29 Aralık 2009

Avatar (2009)

Tür: Aksiyon / Macera / Fantastik / Bilim-Kurgu / Gerilim
Yönetmen: James Cameron
Süre: 162 dakika
Oyuncular: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso, Dileep Rao, Matt Gerald, Sean Anthony Moran, Jason Whyte, Scott Lawrence, Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel Moore, CCH Pounder, Wes Studi, Laz Alonso, Dileep Rao, Matt Gerald, Sean Anthony Moran, Jason Whyte, Scott Lawrence, Kelly Kilgour, James Pitt, Sean Patrick Murphy, Peter Dillon, Kevin Dorman

Dünyanın dışında ve uzayın derinliklerinde, Pandora isimli bir gezegen keşfedilmiştir. Jake Sully’nin (Sam Worthington) abisi Tom, bu gezegende yaşayan halkla bağlantı kurmak üzere eğitilmiştir. Fakat yolculuk sırasında gözü dönmüş bir hırsızın kurşunuyla hayatını kaybeder. DNA yapısındaki uyum nedeniyle Jake Sully’e, abisinin yerine geçme şansı tanınır. Savaş sırasında felç olan Jake, özellikle tedavi masrafları için bu projede yer almayı kabul eder. Uzay gemisinde dondurulmuş olarak geçen tam 5 yıllık yolculuk sonunda, diğer askerlerle birlikte Pandora’ya ulaşır.

Na’vi halkının canlıları, avatardır. Avatarlar, dış yapı ve yaşam bakımından insana benzemektedir. Kendilerini özgü dilleri vardır. Çok uzun boylu, sağlam kemik yapılı ve kuyruklu canlılardır. Avatar ve doğal yaşam, sistemsel olarak bir bütündür. İlk başlarda insanlarla iyi geçinirler. Fakat sonradan insanlar, Pandora’daki Unobtainium adındaki değerli madenlere yönelince, tartışma başlar. Avatarlar, doğanın dengesini bozmak isteyen insanlarla sonuna kadar savaşmaya kararlıdır.

Jake, avatar ve insan DNA’sına uygun olarak geliştirilmiş bir modeli kullanmak için oradadır. Görevi, kendini avatarlara kabul ettirerek içlerine sızmak ve bilgi toplamaktır. Avatar bedeniyle eşleştirilen diğer kişiler, yani Norm Spellman (Joel Moore) ve Dr. Grace Augustine’le (Sigourney Weaver) beraber Pandora’daki tabiatta keşfe çıkarlar. Fakat daha ilk günden Jake’in yaratıklarla başı derde girer. Kaçarken kaybolan Jake diğerleriyle bağlantıyı koparınca, geceyi orada geçirmek durumunda kalır. Fakat bu onun için büyük bir şans olur. Çünkü liderin kızı Neytiri’yle tanışma şansı elde eder. Eywa isimli kutsal varlığın Jake’i kabulüyle, avatar köylülerinin arasına girmeyi başarır. Ayrıca Neytiri, Jake’i eğitmek üzere annesi tarafından görevlendirilmiştir.

Yönetmenin 14 yıllık rüyası olan Avatar, gerekli teknolojiyle beraber 4 yılda tamamlanmış. Yeni bir gezegen, yeni bir dil ve yeni bir hayat. Tek kelimeyle hayal gücünün ürettiği bir harika. Fantastik, bilim-kurgu severlerin haricinde, farklı izleyici kitlesinin de beğenisini kazanacaktır.

Emre Türker

Picture: impawards

7 yorum:

  1. Sizce filmi HD olarak mı yoksa 3D olarak mı izlemeli? Önerinizi öğrenebilir miyim?
    Selamlar
    Mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  2. Kağıttan Gemiler... Filmin bütünlüğüne hakim olabilmek için kesinlikle 3d izlenmeli. 3 saatlik bu muhteşem görsel keyif, her zaman ele geçmez. Size de mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  3. Önerinizi dikkate alacağım, teşekkürler. Kağıttan gemiler

    YanıtlaSil
  4. ben 3D izledim.ama gözlükler karanlık olduğu için renkleri tam olarak algılayamadım.bir kez de HD izlemek istiyorum.çok beğendim.uzun zamandır beni bu kadar etkileyen bir film daha izlememiştim.

    YanıtlaSil
  5. Ben cok begenerek ızledım...
    etkısı sınemadn cıktıktan sonrada suren
    uzerıne konusmak ısteyecegınız
    unutamaycagınız bı fılm
    gorsel bir şölen..

    YanıtlaSil
  6. arzu
    bende filmi 3D izledim müthişti. Uçan ikran kuşlarından en güçlü olan kırmızı onun adı neydi acaba? hatırlayan varsa paylaşabilir mi lütfen...

    YanıtlaSil
  7. Arzu... Sanırım Leonopteryx, yani Toruk'u soruyorsun.

    YanıtlaSil