31 Ağustos 2010

I've Loved You So Long (2008)

Türkçe Adı: Seni O Kadar Çok Sevdim ki…
Orijinal Adı: Il y a longtemps que je t'aime
Tür: Dram / Gizem
Yönetmen: Philippe Claudel
Süre: 117 dakika
Oyuncular: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Laurent Grévill, Frédéric Pierrot, Claire Johnston, Catherine Hosmalin, Jean-Claude Arnaud, Olivier Cruveiller
Kız kardeşi Léa’nın (Elsa Zylberstein) kendisini karşılamasını bekleyen Juliette Fontaine (Kristin Scott Thomas), 15 yıllık ayrılıklarının acısını halen içinde yaşamaktadır. Gözlerindeki soğuk bakış, çaresizlik ve karmaşayı aynı anda tattığını göstermektedir. Çünkü uzun süren bu ayrılığın sebebi, Juliette’nin mahkûmiyeti ve bu sebepten dolayı ailesinin onu hayatlarının içinden çıkarmış olmasıdır. Juliette, sessizliğini ve gizemini korurken, bir yandan hayatın akışına kendini bırakacak ve yeni sayfalar açmak için çalışmalara başlayacak. Acaba Juliette, yıllardır süren suskunluğunu bir gün bozacak mı?

Bir kadının yaşadıklarını içine gömmesi ve onu içeride hapsetmesi, somut bir mahkûmiyetten belki de daha ağır! Kadının yalnızlığı, acaba anlatamadıklarından mı, yoksa dışarının genel bakış açısından mı kaynaklanır? “I've Loved You So Long”, toplumun içinde önyargılarla ölçülen bir tartının hileli, dengesiz ve boş bir kefesi gibi. Dram içeriğinin yoğun olduğu bu film, hayattan bir parça... Türünü sevenler için mükemmel bir seçim olacaktır.

Emre Türker

Picture: impawards

30 Ağustos 2010

The Forbidden Kingdom (2008)

Türkçe Adı: Yasak Krallık
Tür: Aksiyon / Fantastik / Macera
Yönetmen: Rob Minkoff
Süre: 104 dakika
Oyuncular: Michael Angarano, Jackie Chan, Jet Li, Yifei Liu, Collin Chou, Juana Collignon, Morgan Benoit, Bingbing Li
Uzakdoğu sporları ve filmlerine meraklı Jason (Michael Angarano), emanetçi dükkânı işleten yaşlı Çinli’nin en değer verdiği müşterilerinden biridir. Sokak çetelerinden biri Jason’ı tehdit ederek, dükkânda soygun düzenler. O sırada vurulan yaşlı Çinli, dükkânında sakladığı asırlık bir asayı Jason’a vererek, onu sahibine teslim etmesini ister. Çetenin elinden kaçmayı başaran Jason, kendini bir anda geçmiş zaman içinde Çin’de bulur. Artık onun görevi, efsanedeki Yeşim Ordusunun yenemediği Maymun Kral’ı bulmak ve asasını teslim etmek olacaktır.

İki usta Jet Li ve Jackie Chan’i bir araya getiren film, baştan sona fantastik Uzakdoğu aksiyonuyla dolu. Her zaman olduğu gibi bolca mizaha yer veriliyor.

Emre Türker

Picture: impawards

29 Ağustos 2010

Elektra (2005)

Tür: Aksiyon / Macera / Fantastik
Yönetmen: Rob Bowman
Süre: 97 dakika (Kesintisiz 107 dakika)
Oyuncular: Jennifer Garner, Goran Visnjic, Kirsten Prout, Will Yun Lee, Cary-Hiroyuki Tagawa, Terence Stamp, Natassia Malthe, Bob Sapp, Chris Ackerman, Edson T. Ribeiro, Colin Cunningham, Hiro Kanagawa, Mark Houghton, Laura Ward, Kurt Max Runte
İyilik ve kötülük savaşı zamanın başlangıcından beri sürerken, Kimagure’yi izleyen iyilerin liderleri, ölüleri bile diriltebilme yetenekleriyle kendini ispatlamışlardır. Kör lider Stick (Terence Stamp) yetim büyüyen Elektra’yı (Jennifer Garner) dirilterek ona savaşmayı öğretmiş, fakat içindeki nefret duyguları nedeniyle aralarından çıkarmıştır. Yalnız kalan Elektra’nın en iyi yaptığı iş savaşmak olunca, kiralık katil kimliğini seçmiş ve arabulucusu McCabe’nin (Colin Cunningham) talimatlarıyla hedefleri yok etmeye başlamıştır. İşlerine ara vermeyi düşünürken, kendisine büyük bir iş teklif edilir. Görev için gittiği yerde, Mark Miller (Goran Visnjic) ve kızı Abby’le (Kirsten Prout) tanışır. Onlarla duygusal bir yakınlık kuracak, fakat verilen görevle bağlantıları olduğunu öğrenince şok olacaktır.

2003’teki “Korkusuz “(Daredevil) filmiyle türünde ilgi görünce, yapımcılar “Elektra” karakteriyle Jennifer Garner’ı tekrar kıvrak dövüşçü figürüyle ortaya çıkarmış. Süper kahraman Elektra’nın hikâyesi sıkıştırılmışa benziyor. İyilerin ve kötülerin hikâyeleri biraz daha geniş anlatılabilirdi. Kötülerin Tifo, Kaya ve Dövme karakterleri, iyilerden daha etkileyici görünüyor. Fantastik severlere güzel bir alternatif.

Emre Türker

Picture: impawards

28 Ağustos 2010

Pathfinder (2007)

Türkçe Adı: Klavuz
Tür: Aksiyon / Tarih / Savaş / Dram / Macera
Yönetmen: Marcus Nispel
Süre: 99 dakika (Kesintisiz 107 dakika)
Oyuncular: Karl Urban, Moon Bloodgood, Russell Means, Clancy Brown, Jay Tavare, Nathaniel Arcand, Ralf Moeller, Kevin Loring, Wayne Charles Baker, Michelle Thrush, Nicole Muñoz
Amerikanın resmi keşfinden önce, 8 – 11. yüzyıl aralığında İskandinavyalı Vikingler, denizlerden yola çıkarak ulaştıkları ülkelere korku saldılar. Çünkü korsanlıklarıyla bilinen bu kanlı tüccarlar, önüne çıkan tüm yerleşim bölgelerini kana buluyor ve geride unutulmaz acılar bırakıyorlardı.

Don halkından (Kızılderili) bir kadın sahile vurmuş Viking gemisinde, cesetler arasında bir çocuk bulur. Kızılderililerin Ejder adını verdikleri Vikingler şeytan olarak görüldüğünden, köyün kılavuzu çocuğu aralarında istemez. Onu bulan kadın çocuğa sahip çıkar ve adını Hayalet (Karl Urban) olarak belirleyerek evlat edinir. Fakat Hayalet, geçmişiyle yüzleşene kadar orada olmaya hak kazanamayacaktır.

Hayalet, genç bir delikanlı olduğunda Ejderler (Vikingler) geri döner ve bütün köyü ateşe vererek herkesi katlederler. Sadece Hayalet canlı kurtulmuştur. Ejderler onun peşine düşerek hem diğer köylere ulaşmak hem de Hayalet’i öldürmek düşüncesinde olacaktır.

Şimdilerde modern olarak tanımlanan Avrupa’nın, geçmişte dünyaya saldıkları korkuları, insanları köleleştirmeleri ve katliamları bilinmektedir. Ulaşabildikleri her toprak parçasını kendi bölgeleri ilan etmiş ve oradaki yerlileri ya katletmiş, ya da köleleştirmişlerdir. Vahşi diye tanımlanan Kızılderililerle Vikingler karşılaştırıldığında, kimin ne olduğu Pathfinder’de seyirciye yansıtılmaya çalışılmış. Tarih sayfalarını aralayan bu yapım, gerçekten izlemeye değer.

