera (Jessica Alba), göçmenlerin karşına çıkan ayrı bir problem olarak görünmektedir. Pala, hain planların arkasında kalmayacak ve intikam için yollara düşecektir.

Quentin Tarantino’nun sert filmlerini anımsatan Machete, mizahi bir bakış açısıyla işlenmiş kanlı bir polisiyedir. Sınır güvenliği, polis-mafya ilişkisi ve göçmen sorununa değinerek, seyirciye bekleneni veriyor. Bu tarzı tanımayan veya konudan uzak olanların pek ilgisini çekmeyecektir.

Emre Türker

Picture: impawards

21 Ekim 2010

Kirpi (2008)

Tür: Komedi
Yönetmen: Erdal Murat Aktaş
Süre: 97 dakika
Oyuncular: Güven Kıraç, Mazhar Alanson, Zuhal Topal, Çağkan Çulha, Caner Özyurtlu, Bahar Akça, Zihni Göktay, Murat Serezli, İrem Altuğ, Bahtiyar Engin, Ferdi Akarnur, Erman Burmalı, Halil Kumova, Aylin Kontante, Kubilay Penbeklioğlu, Birsen Dürülü, Ümit Tombak, Hilal Uysun, İskender Bağcılar, İsmail İncekara, Emrah Elçiboğa, Zuhal Yalçın, Ahmet Erkent, Buket Akşitoğlu, Emel Kayadelenler, Emin Şaylan, Fikret Altunhan, Gürsel Cephaneci, Hakan Ilçin, Hüseyin Özay, İnci Pars, Keiko Belir Yarar, Meriç Altıntaş, Mustafa Çokgüngör, Petek Arıca, Taner Eroğlu, Tibet çelik, Turhan Aksoylar
Elinden pek bir iş gelmeyen Reşat Sapmaz (Mazhar Alanson) ve hayatı yalan dolanla geçen ajans sahibi Tahir Yaman (Güven Kıraç), bankada fatura ödeme sırasında kimin önce geldiğiyle ilgili birbirleriyle münakaşaya girer. İkisi de hoşgörüsüz olunca, Reşat’ın başlattığı intikam planlarına Tahir karşılık verecek ve bu şakalaşmalar uzayıp gidecek. Ne tesadüftür ki, her şakanın altından olayla alakasız başka bir organize suçun delilleri ortaya çıkacak ve işler arapsaçına dönüşecek.

Sulhi Dölek’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan film, oldukça eğlenceli. Şakaların seviyesi biraz aşırıya kaçınca, neler olabileceğini seyrediyor ve hoş vakit geçiriyorsunuz.

Emre Türker

20 Ekim 2010

The Five People You Meet in Heaven (2004)

Türkçe Adı: Cennette Karşılaşacağınız Beş Kişi
Tür: Dram / Fantastik / Romantik
Yönetmen: Lloyd Kramer
Süre: 180 dakika
Oyuncular: Jon Voight, Ellen Burstyn, Jeff Daniels, Dagmara Dominczyk, Steven Grayhm, Michael Imperioli, Callum Keith Rennie, Rebecca Jenkins, Callahan Brebner, Nicaela Weigel, Shelbie Weigel, Darcy Camdan, Tim O'Halloran, Zak Santiago, Emy Aneke
Çocukları çok seven ve lunaparkın bakım işleriyle uğraşan Eddie (Jon Voight – genç Eddie: Steven Grayhm), mesleği babasından devralmasına rağmen mühendislik hayalleriyle büyümüş, temiz kalpli yaşlı bir adamdır. Lunaparkı kontrol etmekle yetinmez, haftada bir kez tüm araçlara binerek, çocukların güvenliğini garanti ederdi. Fakat bir gün vagonlu aracın tel kayışları kopunca, içinde bulunan insanlar tehlikeli anlar yaşar. Vagonun altında dolanan küçük kızı kurmak uğruna canından olan Eddie, kendini bir anda cennete bulacak ve hayatının dönüm noktalarıyla ilgili beş kişiyle karşılaşarak, sorularına yanıt arayacak.

Türkiye’de de satışa sunulan ve Mitch Albom'ın aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan film, sakin, duygusal, sevgi dolu ve sıcak. Hayatın birbiriyle olan bağlantılarını ve değer yargılarını, yaşam ile ölüm arasında hissettirmeye çalışıyor, hayatın ince çizgisiyle ilgili izleyiciyi düşünmeye davet ediyor. İzlenmeye değer.

