09 Haziran 2010

Dinle Küçük Adam

Yazar: Wilhelm Reich
Çeviren: Zekeriya Tiğrek
Sayfa Sayısı: 118
Kitap Boyutu: 13,5 x 19,5
Yayınevi: Öteki

Karşısına aldığı Küçük Adam’ı eleştiren ve ardından yükselen bir çığlığın kelimelere dökülmüş hali olarak görülebilecek “Dinle Küçük Adam”, Wilhelm Reich’in psikiyatrist ve psikanalist kimliği nedeniyle, psikoloji alanında değerlendirilmektedir. Kitabı okudukça, ekonomi ve toplumsal yönlendirmeler, politika gibi kavramların kişilik üzerindeki etkilerini bulacak, konunun sosyolojik ve siyasi yönünü fark edeceksiniz.

Wilhelm Reich’in adının bile önüne geçecek kadar popülerleşmiş bu kitap, pek çokların aradığını bulabileceği bir yapıt değil. Çünkü anlatım tarzı bakımından yazar, okuyucusunu adeta aşağılayan, her fırsatta ne yapmasını gerektiği konusunda empati yerine şiddet kullanan, fakat şiddeti özünde savunmayan bir metot izliyor. Kitabın ne amaçla seslendiği, yönlendirmeleri ve anlatmak istediklerini anlamak için, biraz tarihi ve kültürel bilgiye sahip olmak gerekiyor. Düşünceler ve kişisel isimleri içeren seslenmeler okundukça, kitabın anlam bakımından hiç de kolay olmadığı daha iyi anlaşılacaktır.

Baştan sona küçük adamın ne yapması gerektiğini bildiren yönlendirmeler ve daha önce yaşanan hatalar konusundaki eleştirilerde yazar; dinler arası katılık, cinsellik ve cinsel açlık, politika, kapitalizm, evrim süreci, düzende normal kabul edilenler, normallik sürecinin toplumsal normda değerlendirilmesi, anarşist duygular, karşı tavırlar, uyanış, gerçeği görmezden gelip medyanın dayattığı ve/veya gösterdiği bilgileri kabullendirme gibi kavramların açılımına her fırsatta yer vermiş. Yazarın Sigmund Freud’un öğrencisi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Çünkü psikanaliz yöntemi içeriğindeki şiddet ve cinselliğin, kişiliği ve bireyin toplumdaki yapısını ne derece etkilediğini, cümlelerinde adeta kanıtlamaya çalışıyor. Nazi döneminde Almanya’da bulunan Wilhelm’in Nazi’lere karşı sert çıkışları, dikkat çekicidir. Pek çok yayınevinden farklı çeviri ve baskılarda çıkan “Dinle Küçük Adam”, psikolojik eserleri huzur beklentisiyle tercih eden okuyuculara hitap etmemektedir.

Emre Türker

4 yorum:

  1. Tanıtımlarınızdan yararlanıyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Tekrar teşekkürler, okuyacağım...

    YanıtlaSil
  3. bu tarz kitaplara ilgim var.mutlaka okuyacağım.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. bu kitabı tanıttığın için teşekkürler.cinsiyetim ve deneyimim müsaade etseydim sahnede ilk sergilemek isteyeceğim tiyatro oyunudur.

    YanıtlaSil