Emre Türker

Picture: impawards

27 Ağustos 2010

The A-Team (2010)

Türkçe Adı: A Takımı
Tür: Macera / Aksiyon / Gerilim
Yönetmen: Joe Carnahan
Süre: 117 dakika
Oyuncular: Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel, Quinton 'Rampage' Jackson, Sharlto Copley, Patrick Wilson, Gerald McRaney, Henry Czerny, Yul Vazquez, Brian Bloom, Maury Sterling, Terry Chen, Omari Hardwick, David Hugghins, Jacob Blair
Albay Hannibal Smith (Liam Neeson), çılgın ve bir o kadar da yetenekli takımını topladığında, her görevin üstesinden gelebileceklerinden emindir. Ordudan alınan Onbaşı B.A. Baracus (Quinton 'Rampage' Jackson), yakışıklı ve çapkın Teğmen 'Faceman' Peck (Bradley Cooper) ve çılgın pilot Yüzbaşı H.M. Murdock (Sharlto Copley, Albay Hannibal Smith’le birlikte A Takımını oluşturmaktadır.

Irak’ta para plakalarıyla ilgili gizli bir görevi devralan A Takımı aldatılmış, fakat bunu fark ettiklerinde ise çok geç kalmışlardır. Yapmaları gereken tek şey, asıl suçluları bularak kanun karşısına çıkartarak ve kendilerinin suçlu olmadıklarını kanıtlamak olacaktır.

Stephen J. Cannell ve Frank Lupo tarafından 80’li yıllarda yapılan ve en popüler dizilerden biri olan A Takımının o zamanki hikâyesi, dört eski Vietnam askerinden oluşan ve işlemedikleri bir suç yüzünden yargılanan takımın, yeraltı dünyasına yönelmesi ve paralı asker olmasıyla ilgilidir. Günümüze uyarlanmasında ise, Vietnam savaşlarından artık baygınlık geçiren izleyicilere taze kan gibi gelen Irak meselesini de ekleyerek, güncellenme sağlanmış. Aksiyonu sonuna kadar koruyan, geçmişle günümüz anılarını bir araya getiren, eğlenceli ve çılgın bir film.

Emre Türker

26 Ağustos 2010

Centurion (2010)

Türkçe Adı: Son Savaşçı
Tür: Savaş / Dram / Tarih / Macera / Gerilim
Yönetmen: Neil Marshall
Süre: 97 dakika
Oyuncular: Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko, Noel Clarke, David Morrissey, JJ Feild, Axelle Carolyn, Riz Ahmed, Dave Legeno, Ulrich Thomsen
MÖ 117'de, Roma İmparatorluğu sınırları, Afrika’nın çöllerinden Hazar Denizi'ne kadar uzanmaktaydı. Romalılar, Kuzey Britanya’da Pictler adı verilen vahşi bir ırk tarafından büyük bir direnişle karşılaştılar. Quintus Dias (Michael Fassbender), Pictler’in yok ettiği ordudan kalan son Romalıydı. Kaçmayı başardıktan sonra General Virilus’un (Dominic West) 9. Lejyonuna katıldı. 9. Lejyon, kuzeyde kaybedilmiş topraklara karşı Roma’nın son kozu olacaktı.

Tarih ve efsanenin harmanlanmış bir öyküsü. Romalıların gücü ve onların acımasız politikalarını anlatan filmde, yeterince sıcak savaş görmek mümkün. Kurt gibi iz süren Etain (Olga Kurylenko), seyir keyfini arttırıcı bir etken olmuş. Bazı sahneler biraz abartılmış ama yine de izlenebilir.

Emre Türker

Picture: impawards

25 Ağustos 2010

Abimm (2010)

Tür: Dram / Komedi
Yönetmen: Şafak Bal
Süre: 103 dakika
Oyuncular: Mustafa Üstündağ, Levent Üzümcü, Rüçhan Çalışkur, Haldun Boysan, Selen Seyven, Bülent Şakrak, İlkay Akdağlı, Songül Bayoğlu, Okan Selvi, Ebru Nil Aydın, Erdal Cindoruk, Musa Zindan, Hümeyra Aydoğdu, Meltem Özlevent, Arif Yavuz, İlkay Altıntaş
Kirli işlerle uğraşan Çetin (Mustafa Üstündağ), halasından (Rüçhan Çalışkur) yıllardır görmediği babasının ölüm haberini alır. 20 yıldır kendisini aramayan babasının cenazesine gitmek istemez. Fakat halası, mirasına sahip çıkmasıyla ilgili bir şeyler söyleyince, köyüne uğramaya karar verir. Cenaze işleri sırasında kendisine bırakılan mirasla ilgili hayaller kuran Çetin, halasının sahip çıkmasını istediği mirasın, aslında hayatı boyunca hiç tanımadığı ve görmediği zihinsel özürlü abisi Arif (Levent Üzümcü) olduğunu öğrenince şok geçirir. Halasının bakmak istemediği Arif’i ortada bırakmamak için yanında götürmek zorunda kalacaktır.

Konusu itibariyle 1988 yapımı Rain Man’e benzerliğiyle dikkat çeken film, dramatik bir komedi. Levent Üzümcü bu rol için özel olarak kilo almıştı. Ayrıca Arif karakteriyle de harika bir performans sergilemiş. Unutulmuş abi kardeş ilişkisi, özlemi duyulan aile ve geçmişteki hatıralarla, seyri hoş bir yapım olmuş.

Emre Türker

24 Ağustos 2010

Made of Honor (2008)

Türkçe Adı: Gelin Benim Olacak
Tür: Romantik / Komedi
Yönetmen: Paul Weiland
Süre: 101 dakika
Oyuncular: Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Kadeem Hardison, Chris Messina, Richmond Arquette, Busy Philipps, Whitney Cummings, Emily Nelson, Kathleen Quinlan, Selma Stern, Sydney Pollack, James Sikking
Tom Bailey (Patrick Dempsey) ve Hannah’ın (Michelle Monaghan), başlangıcı bir mezuniyet partisine dayanan 10 yıllık dostlukları vardır. Tom fazlasıyla çapkın, Hannah ise tam tersine hassas ve romantiktir. Hannah’ın iş için İskoçya’ya gitmesi, Tom’da farklı bir etki bırakır. Duygularının derinliğini fark eden Tom, Hannah’ın dönüşünde ilişkileriyle ilgili konuşmaya karar verir. Fakat geç kalmıştır. Çünkü iş gezisinden dönen Hannah, orada soylu aileden gelen Colin’le (Kevin McKidd) tanışmış ve evlenmeye karar vermiştir. Tom, ya arkadaşının düğününde ona eşlik edip mutluluklar dileyecek, ya da Hannah’ı kendisiyle olması için ikna edecektir.

Abartılı yaşamlar, komik rastlantılar ve romantik başlangıçlarla süslenmiş, romantik-komedi sevenlere güzel bir alternatif…

Emre Türker

Picture: impawards

23 Ağustos 2010

Tooth Fairy (2010)

Türkçe Adı: Diş Perisi
Tür: Komedi / Aile / Fantastik
Yönetmen: Michael Lembeck
Süre: 101 dakika
Oyuncular: Dwayne Johnson, Ashley Judd, Stephen Merchant, Ryan Sheckler, Seth MacFarlane, Julie Andrews, Chase Ellison, Destiny Whitlock, Brandon T. Jackson, Dan Joffre, Ellie Harvie, Barclay Hope, Michael Daingerfield, Josh Emerson, Dale Wolfe
Buz hokeyinde savunma oyuncusu Derek Thompson (Dwayne Johnson), sert oyunuyla ün yapmış ve diş perisi lakabı almıştır. Derek’in çocukların hayallerini yıkmak gibi kötü bir karakteri vardır. Hatta bu yüzden iki çocuklu sevgilisi Carly’den (Ashley Judd) de büyük tepki alır. Olumsuz tavırları yüzünden peri dünyası, Derek’i cezalandırmaya karar verir. Ona 2 haftalık diş perisi olma görevi verirler. Görevinden kimseye bahsetmeyecek, yoksa sonsuza kadar öyle kalacaktır.

Güzel hayaller kurma, gelecek beklentileri ve mutlu olmayla ilgili detaylara özen gösteren, ailece izlenebilecek bir film. Güzel bir hafta sonu alternatifi olabilir.