Emre Türker

19 Ekim 2010

10,000 BC (2008)

Türkçe Adı: M.Ö. 10.000
Tür: Macera / Dram / Fantastik / Romantik
Yönetmen: Roland Emmerich
Süre: 109 dakika
Oyuncular: Steven Strait, Camilla Belle, Cliff Curtis, Joel Virgel, Affif Ben Barda, Mo Zinal, Nathanael Baring, Mona Hammond, Marco Khan, Reece Ritchie, Joel Fry, Omar Sharif, Kristian Beazley, Junior Oliphant, Louise Tu'u
Yagahl halkı, hayvanların en kudretlisi Mannak’ları avlayabilen avcılardı. Dağlarda ölü bir kadına tutunan küçük bir kız çocuğu bulduklarında, onu yeryüzü ruhlarıyla konuşabilen İhtiyar Ana’ya (Mona Hammond) getirirler. İhtiyar Ana, dünyanın sonunu getiren dört ayaklı iblislerin, kabilelerine saldıracağından söz eder. Kehanetine göre Evolet (Camilla Belle) adını verdikleri bu küçük kız, dört ayaklı iblislere karşı mücadele edecek kişinin kadını olacaktır. D'Leh’in (Steven Strait) babası ve Yagahl halkının lideri bir adam, yaşlı ananın sözlerini beklemek yerine, onları aramak için halkını terk eder. Fakat neden gittiğini sadece arkadaşı Tic'Tic’e (Cliff Curtis) söyler. Bu yüzden D'Leh, kabilede korkak bir adamın çocuğu olarak büyür. Çocuğun hayatında tek önem verdiği şey ise, Evolet olacaktır.

Yıllar sonra dört ayaklı şeytanlar dağların ardından geçerek, Yagahl halkını bulur. Kabileyi yakıp yıkarak, halkın güçlü gençlerini kendilerine köle edinip yola koyulurlar. Evolet de onlarla birlikte kaçırılınca, D'Leh peşlerinden gitmeye karar verir. Yaşlı Ana’nın isteğiyle ona; Ka'Ren (Mo Zinal), Tic'Tic (Cliff Curtis) ve baskın sırasında annesi öldürülen Nakudu (Joel Virgel) katılır. Artık Yagahl halkının avcıları, savaşçılara dönüşmüştür. Savaşçılarının geri dönüşü için ise, kehanetin gerçekleşmesi beklenecektir.

Kehanet masalında çok, tarihi efsanelerle şekillendirilmiş, seyir zevki yüksek bir film olmuş. “Büyük işler başarmak için önce inanmak, sonra saygınlık kazanıp uygulamaya geçmek gerekir” şeklinde bir fikirle yürütülen, izlenmeye değer bir film.

Emre Türker

Picture: impawards

18 Ekim 2010

Mr. Magorium's Wonder Emporium (2007)

Türkçe Adı: Sihirli Oyuncakçı
Tür: Komedi / Fantastik / Aile
Yönetmen: Zach Helm
Süre: 93 dakika
Oyuncular: Natalie Portman, Zach Mills, Dustin Hoffman, Madalena Brancatella, Paula Boudreau, Ted Ludzik, Mike Realba, Steve Whitmire, Liam Powley-Webster, Marcia Bennett, Jason Bateman, Oliver Masuda, Samantha Harvey, Jesse Bostick, Isaac Durnford
Çılgın oyuncakçı Mr. Edward Magorium (Dustin Hoffman), göründüğünden çok daha yaşlı, farklı, neşeli ve sürprizlerle dolu biridir. Oyuncakçı dükkânını, müdürü Molly Mahoney (Natalie Portman) ve hayali arkadaşları dışında gerçek arkadaş edinmeyi başaramamış bir çocuk olan Eric Applebaum’la (Zach Mills) işletmektedir. Standart oyuncaklardan farklı olarak sihirle renklenen oyuncaklara sahip Mr. Magorium, dükkânının değerini belirlemek ve hesaplarını düzenlemek için muhasebeci Henry Weston’u (Jason Bateman) işe alır. Çünkü artık dünyadan ayrılma vaktinin geldiğini düşünmektedir.

Ailece seyredilebilecek, zevkli, hareketli ve sıcak havasıyla izleyiciyi büyüleyecek bir film. Hayal gücünü zorlarken, sevgi ve inançla nelerin başarılabileceğini göstermek istiyor. En az çocuklar kadar, büyükleri de etkileyecektir.

Emre Türker

Picture: impawards

17 Ekim 2010

İçimizdeki Çocuk

Yazar: Doğan Cüceloğlu
Sayfa Sayısı: 254
Yayınevi: Remzi Kitabevi

“İçimizdeki Çocuk”; insanın herhangi bir durum karşında, duygu, düşünce ve davranışlarına yön veren iç ses gibi düşünülebilir. Yaşanmış olaylar ve yazarın kişisel notlarından örneklerle, iç çatışmalar kolay anlaşırlı bir hale getiriliyor. Heyecanlı, istekli ve hayal dolu iç çocukla, mantıklı, kontrollü, gerçekçi ve deneyimli iç ana-babanın çatışmalarını engelleyip, birbiri üzerinde anlaşma yöntemlerini sunan kitap, çeşitli sorularla okuyucunun kendini tanımasına da yardımcı oluyor. Kitabın sonunda, konuyla ilgili psikolojik terimlerin açıklamalarını içeren bilgiler mevcut. Her konu başlığı sonuna, bilgilerin akılda kalıcı olmasını sağlamak için özet bilgiler eklenmiş. Doğru, anlaşılır ve iyi bir kaynak.