Emre Türker

Picture: impawards

22 Ağustos 2010

The Day The Earth Stood Still (2008)

Türkçe Adı: Dünyanın Durduğu Gün
Tür: Dram / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Scott Derrickson
Süre: 104 dakika
Oyuncular: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates, Jaden Smith, John Cleese, Jon Hamm, Kyle Chandler, Robert Knepper, James Hong, John Rothman, Sunita Prasad, Juan Riedinger, Sam Gilroy, Tanya Champoux, Rukiya Bernard
1928 yılı, Hindistan’ın Karakoram Dağları’nda dolanan bir dağcı, ışıldayarak dönen dev bir küre bulur. Küreye dokunan adamın elinde küçük bir kesit oluşur. Aradan 80 yıl geçer. Uzay araştırmaları merkezinde yetkililer, 8 milyon insanın yaşadığı Manhattan bölgesine birkaç saat içinde dev bir Asteroit’in çarpacağını fark eder. Astrobiyolog Doktor Helen Benson’ın (Jennifer Connelly) içinde olduğu birçok bilim adamı, Lindwood Askeri Akademisi’ne acilen getirilir. Fakat yapılacak bir şey yoktur. Çarpma zamanı beklenirken, dev uzay cismi beklenenin aksine yavaşlayarak dünyaya iner. İçinden garip bir uzaylı inecek ve sonradan incelemek üzere alıkonulan bu canlı, adının Klaatu (Keanu Reeves) olduğunu söyleyen bir insana dönüşecek. Klaatu, dünyayı kurtarmaya geldiğini belirtecektir.

İnsanoğlunun dünyayı bencilce tükettiğine dikkat çeken bir bilim-kurgu. 1951’de yönetmen Robert Wise tarafından çekilen filmin yeni versiyonu. İlk yapıldığı dönemde daha dikkat çekici bulunmuştu.

Emre Türker

Picture: impawards

21 Ağustos 2010

City of Ember (2008)

Türkçe Adı: Sihirli Şehir
Tür: Fantastik / Aile / Bilim-Kurgu
Yönetmen: Gil Kenan
Süre: 90 dakika
Oyuncular: Saoirse Ronan, Harry Treadaway, Martin Landau, Mackenzie Crook, Tim Robbins, Bill Murray, B.J. Hogg, David Ryall, Ian McElhinney, Toby Jones, Lucinda Dryzek, Matt Jessup, Lara McIvor, Myles Thompson
Dünyanın sonu gelmiş, yeryüzünde yaşama şansı kalmamıştı. Bir araya gelen mühendisler, mimarlar ve bilim adamları, insanoğlunun geleceği için yeraltında bir şehir kurmayı planladılar. Şehirde yaşayanlar, dışarıdaki hayatla ilgili hiçbir şey bilmeyecekti. Kor Şehri adını verdikleri bu yere ait tüm bilgiler, küçük bir kutuya yerleştirildi. Kurucular, kutunun 200 yıl sonra açılmasını sağlayacak bir düzenek yerleştirdiler. Bu kutu, belediye başkanları tarafından nesilden nesile aktarılarak, görevin yerine getirilmesi sağlanacaktı. Fakat bu zincir bir şekilde kırıldı ve şehrin kaderi değişti.

Kor Şehri’nde çocuklar, okullarını tamamlamaları ardından kura çekerek yapacakları işleri belirlemektedir. Kurada erkek işi olan boru işlerini Lina Mayfleet (Saoirse Ronan) çekince, haberci görevini Doon Harrow (Harry Treadaway) onunla değişmeyi teklif eder. Böylece ikisi de bir anlamda istediğini elde edecektir. Bu arada yeraltı şehrini ayakta tutan jeneratörün gittikçe gücünü kaybetmesi, yaşamı tehlikeye sokar. Gelecekteki tehlikenin farkında olan Lina ve Doon, sahip oldukları ipuçlarını takip ederek, karanlıktan çıkış yolunu aramaya başlayacaktır.

Daha çok çocukların üzerinde yoğunlaşarak çekilmiş macera filmi, Jeanne Duprau'nun aynı adlı romanından uyarlanmış. Karanlık şehrin çekimleri nedeniyle görüntüleri seçmek zor oluyor. Bilim-kurgu ve fantastik kurguların harmanlanmasıyla oluşturulmuş, izlenebilir bir yapım.

Emre Türker

Picture: impawards

20 Ağustos 2010

The Third Man (1949)

Türkçe Adı: Üçüncü Adam
Tür: Polisiye / Gizem / Gerilim
Yönetmen: Carol Reed
Süre: 104 dakika
Oyuncular: Joseph Cotten, Alida Vali, Orson Welles, Trevor Howard, Bernard Lee, Paul Hörbiger, Ernst Deutsch, Siegfried Breuer, Erich Ponto, Wilfrid Hyde-White, Hedwig Bleibtreu
1930’lu yıllarda Viyana, karaborsacıların dönemiydi. Savaştan nasibini almış kentte, Amerikan, İngiliz, Rus ve Fransız birlikler, şehri kontrol eden güçler olarak ortaya çıkmıştı. Almanca yaygın bir dil olduğundan, sadece Alman güvenlik güçleri çevrede dolanırken yabancılık çekmiyordu. O sıralar Amerika, tarihindeki en büyük ekonomik kriz olan büyük buhran nedeniyle, sefaletten sürünüyordu.

Viyana’da yaşayan Harry Lime, Amerikalı yazar dostu Holly Martins’e (Joseph Cotten) iş teklifinde bulununca, Martins hiç düşünmeden Viyana’ya gelir. Cebinde metelik olmadığı için, yol masrafları dahil tüm giderleri Harry karşılamıştır. Fakat Holly Martins şehre geldiğinde, arkadaşının trafik kazasında öldüğünü öğrenir. Güvenlik güçlerinden Binbaşı Calloway (Trevor Howard), Holly Martins’e ülkesine dönmesini önerir. Fakat Martins, arkadaşının ölümünde şüpheli durumlar sezmiştir. Olay sonrası kazayı gözlemleyen evin kapıcısı, cesedi üç kişinin taşıdığından bahsetmiş, oysa Harry Lime’in dostlarından Avusturyalı Baron Kurtz (Ernst Deutsch), kendisi ve Romanyalı arkadaşı bay Popescu’dan başka olaya tanıklık eden hiçkimse olmadığını belirtmiştir. Öyleyse üçüncü adam kimdi?

O dönemde yapılan önemli filmlerden biri. Neredeyse sonuna kadar gizemli hava korunuyor. Baloncunun geçişi, ara sokak koşuşturmaları, bir çocuğun tanıklığından suç analizleri gibi görüntülerin yer aldığı bu kara mizahta, savaş sonrası Viyana sokaklarını gözlemeyebilirsiniz.

Emre Türker

Picture: impawards

19 Ağustos 2010

Barry Lyndon (1975)

Tür: Dram / Romantik / Savaş
Yönetmen: Stanley Kubrick
Süre: 184 dakika
Oyuncular: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger, Steven Berkoff, Gay Hamilton, Marie Kean, Diana Körner, Murray Melvin, Frank Middlemass, André Morell
1700’lü yıllarda III. George (George William Frederick), Büyük Britanya ve İrlanda Kralıydı. Düelloda babasını kaybeden İrlandalı Redmond Barry’e (Ryan O'Neal), daha sonra hiç evlenmeyip oğluna sadık kalan annesi bakmıştı. O sıralar, Fransız istilasından çekinen İngiliz krallığında, huzursuzluk hakimdi. Savaş hazırlıkları sürerken Redmond, kendisine kur yapan kuzeni Nora Brady’e (Gay Hamilton) aşık oldu. Fakat güvenilir biri olmayan Nora, İngiliz subayı Yüzbaşı Quin’le görüşmeye başlamıştı. Birlikteliklerine müsaade etmeyen Redmond, yüzbaşıyı düelloya davet etti ve orada galip geldi. Bu çarpışma nedeniyle Redmond mutlaka cezalandırılacaktı. Yakalanmamak için annesiyle vedalaşarak Dublin’e doğru atıyla yola çıktı. Tutku sebebiyle kapıldığı rüzgârda savrulan Redmond için, böylece çok farklı bir yaşam başlamış oldu.