Doğan Cüceloğlu, ülkemizde psikoloji alanında hiç şüphesiz akla ilk gelen uzmanlardan biridir. Hazırladığı kitaplar “şöyle yapın, böyle yapın ve mutluluktan havalara uçun” şeklindeki gerçekleri ikinci plana atan yayınların aksine, olumlu-olumsuz analizleriyle kişiyi bilgilendirmeye yönelik kaynaklardır. Kütüphanenizde bulunmasında yarar var.

Emre Türker

Dan in Real Life (2007)

Türkçe Adı: Şamar Oğlanı
Tür: Romantik / Komedi / Dram
Yönetmen: Peter Hedges
Süre: 98 dakika
Oyuncular: Steve Carell, Juliette Binoche, Dane Cook, Alison Pill, Brittany Robertson, Marlene Lawston, Dianne Wiest, John Mahoney, Norbert Leo Butz, Amy Ryan, Jessica Hecht, Frank Wood, Henry Miller, Ella Miller, Jessica Lussier, Emily Blunt, Amy Landecker
Eşinin ölümü ardından üç kızına bakma sorumluluğu kendine kalan Dan (Steve Carell), çocuklarıyla birlikte ailesinin yanına gider. Yalnızlığın vermiş olduğu sıkıntı ve çocuklarının sorunlarıyla yeterince ilgilenememesi onu depresyonun eşiğine sürüklerken, bir kitapçıda Marie’yle (Juliette Binoche) tanışır. Sempatik Marie’yle iyi vakit geçirir ve mutluluğunu ailesiyle paylaşmak ister. Ne yazık ki Marie, kardeşi Mitch’in (Dane Cook) sevgilisi çıkacaktır.

Baştan sonra kadar eğlenceli, fazlasıyla gülümseten ve romantizmle yoğrulmuş film, aile ilişkilerini izleyiciye yansıtıyor. Fakat Türkçeye çevrilirken başlık olarak belirlenen “Şamar Oğlanı” ismi, absürt komediyi çağrıştırdığından uygun kaçmamış görünüyor.

Emre Türker

Picture: impawards

16 Ekim 2010

End of Days (1999)

Türkçe Adı: Şeytanın Günü
Tür: Korku / Gerilim / Gizem / Aksiyon
Yönetmen: Peter Hyams
Süre: 121 dakika
Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Gabriel Byrne, Robin Tunney, Kevin Pollak, CCH Pounder, Derrick O'Connor, David Weisenberg, Rainer Judd, Miriam Margolyes, Udo Kier, Victor Varnado, Michael O'Hagan, Mark Margolis, Jack Shearer, Rod Steiger
1979 yılı Roma’nın Vatikan Şehri’nde, şeytanla bağlantılı bir kız çocuğunun doğacağı haberi, Papa’ya bildirilir. Papa, kız çocuğunun öldürülmesinden değil, korunmasından yana olacaktır. O gün New York şehrinde beklenen an gerçekleşir ve Christine (Robin Tunney) dünyaya gelir. Aradan tam 20 yıl sonra, milenyum kutlamasına 3 gün kala, şeytan bir adamın (Gabriel Byrne) ruhuna girecek ve olacaklardan habersiz Christine’i aramaya başlayacak. Karısını ve çocuğunu kaybettikten sonra hayatı kendine zehir eden eski polis memuru Jericho Cane (Arnold Schwarzenegger), kendini bu şeytan döngüsünde bularak, Christine’e yardım etmeye çalışacaktır.

Başrolde Arnold Schwarzenegger olunca, aksiyon kaçınılmaz. Korkudan çok gerilimi yüksek tutulan film, kehanet hikâyelerden biri.

Emre Türker

Picture: impawards

15 Ekim 2010

Duplicity (2009)

Türkçe Adı: Sahtekarlar
Tür: Romantik / Gerilim
Yönetmen: Tony Gilroy
Süre: 125 dakika
Oyuncular: Clive Owen, Julia Roberts, Tom Wilkinson, Paul Giamatti, Dan Daily, Lisa Roberts Gillan, David Shumbris, Rick Worthy, Oleg Shtefanko, Denis O'Hare, Kathleen Chalfant, Khan Baykal, Thomas McCarthy, Wayne Duvall, Fabrizio Brienza
CIA ajanı Claire Stenwick (Julia Roberts) ve MI6 ajanı Ray Koval’ın (Clive Owen) yolları, görevleri gereği bir noktada kesişir. Bu onların ilk karşılaşması değildir. Piyasada büyük adımlar atmayı planlayan iki holdingin çekişmesinde taraf olan Claire ve Ray, kendilerine pay çıkarmak için olayı kontrol altına almak ister. Duyguları, geçmişleri ve yaşam tarzları nedeniyle güven kaygıları, ilişki ve anlaşmalarını sekteye uğratacaktır. Burkett & Randle şirketinin sahibi Howard Tully’nin (Tom Wilkinson) piyasaya süreceği öğrenilen büyük ürünün planlarını, Equikrom şirketinin sahibi Richard Garsik’in (Paul Giamatti) ele geçirmeye çalışmasıyla başlayan koşuşturmada, Claire ve Ray kilit isimler olacaktır.

Sonunda yap-boz’un parçalarını birleştirmeyi amaçlayan filmde, “5 yıl sonra, 2 yıl önce” gibi farklı zaman dilimlerinin tutarsız kullanılması, olayları karmaşık bir hale getirilmiş. Bir yandan iki ajanın birbirini test etmesi, bir yandan iki şirket sahibinin taktik savaşları ve bir yandan zamandaki karmaşa, beyin jimnastiğinden çok izleyiciyi yoruyor. Yine de özünde zekice planlanmış, dağılan parçaları sonunda toparlamayı başarmış bir yapım.

Emre Türker

14 Ekim 2010

Mr. Nobody (2009)

Tür: Dram / Bilim-Kurgu / Romantik
Yönetmen: Jaco Van Dormael
Süre: 138 dakika
Oyuncular: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Linh Dan Pham, Rhys Ifans, Natasha Little, Toby Regbo, Juno Temple, Clare Stone, Thomas Byrne, Audrey Giacomini, Laura Brumagne, Allan Corduner, Daniel Mays, Michael Riley, Harold Manning, Emily Tilson
Rüyalarda ve hayatta karmaşa yaşayan Nemo (Jared Leto) gözlerini açtığında, zaman yanılgısına düşer. Orta yaşlı halinde 2009’u yaşadığını düşlerken, kendini yıl 2092’de 118 yaşındaki “Bay Hiçkimse” olarak bulur. “Bay Hiçkimse” teknolojinin geldiği son noktada, yaşlanması devam eden tek ölümlüdür. Doktorun terapisiyle geçmişe dönerken, geçmiş ve gelecekteki halini anımsamaya çalışacak, Elise (Sarah Polley), Anna (Diane Kruger) ve Jean’le (Linh Dan Pham) aşkın etkisiyle gelişen bir yaşam şeklinde olasılıkları gözden geçirecektir.

Mr. Nobody, psikolojide “öğrenme” ana başlığında konu edilen, klasik koşullanma ve ardından geliştirilen kavrama yöntemlerinin özeti halinde başlıyor. Olaylar, aslında aynı zihniyette ilerlemektedir. Dünyanın bir dengesi var ve bu denge, hiç beklenmeyen bir etki-tepkinin araya girmesiyle bambaşka bir hal alabilir. Filmde geçen bir Çin atasözü, bu dengenin anlatım şekli. "Tek bir kar tanesi, bambunun yaprağını bükebilir." Yaklaşık 2,5 saat süren Mr. Nobody’nin bütünü, özenle işlenmiş ve akıllıca çekilmiş sahnelerle süslenmiş. Açıkçası seyir sırasında aksiyon arayanlar, aşkın klasik durumlarından haz almak isteyenler, konunun başı ile sonu arasında düz mantıkla ilerleyen bir gelişme bekleyenler, aradıklarını çok fazla bulamayacaktır. Çünkü Mr. Nobody, psikolojinin felsefeyle yoğrulmuş halidir.

Emre Türker

Picture: impawards

13 Ekim 2010

Ay Lav Yu (2010)

Tür: Komedi / Romantik
Yönetmen: Sermiyan Midyat
Süre: 100 dakika
Oyuncular: Sermiyan Midyat, Fadik Sevin Atasoy, Steve Guttenberg, Katie Gill, Mariel Hemingway, Meray Ülgen, Cahit Berkay, Ayşe Nil Şamlıoğlu, Josh Folan, Ayşenil Şamlıoğlu, Mazlum Çimen, Nihal Yalçın, Nazlı Tosunoğlu, Steven Guttenberg, Şener Kökkaya, Ayça Damgacı, Erdoğan Tuncel, Sinan Dağ, Ayca Damgaci, Bahar Un, Aysenil Şamlıoğlu, Cem Yıldız, Halil Ibrahim Babur
Güneydoğu sınır bölgesinde Tinne adlı bir köy vardır. Fakat bu köyün kayıtlarda ve haritada ismi geçmediği için, kimsenin nüfus kaydı yoktur. Köyün tek okumuş adamı ve kimlik sahibi İbrahim’in (Sermiyan Midyat) eve dönüşü, babası Yusuf ağaya (Meray Ülgen) ümit verir. Yusuf ağa, oğlunun köyün tapu işleriyle uğraşmasını beklerken, İbrahim aşık olduğunu söyleyerek akılları karıştıracaktır. Sonrasında tüm köylü, Colorado’lu Jessica’yla (Katie Gill) Tinne’li İbrahim’in aşkını konuşmaya başlayacak.

Teknolojiden yoksun, kimsenin bilmediği çorak topraklarda köylülerin konuşmalarını ve yaşam şekillerini mizahi anlatım şekliyle seyrederken, neşeniz yerine gelecek. Farklı, sade ve uçuk-kaçık bir film.