7 Yıl Savaşları dönemi göz önüne alınarak çekilen filmde, düzgün yetişmiş bir gencin daha sonra nasıl düzene ayak uydurmaya mecbur bırakıldığını anlatıyor. İlginç çatışma sahneleriyle birlikte, ahlaki değerlerin kaybolduğuna dikkat çekiliyor. En önemli konu ise, eşitsizlik. Hiyerarşik düzende en üstte imparator bulunur, onu kendisine bağlı soylular izlerdi. Soylular yönetimde söz sahibi olarak bedenen çalışmaz, topraklarında çalışan üreticilerden pay alırlardı. Lord, Sör gibi unvanları alanlar veya ona asillikten yetişerek sahip olanların açıkçası sırtı yere gelmezdi. Dönemi yansıtan kareler ustalıkla sergilenmiş. Eski İngiliz tarihini yansıtan film, sinema tarihinde yer edinmiş yapımlardan.

Emre Türker

Picture: impawards

18 Ağustos 2010

Monsieur Ibrahim (2003)

Türkçe Adı: İbrahim Bey Ve Kuran'ın Çiçekleri
Orijinal Adı: Monsieur Ibrahim Et Les Fleurs Du Coran
Tür: Dram
Yönetmen: François Dupeyron
Süre: 94 dakika
Oyuncular: Omar Sharif, Pierre Boulanger, Gilbert Melki, Isabelle Renauld, Lola Naymark, Anne Suarez, Mata Gabin, Céline Samie, Isabelle Adjani
Fransa’nın fakir semtlerinden birinde oturan Momo “Musa” (Pierre Boulanger), bir Yahudi’dir. Ailesinin boşanması ardından annesi ve abisi evden ayrılmış, Momo babasıyla yalnız kalmıştır. Ergenlik çağına giren Momo, evinin karşı kaldırımında dolanan fahişelerle vakit geçirmek için biriktirdiği paraları harcar. Bir yandan da evde yemek yaparak, babasına yardımcı olmaya çalışır. Alışveriş yaptığı bakkal Müslüman İbrahim (Omar Sharif), ona sürekli öğütler vererek, kendisiyle içtenlikle ilgilenir. İnancı ne olursa olsun Momo, sevgiye ve ilgiye aç bir çocuktur. Bunun farkında olan bakkal İbrahim, gülmeyi unutan Momo’ya yeniden sevmeyi öğretmeye çalışacaktır.

İnancın kime veya hangi dine mensup olduğuna bakmadan, insanı insan olduğu için sevmeyi anlatan film, sevginin anlamını hissettirmeye çalışıyor. İnsan nasıl büyür ve öğrenirse, çevresine de öyle davranmaktadır. Dünyadaki kin ve nefret nesiller boyunca beslenerek büyümekte ve sevgi, yok edilmektedir. Günlük yaşamdan kesitler içeren, sıradan bir hayatı gösteren, Fransa’dan Türkiye’ye uzanan bir yapım.

Emre Türker

Picture: impawards

17 Ağustos 2010

The Ghost Writer (2010)

Tür: Dram / Gizem / Gerilim
Yönetmen: Roman Polanski
Süre: 128 dakika
Oyuncular: Ewan McGregor, Jon Bernthal, Kim Cattrall, Pierce Brosnan, Tim Preece, James Belushi, Olivia Williams, Timothy Hutton, Anna Botting, Tom Wilkinson, Yvonne Tomlinson, Eli Wallach, Milton Welch, Tim Faraday, Alister Mazzotti
RHİNEHART Inc. şirketi, eski başbakan Adam Lang’in (Pierce Brosnan) hatıralarını yayımlamak için 10 milyon dolar harcamış, fakat kitabın yazarı Mike, taslak tamamlanmadan önce şüpheli biçimde boğularak ölmüştür. Yeni bir yazar arayışı sürerken, şirkette söz sahibi Rick Ricardelli (Jon Bernthal) politikayla pek arası olmayan ama iyi çalışan arkadaşını (Ewan McGregor) gölge yazar olarak tavsiye eder. Şirket, kendisine kitabı tamamlaması için 250.000 dolar artı oluşabilecek tüm masrafları ödemeyi kabul etmiştir. Fakat çalışmaların henüz başlangıcında bile, gölge yazarın izlendiği bellidir. Şirketin bir ay içinde tamamlanmasını istediği kitabı düzenlemek, hiç de kolay olmayacaktır.

Gizemli bir yapım. Politik oyunlar ve karmaşa, başlarda biraz izleyiciyi yoruyor. Başlangıç aşamalarından sonra gizem ortaya çıkınca, film biraz hareketleniyor. Entrikalar, söylentiler, politik oyunlar, siyasi bağlantılar vs. Biraz polisiye, biraz politika ve aralara serpiştirilmiş gizem. Ağır ilerleyen film, her kitleye hitap etmiyor.

Emre Türker

Picture: impawards

16 Ağustos 2010

14 Blades (2010)

Orijinal Adı: Gam yee wai
Tür: Aksiyon / Dram
Yönetmen: Daniel Lee
Süre: 114 dakika
Oyuncular: Donnie Yen, Wei Zhao, Chun Wu, Kate Tsui, Yuwu Qi
Katı disiplin kurallarıyla savaşçı olarak eğitilen kimsesiz çocuklar, Ming Hanedanlığını korumakla görevlidir. Qinglong (Donnie Yen), Jinyiwei adıyla tanınan bu savaşçıların en iyisi ve komutanlarıdır. İmparator kendisine 14 kılıç vermiştir. Her kılıç, özel görevler sırasında belli bir amaçla kullanılacaktır.

İmparatorluktan geldiği söylenen bir isyanı bastırmakla görevlendirilen Qinglong, Prenslikler arasındaki bir dayanışma sonucu aldatılmış ve yaralanmıştır. Bir süre saklanmalı, sonrasında tekrar ortaya çıkarak sorumluları cezalandırmalıdır. Prens Qing’in inanılmaz taktiklerle etrafa ölüm saçan kızı Tuo Tuo (Kate Tsui), görev sırasında önündeki en büyük engel olacaktır.

IP Man filmiyle adından söz ettirmeye başlayan Donnie Yen, Uzakdoğu dövüş teknikleriyle dolu 14 Blades’de başrol oynuyor. Filmde anlatılan hanedanlıkla ilgili hikaye biraz karmaşık olduğundan, konuya hakim olmakta biraz zorlanabilirsiniz. Havada uçan ve tek başına orduları yok eden dövüş ustaları düşüncesi, eski Uzakdoğu karate filmlerini andırıyor. Eğer bu türü seviyorsanız, aksiyon ve dövüş sahneleri sizi heyecanlandıracaktır.

Emre Türker

Picture: moviegoods

15 Ağustos 2010

Letters from Iwo Jima (2006)

Türkçe Adı: Iwo Jima'dan Mektuplar
Tür: Dram / Tarih / Savaş
Yönetmen: Clint Eastwood
Süre: 141 dakika
Oyuncular: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shidô Nakamura, Hiroshi Watanabe, Takumi Bando, Yuki Matsuzaki, Takashi Yamaguchi, Eijiro Ozaki, Nae, Nobumasa Sakagami, Yoshi Ando
Amerika’da eğitim görmüş General Kuribayashi (Ken Watanabe), Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında gerçekleşecek savaş için, Pasifik Okyanusu bulunan Iwo Jima Adası’na komutan olarak atanır. Savaş taktiklerinde farklılık nedeniyle, Kuribayashi ve bazı subaylar arasında anlaşmazlık yaşanır. General Kuribayashi, adada birbirleriyle bağlantı kurabilmenin en mantıklı yolunu kazılacak tüneller olarak görmekte, diğer subaylar ise direnmenin gereksizliğini ve bir an önce çatışmaya girmelerini istemektedir. General Kuribayashi, tüm karmaşaya rağmen kazı çalışmalarını başlatır. Böylece Kuribayashi, Japanya’nın umudunu kestiği ama savaşması için asker bıraktığı adada, hayatta kalma mücadelesinin de adımlarını atmış olur. Aslında Iwo Jima adası, üzerine pek bir şey yetişmeyen, suyunun içmeye elverişli olmadığı küçük bir kara parçasıdır. Ne yazık ki ortada üstünlük mücadelesi olunca, Japon askerleri emirleri yerine getirerek, çıkamayacaklarını bildikleri bu adada savaş hazırlıklarına başlar. Hiç kimsenin umudu yoktur. Fakat herkes, sevdiklerine mektup yazarak durumun vahametini anlatmaya başlayacak, mektuplar sayesinde filmin izleyicisine, askerlerin içinde bulundukları psikoloji tattırılmaya çalışılacak.

Japon İmparatorluğu ile Amerika Birleşik Devletleri arasında gerçekleşen Iwo Jima Muharebesi, 16 Şubat - 26 Mart 1945 tarihleri arasında gerçekleşmiş ve Japonlar ağır hasar görmüştür. Filmde işlenen ana temada, iki tarafın birbirine karşı üstünlüğünden çok, savaş psikolojisi, sevgi ve insanların duyguları ele alınmış. Askerlerin aldığı cezalar veya hazırlık aşamaları, komutanların farklı düşünce yapılarıyla anlatılırken, öncelikle onların insan olduğu hatırlatılıyor. Bir taraftan sevgiye sarılan, bir yandan nefrete tutunan askerleri izliyoruz.

Emre Türker

Picture: impawards

14 Ağustos 2010

Public Enemies (2009)

Türkçe Adı: Halk Düşmanları
Tür: Biyografi / Dram / Polisiye / Tarih
Yönetmen: Michael Mann
Süre: 140 dakika
Oyuncular: Johnny Depp, Christian Bale, James Russo, Marion Cotillard, David Wenham, Christian Stolte, Jason Clarke, John Judd, Stephen Dorff, Michael Vieau, John Kishline, Wesley Walker, John Scherp, Elena Kenney, Channing Tatum, Emilie de Ravin, William Nero Jr.
Amerika’da yaşanmış en büyük ekonomik krizlerden biri Büyük Buhran’ın etkileri sürerken, 1933 yılı Michigan Şehri’ne bağlı Indiana’da, soyguncu John Dillinger (Johnny Depp) tekrar yakalanır. John, Indiana Eyalet Hapishanesi’nde 9 yıl yattıktan kısa bir süre sonra tekrar suç işlemiş, hapishaneye bu yüzden geri dönmüştür. Aslında John Dillinger, arkadaşlarını kurtarmak niyetiyle döndüğü hapishanede, istediğini elde ederek dışarıya çıkmayı başarmıştır. Artık o ve birlikte olduğu suçlu grup, kanlı banka soygunlarına hız kesmeden devam edecektir. Duruma el koymak üzere ajan Melvin Purvis (Christian Bale) görevlendirilir. Melvin, işin ne derece profesyonel olduğunun farkındadır. Bu nedenle gittiği, gideceği veya gerekirse düşündüğü her şeyi izleyecek, John Dillinger’ı yakalamak için elinden geleni yapacaktır.

Marketten 50 dolar çaldığı için 9 yıl hapse mahkûm edilen John Dillinger, kendisine yaşatılan ağır cezanın bedelini suç potansiyelini arttırarak ödetmeye çalışır. Cezaevinde birlikte kaldığı diğer mahkûmlar ona zor günlerinde destek çıkınca, ne pahasına olursa olsun o günden beri dostlarını hiç yalnız bırakmamış. Gözü kara adamlardan John Dillinger’ın hapishane sonrasında yaşadığı hayat, oldukça hareketli ve izlemeye değer. Sonuçta onu canlandıran kişi Johnny Depp.

Emre Türker

Picture: impawards

13 Ağustos 2010

Shopgirl (2005)

Türkçe Adı: Aşkı Ararken
Tür: Dram / Romantik / Komedi
Yönetmen: Anand Tucker
Süre: 106 dakika
Oyuncular: Steve Martin, Claire Danes, Jason Schwartzman, Bridgette Wilson, Sam Bottoms, Frances Conroy, Rebecca Pidgeon, Samantha Shelton, Gina Doctor, Clyde Kusatsu, Romy Rosemont, Joshua Snyder, Rachel Nichols, Shane Edelman, Emily Kuroda
Yeni bir hayata başlama umuduyla yaşadığı Vermount'tan ayrılan Mirabelle Buttersfield (Claire Danes), Los Angeles’ta aradığını bulamamış ve parasızlıkla mücadele etmeye başlamıştır. Hayatının tekrar anlam kazanabilmesi için kendisine ışık tutacak birini arzular. O boşluk zamanlarında karşısına Jeremy (Jason Schwartzman) çıkar. İşsiz, tuhaf ve donuk bir tip olan Jeremy, Mirabelle’in duygularına cevap verecek kişilikte değildir. Bunun üzerine Mirabelle, zengin müşterisi Ray Porter’le (Steve Martin) yakınlaşacak, böylece ilişkisini kıyaslama şansı bulacaktır.

Kimi zaman garip yaşam kesitleriyle güldürmeyi başaran Shopgirl, depresyonun eşiğine gelmiş bir kadının çareyi aşkta aramasını anlatıyor. Hayatta seçimin pek kolay olmadığını mizahi bir bakış açısıyla anlatan film, vakit geçirmek için izlenebilir.

Emre Türker

Picture: impawards

12 Ağustos 2010

Batman: Under the Red Hood (2010)

Tür: Aksiyon / Animasyon
Yönetmen: Brandon Vietti
Süre: 75 dakika
Batman’ın ortağı Jason, Joker tarafından öldürülmüştür. Aradan 5 yıl kadar sonra Gotham Şehri’nde Joker yakalanmış ve karanlık dünyaya Kara Maske hükmetmeye başlamıştır. O sırada Gotham şehrinin ünlü sokak satıcıları bir araya gelir. Onları buluşturan gizemli kişi, Red Hood adında maskeli bir adamdır. Red Hood, sokak satıcılarına zorunlu bir teklifte bulunur. Teklife göre satıcılar, kazançlarının yüzde 40’ı vermek şartıyla diledikleri gibi uyuşturucu satışı yapabileceklerdir. Fakat çocuklara ve okullara bulaşmak yasaktır. Bunun karşılığında Red Hood, Kara Maske ve Batman’a karşı onları koruyacaktır.

Karanlık dünyayı temiz yollarla temizlemenin imkânı yoktur. Karanlıklar daima siyah kalamaya devam edecektir. Tek kurtuluş yolu, onların yöntemini izlemek ve onların anladığı dilde konuşmaktır. Batman’in bu bölümünde konu, genel olarak karanlığa karşı karanlık savaş üzerine geçiyor. Başlangıç, seyir ve son, ondukça düzenli, heyecanlı ve senaryo iyi kurgulanmış. Çizgi dizi severlere duyurulur.

Emre Türker

The Human Centipede (First Sequence) (2009)

Tür: Korku / Gerilim
Yönetmen: Tom Six
Süre: 92 dakika
Oyuncular: Dieter Laser, Ashley C. Williams, Ashlynn Yennie, Akihiro Kitamura
Avrupa’yı dolaşan iki Amerikalı turist Lindsay (Ashley C. Williams) ve Jenny (Ashlynn Yennie), Almanya’da konaklarken, bir partiye katılmak üzere kiraladıkları araçla otelden ayrılırlar. Ormanlık araziden geçerken aracın tekerleği patlar. Üstelik kaybolmuşlardır. Yardım aramak için gece ormanda ilerlerken, bir eve rastlarlar. Evde kapıyı açan kişi, pek de konuksever değildir. Ev sahibi Dr. Heiter (Dieter Laser), eskiden siyam ikizlerini ayırmakla tanınan hasta kişilikli bir adamdır. Lindsay ve Jenny, yapacağı sapıkça deneyde kobay olacaktır.

Sadist korku filmlerinden biri olduğu söylenebilir. Deney çalışmalarını izlemek için biraz sağlam mideye sahip olmak lazım. Birçok kişinin tercihine hitap etmeyeceği kesin.