Emre Türker

12 Ekim 2010

The Last Station (2009)

Türkçe Adı: Aşkın Son Mevsimi
Tür: Biyografi / Dram / Romantik
Yönetmen: Michael Hoffman
Süre: 112 dakika
Oyuncular: Helen Mirren, Christopher Plummer, Paul Giamatti, James McAvoy, John Sessions, Patrick Kennedy, Kerry Condon, Anne-Marie Duff, Tomas Spencer, Christian Gaul, Wolfgang Häntsch, David Masterson, Anastasia Tolstoy
Leo Tolstoy (Christopher Plummer) ve eşi Sofya Tolstoy’un (Helen Mirren) hayatlarındaki son dönemi anlatan filmde, onun hayranı ve asistanı Valentin Bulgakov’u (James McAvoy), yakın arkadaşı Vladimir Chertkov’u (Paul Giamatti) ve Telyatinki adlı Tolstoy’un kurduğu bir yerleşim bölgesinde, ona hizmet eden ve eşit koşullarda çalışan insanları izleyeceksiniz. Gösterişe aldırmayan ve varlıklarından rahatsız olduğu için mal varlığını mümkün olduğunca bağışlayan Tolstoy’un hareketleri, eşi Sofya ile aralarının açılmasına sebep oluyor.

Ünlü yazar Leo Tolstoy’un hayat hikâyesinin son sahnelerini izlerken, malikânenin bulunduğu yerde, doğanın barındırdığı cırcır böceklerinin, akan nehrin ve kuş seslerinin güzelliğini fark edecek, dinlerken huzuru hissedeceksiniz.

Emre Türker

11 Ekim 2010

Black Death (2010)

Tür: Dram / Gerilim
Yönetmen: Christopher Smith
Süre: 102 dakika
Oyuncular: Sean Bean, Eddie Redmayne, Carice van Houten, David Warner, Kimberley Nixon, Johnny Haris, David Masterson, Tim McInnerny, Andy Nyman, John Lynch, Marianne Graffam, Emun Elliott, Tygo Gernandt, Martin Hentschel, Nike Martens
Yıl 1348 İngiltere’de, veba salgını nedeniyle krallığın yarısı yok olmuştur. Belanın Tanrı’nın bir cezası mı, yoksa şeytan bir işi mi olduğu tartışılırken, Piskoposun elçisi Ulric (Sean Bean) ve adamları, Dentwich Ormanı yakınlarındaki bir köye doğru yola çıkar. Söylentilere göre, hastalık henüz oraya ulaşmamıştır. Staveley Manastırı’ndan genç Osmund (Eddie Redmayne), kendilerinden yardım isteyen Ulric’e yol göstermek üzere onlara katılır. Osmund’un gerçek amacı, kız arkadaşı Averill’le (Kimberley Nixon) ormanda buluşup bölgeden uzaklaşmaktadır. Fakat Ulric’in aradığı köy, sözlerinin aksine cadıların ve büyücülerin yerleştiği bir yerdir. Onların amacı ise, köyün lideri Ölüm Büyücüsü’nü bulup idam etmek olacaktır.

Sakin tempoda ilerleyen film, hastalık karşısında çaresiz kalan insanoğlunun, çareyi inançlarına bağlı kalarak duayla çözmeye çalıştığını, kimi zaman suçlu gördükleri kadınları cehaletleri sebebiyle cadı ilan edip, ardından yakıp öldürerek çözüm aradıklarını gösteren bir yapım.

Emre Türker

Picture: impawards

10 Ekim 2010

Brooklyn's Finest (2010)

Tür: Polisiye / Dram / Gerilim
Yönetmen: Antoine Fuqua
Süre: 132 dakika
Oyuncular: Richard Gere, Don Cheadle, Ethan Hawke, Wesley Snipes, Vincent D'Onofrio, Brían F. O'Byrne, Will Patton, Michael K. Williams, Lili Taylor, Shannon Kane, Ellen Barkin, Wass Stevens, Armando Riesco, Wade Allain-Marcus, Logan Marshall-Green
Suç oranı yüksek Brooklyn sokaklarında polisin görevi hiç de kolay değildir. Emekliliğine günler kala fazla tehlikeye girmekten kaçınan Eddie Dugan (Richard Gere), mafyanın içine sızmış “Tango” kod adıyla tanınan Clarence Butler (Don Cheadle) ve kalabalık ailesine bakmakta zorlandığı için, baskınlar sırasında ele geçirilen paralardan kendine pay çıkaran Dedektif Sal Procida’nın (Ethan Hawke) çalışma düzenini, farklı kollardan izleyeceksiniz.

Ağır ilerleyen temposuna rağmen usta oyuncuların rolleriyle renklenen, tehlikeli sokaklarda polisin görev zorluğunu seyirciye yansıtan, kaliteli bir yapım.