Emre Türker

Picture: impawards

11 Ağustos 2010

The Secret of Moonacre (2008)

Türkçe Adı: Ay Prensesi
Tür: Macera / Aile / Fantastik
Yönetmen: Gabor Csupo
Süre: 103 dakika
Oyuncular: Dakota Blue Richards, Juliet Stevenson, Tim Curry, Tamás Tóth, Augustus Prew, György Szathmári, Natascha McElhone, Ioan Gruffudd, George Mendel, Michael Webber, Szabolcs Csák, Lurko, Zoltán Markovits, Marcell Tóth
Babası Albay George Herbert Merryweather’i kaybeden Maria (Dakota Blue Richards), yetim kalır. Babası vasiyetinde ona sadece bir kitap bırakabilmiştir. Bayan Heliotrope’le (Juliet Stevenson) birlikte, hayatta tek kalan yakını amcası Sir Benjamin’in (Ioan Gruffudd) yanına gitmek üzere Moonacre’ya doğru yola çıkarlar. Yol üzerinde maskeli adamlar tarafından saldırıya uğrasalar da, zarar görmeden kurtulurlar. Kendilerini karşılayan Sir Benjamin, pek misafirperver bir adam değildir. Çok sıkı kuralları vardır ve itaat edilmediği durumlarda sinirlenmektedir. Bu garip yerde, esrarengiz şeyler dönmektedir. Babasının ölmeden önce Maria’a bıraktığı kitabın, oradaki garipliklerle bir bağlantısı olacaktır.

Elizabeth Goudge’in romanından beyazperdeye uyarlanan film, tüm yaşlardaki izleyiciye hitap eden, fantastik ve masalsı bir hikâye.

Emre Türker

Picture: moviegoods

10 Ağustos 2010

Shelter (2010)

Tür: Gizem / Korku / Gerilim
Yönetmen: Mans Marlind, Björn Stein
Süre: 112 dakika
Oyuncular: Julianne Moore, Jonathan Rhys Meyers, Jeffrey DeMunn, Frances Conroy, Nathan Corddry, Brooklynn Proulx, Brian Anthony Wilson, Steven Rishard, Charles Techman, John Peakes, Michael Graves, Chaz Moneypenny, Charles David Richards, Rick Applegate, Loretta Higgins
Psikiyatrist Cara Jessup (Julianne Moore), bazı cinayet sanıklarının çoklu kişilik sendromu ardına saklanıp, suçları kendilerinin işlemediği gibi şaşırtmaca yollar izlediklerini, kendisine danışılan çeşitli soruşturmalarda belirtmiştir. Çünkü modern psikolojide böyle bir vaka bulunmamaktadır. Cara gibi psikiyatrist olan babası Dr. Harding (Jeffrey DeMunn), ilginç bir hasta bularak kızını yanına çağırır. Hastayla görüşmeye giren Cara, tekerlekli sandalyede oturan ve adının David Bernburg (Jonathan Rhys Meyers) olduğunu söyleyen bu genç hastayla ilk görüşmesinde sorun yaşamaz. Kısa bir aranın ardından tekrar ikili görüşmelerinde Dr. Harding odadaki telefonu arayacak, telefonu açan David’den Adam’ı isteyecektir. İşte o andan itibaren David kendini kaybedecek ve Adam Saber olduğunu söyleyecektir. Acaba bu bir oyun mudur? Cara Jessup, üzerinde çalıştığı bu konuyla alakalı çalışmalarına başlayacak ve ilginç olaylarla karşılaşacak.

Psikolojik gerilimle korkunun karışımı diyebileceğimiz Shelter, merakla sonuna kadar izleyiciyi götürüyor. Eski hikâyelerden yola çıkılmış ve geçmişle gelecek arasında bazı bağlar kurularak, inancından sapanların ve inancına bağlı olanların irdelemesi yapılmış.

Emre Türker

Picture: impawards

09 Ağustos 2010

Pandorum (2009)

Tür: Aksiyon / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Christian Alvart
Süre: 108 dakika
Oyuncular: Dennis Quaid, Ben Foster, Cam Gigandet, Antje Traue, Cung Le, Eddie Rouse, Norman Reedus, André Hennicke, Friederike Kempter
İnsanoğlunun Ay’a ilk ayak bastığı 1969 yılından itibaren, uzayla ilgili çalışmalarda önemli ilerlemeler kaydedilir. Buna paralel olarak, insan nüfusu da hızla artmaktadır. 2153 yılında dünya nüfusu 24,34 milyara ulaşınca, su ve yiyecek kıtlığı maksimum seviyeye çıkar. Paleo-17 adındaki araştırma gemisi dünyaya benzer Tanis gezegenini keşfedince, Elysium uzay aracı oraya doğru harekete geçer. Gemiyi yöneten eğitimli pilotlar, hazırlanan özel kabinlerde nöbet değişimi için uzun süreli uyurken, beklenmeyen bir durum gerçekleşir. Kendi kendine uyanmayı başaran onbaşı Bower (Ben Foster), gemideki garipliği fark eder. Sonrasında Yüzbaşı Payton’u (Dennis Quaid) uyandırarak, nerede olduklarını çözmeye çalışırlar. Gemide acaba başka canlı kalmış mıdır? Rotalarında bir hata olabilir mi? Ayrıca tüm bu sorunlara ek olarak, gemide yaşamı dengede tutan reaktör de arızalanmaya başlamıştır.

Dünyadaki kıtlığa dikkat çeken felaket senaryolarından biri daha… İnsanoğluna dünya yetmiyor ve insanoğlu başka yaşam koşulları arıyor. Bilim-kurguyla beraber psikolojik gerilim ve aksiyon birlikte sunulmuş. Dünyanın gittikçe yok olduğu bir gerçek. Acaba aşırı tüketimi durdurarak yaşamı ayakta tutmaya mı çalışacağız, yoksa tüketimde hız kesmeyip yaşamak adına başka gezenler mi arayacağız? Soruyu düşündürecek iyi bir bilim-kurgu.

Emre Türker

Picture: impawards

08 Ağustos 2010

Push (2009)

Türkçe Adı: Darbe
Tür: Aksiyon / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: Paul McGuigan
Süre: 111 dakika
Oyuncular: Colin Ford, Joel Gretsch, Djimon Hounsou, Dakota Fanning, Robert Tsonos, Brandon Rhea, Camilla Belle, Neil Jackson, Chris Evans, Kai Cheung Leung, Sun Nan Hung, Corey Stoll, Scott Michael Campbell, Wai Man Tam
1945 yılında Naziler, psişik güçleri olan insanları mükemmel askerlere dönüştürmeyi amaçlayan birtakım ölümcül deneyler yapar. Savaştan sonra da dünyadaki bazı devletler, “Bölüm” adı verilen ekipler kurarak, deneyleri sürdürmeye devam eder. İzleyiciler, taşıyıcılar, zorlayıcılar, yıkıcılar, koklayıcılar gibi birçok tür, “Bölüm” tarafından güçleri arttırılmaya çalışan türler olmuş, fakat sonunda denekler hayatını kaybetmiştir. Kira Hudson (Camilla Belle), ölümcül şırınga deneyinden sağ çıkan tek kişi olarak, bir şırınga örneğiyle beraber laboratuardan kaçmayı başarır.

Henüz çocuk yaşlardayken Nick Gant’in (Chris Evans) babası, Bölüm tarafından öldürülür. Ölmeden önce Nick’e gelecekle ilgili bir şeyler söyler. Söylediğine göre, günün birinde bir kız çocuğu gelecek ve Nick’e çiçek verecektir. Eğer o kıza yardım ederse, psişik insanlara da yardım etmiş olacaktır. Yıllar sonra o çocuk karşısına çıkar. Bir “izleyici” olarak Cassie Holmes (Dakota Fanning), geleceğin karanlık olduğunu söylemekte ve değişmesi için ondan yardım istemektedir.

Aksiyonu bol ve çizgi roman dünyasını sevenlerin beğenebileceği cinsten. Özel güçlere sahip insanlar önce kendi türlerini, sonra dünyaya tehdit oluşturabilecek etkenleri ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bazı devletlerin süper silahlar üzerinde yaptığı deneyler düşünülürse, işin içinde Amerika ve Çin’in bulunması gayet mantıklı olmuş.