Emre Türker

Picture: impawards

08 Ekim 2010

Wild Target (2010)

Türkçe Adı: Sevgili Hedefim
Tür: Aksiyon / Komedi / Dram
Yönetmen: Jonathan Lynn
Süre: 98 dakika
Oyuncular: Bill Nighy, Emily Blunt, Rupert Grint, Rupert Everett, Eileen Atkins, Martin Freeman, Gregor Fisher, Graham Seed, Duncan Duff
Profesyonel kiralık katil Victor Maynard’ın (Bill Nighy) yeni görevi, dikkatsiz ve kontrolsüz hırsız Rose’u (Emily Blunt) vurmaktır. Hayatı rutin bir kalıp içinde geçen ve aşkı, sevgiyi, arkadaşlığı tadamadan büyüyen Victor, Rose’un peşindeyken kendini sorgulamaya başlar. Vicdanı bir sınav halindeyken yeni hedefini vurmakta tereddüt edince, onu kiralayan müşterisi Rose’un peşine kendi adamlarını takar. Bir otoparkta yeniden hedefini sıkıştıran Victor, beklenenin aksine Rose’u değil peşindeki adamı temizleyecek, bu sırada orada tesadüfen bulunan Tony (Rupert Grint) ise, bilinçsiz şekilde hem Victor’u, hem de Rose’u kurtaracak. Hayatları kimseye güvenemeden, duygusuz ve tekdüze geçen bu üçlü, artık yollarına birlikte devam edecektir. Üstelik her biri diğerinin kim olduğunu bilmeden…

Bir kiralık katilin yaşam tarzını mizahi yönden ele alan filmde Emily Blunt, sokakların gerçek tehlikesinden habersiz saf bir hırsızı canlandırıyor. Geçmiş yılların boşluğunu günü yaşayarak yeniden kazanmaya çalışan üç farklı insanın maceralarını izlerken, eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Emre Türker

Kutsal Damacana 2: İtmen (2010)

Tür: Komedi
Yönetmen: Korhan Bozkurt
Süre: 98 dakika
Oyuncular: Şafak Sezer, Mustafa Üstündağ, Aydemir Akbaş, Serkan Şengül, Kemal Kuruçay, Volkan Demirok, Tuğba Karaca, Yıldırım Memişoğlu, Güzin Usta, Şener Kökkaya, Eriş Akman, Ebubekir Öztürk, Ferhat Güzel, Yakup Konca
Şeytan çıkarma ayinlerinden dolayı Diablo şeytanla başı belaya giren Fikret (Şafak Sezer), eski mesleği gemiciliğe dönerek uzaklara doğru yelken açar. Fakat talihsizlikler bir türlü peşini bırakmayacak, şeytan bir şekilde yine karşısına çıkacak.

Konu yönünden çok zengin olmayan filmi, Şafak Sezer’in klasik tiplemelerinden yola çıkarak izleyebilirsiniz. İlk yapıma göre hafif kalmış görünüyor.

Emre Türker

07 Ekim 2010

Frozen (2010)

Tür: Gerilim
Yönetmen: Adam Green
Süre: 93 dakika
Oyuncular: Emma Bell, Shawn Ashmore, Kevin Zegers, Ed Ackerman, Rileah Vanderbilt, Kane Hodder, Adam Johnson, Chris York, Peder Melhuse
Holliston Dağı’nda kayak yapmaya giden Joe Lynch (Shawn Ashmore), Dan Walker (Kevin Zegers) ve Parker O'Neil (Emma Bell), kayak merkezi kapanmadan önce teleferikle son kez yukarı çıkmak için görevli Jason’ı ikna ederler. Fakat Jason’ın görevi başkasına devretmesi, üç arkadaşın teleferikte asılı şekilde mahsur kalmasına yol açar. Üstelik kayak merkezi tam 1 hafta boyunca kapalı olacaktır. Donarak ölmemek için bir an önce bir şeyler yapmaları gerekecek. Fakat tepede asılıyken, çok fazla seçenekleri olmayacaktır.

Dar alanda az oyuncuyla çekilen filmde, hiç de fena sayılmayacak gerilim ortaya çıkarılmış. İnsanların eğlenmek için şartları fazla zorlamaması gerektiğini düşündürüyor.

Emre Türker

06 Ekim 2010

Whiteout (2009)

Türkçe Adı: Soğuk Ölüm
Tür: Aksiyon / Polisiye / Gizem
Yönetmen: Dominic Sena
Süre: 101 dakika
Oyuncular: Kate Beckinsale, Gabriel Macht, Tom Skerritt, Columbus Short, Alex O'Loughlin, Shawn Doyle, Joel S. Keller, Jesse Todd, Arthur Holden, Erin Hickock, Bashar Rahal, Julian Cain, Dennis Keiffer, Andrei Runtso, Roman Varshavsky
Güney Kutbu’nda kurulan bilimsel araştırma merkezinin yakınlarında, görevli Jeolog Weiss’in cesedi bulunur. Birleşik Devletler Polis Şefi Carrie Stetko (Kate Beckinsale) cinayetin sebebini araştırmak üzere Eski Rus Üssü’nde araştırmalara başlar. Soruşturma nedeniyle Birleşmiş Milletler Özel Araştırma Birimi'nden Robert Pryce (Gabriel Macht), olay yerinde çözüm için onları beklemektedir. Çünkü şimdiye kadar Güney Kutbu’nda ciddi bir suç işlenmemişken, cinayetlerin artması tedirginliğe sebep olmuştur. Acaba 1957 yılında, aralarında anlaşmazlık yaşanan pilot ve mürettebatının çatışması sonucu düşen Rus uçağının, bu cinayetlerle ilgili bağlantısı neydi?