Emre Türker

Picture: impawards

07 Ağustos 2010

The Wolfman (2010)

Türkçe Adı: Kurt Adam
Tür: Dram / Korku / Gerilim
Yönetmen: Joe Johnston
Süre: 103 dakika (kesintisiz 119 dakika)
Oyuncular: Simon Merrells, Gemma Whelan, Emily Blunt, Benicio Del Toro, Mario Marin-Borquez, Asa Butterfield, Cristina Contes, Anthony Hopkins, Art Malik, Malcolm Scates, Nicholas Day, Michael Cronin, David Sterne
Yıl 1891. Tiyatro sanatçısı Lawrence Talbot (Benicio Del Toro) Amerika’daki turnesine hazırlanırken, kardeşi Ben’in nişanlısı Gwen Conliffe (Emily Blunt), onu ziyarette bulunur. Çünkü Ben, Blackmoor’da iki köylünün öldürüldüğü gece kaybolmuştur. Yardım teklifini önce reddetmesine rağmen, yıllardır ziyaret etmediği evine geri dönüşe razı olacaktır. Kendisini karşılayan babası Sör John Talbot’dan (Anthony Hopkins), Ben’in vahşice katledildiği ve cesedinin parçalandığını öğrenir. Lawrence, kardeşinin neden öldürüldüğüne dair sonuç bulmadan, oradan ayrılmamaya kararlıdır. Ortadaki lanet söylentilerine rağmen…

Daha çok usta oyuncuların performansı sayesinde hareketlenen filmde, kurtadama dönüşüm sahneleri iyi çekilmiş. Olması gereken geçerli nedenlerden dolayı gece çekilen görüntüler, çok fazla ayrıntının karanlıkta kalmasına yol açıyor. Gizem ve dramın hakim olduğu yapımda aşk, filmin henüz başlarında bile kendini belli etmekte. 18. yüzyıl, Kurtadam söylentilerinin en yaygın olduğu dönemdir. Zamana uygun hareket edilerek hazırlanmış.

Emre Türker

Picture: impawards

06 Ağustos 2010

İstanbul Kanatlarımın Altında (1996)

Uluslararası Adı: Istanbul Beneath My Wings
Tür: Dram / Tarih / Romantik
Yönetmen: Mustafa Altıoklar
Süre: 119 dakika
Oyuncular: Ege Aydan, Okan Bayülgen, Zuhal Olcay, Beatriz Rico, Savas Ay, Burak Sergen, Akasya Asiltürkmen, Haluk Bilginer, Altan Günbay, Berke Hürcan, Tuncel Kurtiz
17. yüzyılın başlarında Ahmet Çelebi (Ege Aydan), kuşlar gibi uçmaya kararlıdır. Lagari Hasan Çelebi (Okan Bayülgen) her konuda onu desteklemekte, bilimsel çalışmalarında yardımcı olmaktadır. Esir sandıklarından birinde kanatlarla ilgili çizimler bulunur ve durumla çok ilgilenen Ahmet Çelebi’ye teslim edilir. Fakat yazıyı okumak mümkün değildir.

Ahmet Çelebi’nin çalışmaları devam ederken Osmanlı padişahı IV Murad Burak Sergen), sarayında çıkan birtakım ayaklanma girişimlerine karşı çok sinirlenir. Emirlerine kim karşı gelirse, hiç gözünü kırpmadan kılıçtan geçirir. Halkın içine kimi zaman sivil y6ldan karışarak hakkındaki söylentileri dinleyecek, isyan ve yasakları bizzat tespit edecektir.

Ahmet Çelebi, 10. yüzyıl Türk alimlerinden olan İsmail Cevheri'den ilham alıp uçma deneylerine girişmiş, bu girişimlerini başarıyla tamamlamış ve geniş bilgisiyle Hezarfen adını almıştır. Kendisiyle ilgili bilgiye ise, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden ulaşılmaktadır. Yönetmen Mustafa Altıoklar, bu filmiyle Türk sinemasında önemli bir yer edinmiştir. Güzel analizler ve tartışılacak eleştirilerle, unutulan tarihimize tekrar ışık tutmuştur. Tarih boyunca din alimlerinin birçok bilgiyi şeytanın aleti olarak ilan etmesi, çözülemeyen durumlar karşısında kolay yolu seçerek hemen yasaklara başvurulması ve saray içinde dönen karanlık oyunlar, gerçekten düşündürücü biçimde işlenmiş. Filmde tarih bakımından eleştirilecek çok şey olabilir. Fakat ucuz aşk ve komedi filmlerini düşünürsek, aralarında kıyaslanmayacak kadar değerli ve saygı duyulacak bir yapım.

Emre Türker

Picture: sinematurk

05 Ağustos 2010

A Serious Man (2009)

Türkçe Adı: Ciddi Bir Adam
Tür: Dram / Komedi
Yönetmen: Ethan Coen, Joel Coen
Süre: 106 dakika
Oyuncular: Michael Stuhlbarg, Richard Kind, Fred Melamed, Sari Lennick, Aaron Wolff, Jessica McManus, Peter Breitmayer, Brent Braunschweig, David Kang, Benjy Portnoe, Jack Swiler, Andrew S. Lentz, Jon Kaminski Jr., Ari Hoptman, Alan Mandell
Fizik profesörü Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), sıradan bir hayat sürmektedir. Fakat aynı şeyleri ailesi için söylemek mümkün değildir. Karısı Judith (Sari Lennick), 15 yıllık dostları Sy Ableman’la (Fred Melamed) evlenmek için ayrılmak istediğinde, bunun gayet normal olduğundan bahsedecektir. Aynı şekilde oğlu, kızı, kardeşi veya öğrencisi de sıradan olmayan şeylerle sıradan konuşmalar yaparak, Larry’i düşüncelerde bunalımın eşiğine getirirler. Acaba insan, başına gelen her şeyi sadelikle karşılayabilir mi?

Yönetmen Coen kardeşlerin tarzını bilenlerin tercihi olmakla beraber, pek çok izleyiciyi memnun etmeyebilir.

Emre Türker

04 Ağustos 2010

A Brand New Life (2009)

Türkçe Adı: Yepyeni Bir Hayat
Orijinal Adı: Yeo-haeng-ja
Tür: Dram
Yönetmen: Ounie Lecomte
Süre: 92 dakika
Oyuncular: Sae Ron Kim, Do Yeon Park, Ah-sung Ko, Myeong-shin Park, Man-seok Oh, Kyung-gu Sol, Seong-kun Mun, Hyun-joo Baek, Yejin Jeong, Hackjin Mun, Yoo-nah Kim, Hanbyoul Lee
Yıl 1975. Babasıyla gezinti yaptığını düşünen dokuz yaşındaki Jinhee (Sae Ron Kim), yolculuğun sonunda yetimhaneye geldiklerinde terk edileceğini anlamıştır. Güney Kore’nin Seul kenti yakınlarındaki bu yetimhane, Koreli küçük kızların Hıristiyan olarak eğitildikleri ve çoğunlukla batılı ülkelerde evlat edinmek isteyen ailelere verildikleri bir yerdir. Babasının onu bırakmasının şokunu atlatamayan ve gülümsemeyi unutan Jinhee’nin imdadına, kendisi gibi terk edilmiş ve durumunu kabullenmiş kızlardan Sookhee (Do Yeon Park) yetişir. Artık Jinhee, babasının geri dönmeyeceği durumunu kabullenmelidir.

Yönetmen Ounie Lecomte’nin kendi hayatından kesitlerle hazırladığı film, terkedilmiş çocukların aradığı sevgiyi, büyüme endişelerini ve gelecek kaygılarını konu alıyor. Terk edilmiş çocuk olsalar bile onlar, yaşadıkları için dua etmeli ve yeni aileleri için hazırlanmalı, yaşlarına rağmen çocukça davranmamalıdırlar. Bir çocuk için ne önemlidir? İyi koşullar sağlayan bakıcı aile mi, yoksa maddi durumu ne olursa olsun gerçek aile mi? Drama yönü ağır, festival filmlerinden.

Emre Türker

Picture: moviegoods

03 Ağustos 2010

Peter Pan (2003)

Tür: Fantastik / Aile / Macera
Yönetmen: P.J. Hogan
Süre: 113 dakika
Oyuncular: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Lynn Redgrave, Richard Briers, Olivia Williams, Geoffrey Palmer, Harry Newell, Freddie Popplewell, Ludivine Sagnier, Theodore Chester, Rupert Simonian, George MacKay, Harry Eden, Patrick Gooch
Kardeşleri John (Harry Newell) ve Michael’a (Freddie Popplewell) hikâyeler anlatan Wendy’nin (Rachel Hurd-Wood), Peter Pan (Jeremy Sumpter) adında esrarengiz bir dinleyicisi daha vardır. Perisi Tinker Bell’le (Ludivine Sagnier) yolculuk yapan Peter adındaki bu çocuk, perisi ve mutlu düşünceleri sayesinde uçabilmektedir. Bir gece Wendy’i ziyaret ederek, onu ülkesi Neverland'e davet eder. Reddedilemeyecek kadar heyecanlı bu yolculuğa Wendy, kardeşlerini de dahil eder. Peri Tinker’in kıskançlığına rağmen Peter’le birlikte tüm kardeşler, yıldızlara doğru yol alacaklardır.