Aksiyon ve gerilim sahneleriyle dolu Whiteout, sonuna kadar heyecanını koruyor. Güney Kutbu’ndaki yaşamın zorluğunu izlemek, ayrı bir gerilime sebep oluyor. “Katil kim?” sorusu üzerine kurulmuş ve gizemle süslenmiş bu filmden, muhtemelen keyif alacaksınız.

Emre Türker

05 Ekim 2010

North Face (2008)

Türkçe Adı: Kuzey Yamacı
Orijinal Adı: Nordwand
Tür: Macera / Dram / Tarih
Yönetmen: Philipp Stölzl
Süre: 126 dakika
Oyuncular: Benno Fürmann, Florian Lukas, Johanna Wokalek, Georg Friedrich, Simon Schwarz, Ulrich Tukur, Erwin Steinhauer, Branko Samarovski, Petra Morzé, Hanspeter Müler, Peter Zumstein, Martin Schick, Erni Mangold, Johannes Thanheiser, Arnd Schimkat
Dağcıların “Ölüm Duvarı” diye tanımladığı Bern Alpleri'ndeki Eiger’e tırmanmak, neredeyse imkânsızdır. Berlin Gazetesi’nin haber bürosunda çalışan Luise Fellner (Johanna Wokalek), Berchtesgaden Dağcı Tugayı’nda görev yapan iki asker Toni Kurz (Benno Fürmann) ve Andreas Hinterstoisser’le (Florian Lukas) yakın arkadaştır. Toni ve Andreas dağcılıklarıyla ün yapmaya başlayınca, gazete tarafından onları Eiger’e tırmanmaya ikna etmek üzere Luise görevlendirilir. Böylece hem dağcılar ün yapmış olacak, hem de Luise için kariyerinin dönüm noktası olacaktır. Luise’e kırgın olan Toni’nin başlangıçta teklifi reddetmesine rağmen Andreas’ın ısrarları onları Bern Alpleri'ne doğru sürükleyecek, en iyi rakipleri Avusturyalı Edi Rainer (Georg Friedrich) ve Willy Angerer’e (Simon Schwarz) karşı zirve mücadelesi vereceklerdir. Basın mensupları ve meraklıların heyecanla izlediği tırmanış mücadelesinde, acaba kimsenin göremediği zirveye onlar ulaşabilecekler mi?

Nazi döneminde geçen ve gerçek bir hikâyeden alınan film, zirve mücadelesinin başlamasıyla birlikte gittikçe hareketleniyor. Dağcıların gözünden zirve aşkını izlerken, gazetecilik mesleğinin duygudan yoksun bakış açısını aklınızda sorgulayacaksınız. Heyecanın içinde aşkı, sporun kalbinde sevgiyi ve zirvenin eteklerinde birlikteliği hissedeceksiniz. Harika bir yapım.

Emre Türker

04 Ekim 2010

Iron Man 2 (2010)

Tür: Aksiyon / Bilim-Kurgu / Macera
Yönetmen: Jon Favreau
Süre: 124 dakika
Oyuncular: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow, Sam Rockwell, Mickey Rourke, Jon Favreau, Samuel L. Jackson, John Slattery, Clark Gregg, Kate Mara, Leslie Bibb, Garry Shandling
Kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde olası tehlikeleri düşünerek Demir Adam’ın sırlarını hükümetle paylaşmayan Tony Stark (Robert Downey Jr.), mekanizmasını hayatta tutmak için kullandığı Paladyum nedeniyle gittikçe zehirlenmektedir. Alternatif bir element bulamadığından, gün geçtikçe hayati riski artar. Ayrıca Rusya’dan gelen ve Demir Adam’ın sırrını bilen Ivan Vanko (Mickey Rourke), Demir Adam’a karşı savaşmak için ortaya çıkmış ve ortalığı karıştırmıştır. Demir Adam’ın sorunlarını çözmek adına tek başına hareket etmesi, işleri gittikçe zorlaştıracaktır.

Görsel açıdan zengin olduğu kadar, mizahi yönden de tatmin edici “Iron Man 2”, süper kahraman filmleri içinde saygın bir yere sahip. Üstelik Demir Adam, diğer kahramanlar gibi asıl kimliğini saklamıyor. Filmin sonundaki kısa görüntüler, serini devama işaret ediyor.

Emre Türker

Picture: impawards

03 Ekim 2010

Ses (2010)

Tür: Gerilim / Korku / Dram / Gizem
Yönetmen: Ümit Ünal
Süre: 97 dakika
Oyuncular: Selma Ergeç, Mehmet Günsür, Serra Yılmaz, Tayanç Ayaydın, Eylem Yıldız, Hakan Karahan, Işık Yenersu, Selen Uçer, Emre Akay
Müşteri hizmetlerinde çalışan Derya (Serra Yılmaz), çocukluğundan beri anlam veremediği biçimde bıçaktan korkar. Ayrıca sürekli rüyalarına giren karanlık ve yalnızlık, sabah uyandığında hissettiği gölgeler, yaşadığı tedirginliği arttırmaktadır. Bu korkulara rahatsız edici ve hayatını kontrol eden bir de iç ses eklenince, hayat düzeni ve psikolojisi iyice bozulmaya başlar. Çocukluk yılları birlikte geçen işyerindeki yöneticisi Onur (Mehmet Günsür), Derya’daki huzursuzluğu fark ederek ona her fırsatta destek olmaya çalışacaktır.