İskoç roman ve oyun yazarı J. M. Barrie'nin kaleme aldığı Peter Pan, oldukça eğlenceli. Ailece izlenebilecek filmde, hayal gücü sınırları zorlanıyor. Kitaptaki en güzel şeylerden biri, çocuklara anlatılan hikâyelerle başlayan mutluluk düşünceleri ve o düşüncelerin getirdiği güzel yaşam.

Emre Türker

Picture: impawards

02 Ağustos 2010

Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu - 10 Aralık'ta sinemalarda!

Serinin ilk iki filmiyle milyonlarca seyirciye ulaşan ve son zamanların en beğenilen fantastik kitap uyarlamalarından olan “Narnia Günlükleri”nin son filmi Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu"nun başrollerinde yakın zamanda Dorian Gray rolünde izlediğimiz Ben Barnes ile genç oyuncular Skandar Keynes, Will Poulter, Georgie Henley yer alıyor. 10 Aralık’ta Türkçe dublaj, altyazı ve (3D) 3 boyut seçenekleriyle vizyona girecek.
Film: The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader
Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızı'nın Yolculuğu
Vizyon Tarihi: 10 Aralık 2010
Konu: C.S. Lewis’in büyü ve mucizelerle dolu dünyasına dönüş, rüya gibi bir Narnia gemisi olan “Dawn Treader/Şafak Yıldızı” ile başlıyor. Dünyada büyük ilgiyle izlenen ve gişe rekorları kıran, kitapları da çok satan ve beğenilen “The Chronicles of Narnia/ Narnia Günlükleri” serisinin bu yeni filminde Edmund ve Lucy Pevensie, kuzenleri Eustace ve sadık dostları King Caspian(Kral Caspian) kendilerini bir tablonun içine yerleştirilmiş halde Şafak Yıldızı gemisine konmuş olarak bulurlar. Kaderlerini etkileyecek bu inanılmaz keşif yolculuğuna doğru yelken açarken, hayal bile edemeyecekleri engellerle karşılaşırlar.

Basın Duyurusu

Görseller

Kick-Ass (2010)

Tür: Aksiyon / Polisiye / Gerilim
Yönetmen: Matthew Vaughn
Süre: 117 dakika
Oyuncular: Aaron Johnson, Garrett M. Brown, Clark Duke, Evan Peters, Deborah Twiss, Lyndsy Fonseca, Sophie Wu, Elizabeth McGovern, Christopher Mintz-Plasse, Stu 'Large' Riley, Johnny Hopkins, Ohene Cornelius, Mark Strong, Michael Rispoli, Corey Johnson
Dave Lizewski (Aaron Johnson), okulda kimsenin dikkate almadığı bir tiptir. Ortalıkta birçok suç işlenmesine rağmen çevredekilerin olayları görmezden gelmesi, Dave’i süper kahraman düşüncelerine iter. Bedenine uygun kostüm siparişinin ardından, okul sonrası kahramanlık çalışmalarına başlar. Fakat daha ilk suçla mücadelesinde kötü şekilde yaralanır. Vücudundaki kırıklar çeşitli yerlerden protezlerle desteklendiği gibi, sinir hücreleri de aşırı zarar görmüştür.

Dave, pes etmemekte kararlıdır. Süper kahraman adını Kick-Ass şeklinde belirleyerek sokaklara çıkar. Suça karşı tek başına mücadele etmek pek kolay değildir. Hiçbir dövüş tekniği bilmediğinden ve kötülükleri iyi tanımadığından dolayı, süper kahramanlık hikâyesi acı şekilde son bulmak üzereyken, sürpriz iki isim ortaya çıkar. Hit-Girl “Mindy Macready” (Chloe Moretz) ve Big Daddy “Damon Macready” (Nicolas Cage), sokaktaki karanlıkların korkması gereken gerçek kişiler olacaktır.

Süper kahramanlar; çizgi romanlarda, kitaplarda ya da filmlerde, ya doğuştan gelen müthiş özelliklerle, ya mutasyon sonucu değişen vücut yapısıyla, ya da bir servet ödenerek elde edilmiş düzeneklerle ortaya çıkmıştır. Sıradan birinin dünyada isim yapması kolay değildir. Aslında kötü adamlar her zaman vardı. Süper kahramanlar, ancak tarihteki savaşlarda aklını kullanan liderlerden fazlası olamadı. Kara güçler bir gerçekken, neden süper kahramanlar hep hikâye olmuştu? İşte bu ilginç düşünceden türetilen “Kick-Ass”, bol aksiyonlu, doğaüstü güçlerin ve mutasyonların bulunmadığı, kötülüklerle mücadeleye karar vermiş birkaç doğal insandan oluşan müthiş bir film.

Emre Türker

Picture: impawards

Çılgın Hırsız (Despıcable Me) 3 Eylül’de sinemalarda!

Başarılı animasyonlar Buz Devri, Buz Devri2: Erime Başlıyor ve Horton Kimi Duyuyor’un Sorumlu Yapımcısı Chris Meledandri’nin yeni 3D animasyon filmi “Çılgın Hırsız” (Despicable Me) 3 Eylül’de sinemalarda!
Çılgın Hırsız dünyanın en büyük kötülüğüne hazırlanırken, 3 küçük çocukla uğraşmak zorunda kalır… Kötülüğe devam mı, baba olmayı denemek mi?

3 Eylül’de Türkiye’de vizyona girecek olan Universal Pictures filmi Çılgın Hırsız (Despicable Me), kötülük yaparak mutlu olan koca bir adam ile çok büyük bir hırsızlık yaparken hayatına giren üç küçük çocuğun hikayesini anlatıyor.

Basın Duyurusudur

01 Ağustos 2010

Race to Witch Mountain (2009)

Türkçe Adı: Sihirli Dağ
Tür: Macera / Aile / Bilim-Kurgu
Yönetmen: Andy Fickman
Süre: 98 dakika
Oyuncular: Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig, Carla Gugino, Ciarán Hinds, Tom Everett Scott, Chris Marquette, Billy Brown, Garry Marshall, Kim Richards, Ike Eisenmann, Tom Woodruff Jr., John Duff, Bob Koherr, Kevin Christy
UFO’ların gerçek olup olmadığı tartışılırken, dünyaya bir cisim düşer. Çekilen uydu görüntülerinde, yere düşen cismin uzay gemisi olduğu ve içinden iki çocuk indiği tespit edilir. Çocuklar, telaş içinde bir taksiye binerler. Taksi şoförü, hapisten çıktıktan sonra temiz bir hayat sürmek isteyen Jack Bruno’dur (Dwayne Johnson). Müşteri olarak aldığı Sara (AnnaSophia Robb) ve Seth (Alexander Ludwig), ellerinde bir sürü parayla, gitmeleri gereken bir yerden bahseder. Jack Bruno onları istediği yere götürecek, fakat başlarının tehlikede olduğunu fark ederek, koruma içgüdüsüyle yardımlarına koşacaktır.

Daha çok çocuklara yönelik, ailece izlenebilecek bir bilim kurgu. Uzun yıllar boyunca bilim-kurgu filmlerinde, UFO adı verilen uzay gemileri sıkça kullanılmıştır. Uzayın derinliklerinden gelen, süper güçlere ve beyne sahip gelişmiş canlılar olan uzaylılar, bu uçan daireleri kullanarak, dünyaya kimi zaman iyilik adına, kimi zaman savaş adına ziyaretlerde bulunmaktadır. Son dönemlerde bu düşünceyi artık yıkmak amaçlı, “uzaylı kim?” sorusunu sorduran, çaresiz uzaylılar veya uzaylılara zarar veren insanlar şeklinde filmlerde de çekilmeye başladı. Fakat bu film, eski geleneğe uygun süper uzaylılar fikrini destekliyor. Fazla mantık beklemeden, aksiyonun ve maceranın keyfini çıkarın.

Emre Türker

Picture: impawards