Konu itibariyle ilgi çekici olabilecek yapım, iç sesin hiç de tedirgin etmeyen, hatta çoğu zaman durumu komikleştiren tarafı nedeniyle, filmi olumsuz yönde etkilemiş.

Emre Türker

02 Ekim 2010

Letters to Juliet (2010)

Tür: Komedi /Romantik / Dram
Yönetmen: Gary Winick
Süre: 105 dakika
Oyuncular: Amanda Seyfried, Gael García Bernal, Christopher Egan, Vanessa Redgrave, Marcia DeBonis, Giordano Formenti, Paolo Arvedi, Dario Conti, Daniel Baldock, Ivana Lotito, Luisa Ranieri, Marina Massironi, Lidia Biondi, Milena Vukotic, Luisa De Santis
Çalıştığı New York’ta, gazetenin yazı ve resimlerindeki doğruluğu araştırmakla görevli Sophie Hall (Amanda Seyfried), bir gün gazeteci yazar olabilme hayalini kurmaktadır. Genç araştırmacı Sophie, nişanlısı Victor’la (Gael García Bernal) birlikte, ön balayı amaçlı İtalya’nın Verona şehrine doğru yola çıkar. Victor, işi gereği İtalyan yemekleriyle ilgilendiğinden, Sophie’yle yeterince vakit geçiremez. Yalnız başına şehri keşfe başlayan Sophie, Shakespeare’in ünlü “Romeo ve Juliet” eserindeki Juliet’in evine gider ve orada, duvara mektup bırakan kadınlar görür. Sebebini öğrenmek için evin içine girdiğinde, kendilerini Juliet’in sekreterleri olarak tanıtan bir grup kadınla tanışır. Farklı ruh yapısına sahip bu kadınlar, bırakılan mektuplara tek tek yanıt vermektedir. Konu Sophie’nin ilgi alanına girince, mektuplardan birine yanıt vermek için onlardan izin ister. Asılı mektuplar arasında duvardaki tuğlaya sıkıştırılmış 50 yıllık bir mektup bulunca, zaman ne kadar geçmiş olursa olsun, yine de mektuba cevap verir. Sophie, bu mektup sayesinde aşkını tekrar aramaya başlayan Claire (Vanessa Redgrave) ve torunu Charlie’yle (Christopher Egan) tanışacak, onlarla yepyeni maceralara doğru yola çıkacak.

Gittikçe daha sevimli bir hal almaya başlayan “Letters to Juliet”, romantik komedi severler için oldukça iyi bir alternatif. Terk edilmiş bir aşkın arayışını izlerken; kimi zaman gülümseyecek, kimi zaman “yok artık” diyerek iç geçireceksiniz.

Emre Türker

Picture: impawards

01 Ekim 2010

Harry Brown (2009)

Tür: Polisiye / Gerilim / Dram
Yönetmen: Daniel Barber
Süre: 103 dakika
Oyuncular: Michael Caine, Emily Mortimer, Charlie Creed-Miles, David Bradley, Iain Glen, Sean Haris, Ben Drew, Jack O'Connell, Jamie Downey, Lee Oakes, Joseph Gilgun, Liam Cunningham, Marva Alexander
Çetelerin dehşet saçtığı bir zamanda polisin olaylara seyirci kalması, sokakları çok tehlikeli bir hale sokar. Cinayetler hızla artmakta ve uyuşturucu satışı rahatça yapılabilmektedir. Eski deniz komandosu Harry Brown (Michael Caine) eşini kaybedince, günlerini hayatta kalan tek dostu Leonard Attwell’le (David Bradley) satranç oynayarak geçirir. Oturduklara yerin çok yakınında mesken edinmiş sokak serserileri yaşlı Leonard’ı rahatsız etmeye başlamış, bunun üzerine Leonard polise başvurmuştur. Fakat yeterli önlemler alınmayınca, bir gece vakti Leonard feci şekilde dövülerek öldürülür. Olayı araştıran dedektifler Müfettiş Alice Frampton (Emily Mortimer) ve çavuş Terry Hicock’un (Charlie Creed-Miles) bireysel çabaları sonuç getirmez. Bunun üzerine Harry Brown, kanunların yapamadığını tek başına yapmak üzere sokaklara çıkar. Çünkü kaybedecek hiçbir şeyi kalmamıştır.

Şiddet içerikli görüntüler günlük hayatımızla kıyaslanınca, gerçekten rahatsız ediyor. Bir grup serseri gencin çetelere dönüşerek büyümesini konu alan film, sokaklarda artan suçlara dikkat çekmekte. Şiddet içeriği nedeniyle ailece izlenmesi tavsiye edilmez.

Emre Türker

Picture: impawards