24 Ocak 2009

Big Fish (2003)

Türkçe Adı: Büyük Balık
Tür: Macera / Komedi / Dram / Fantastik
Yönetmen: Tim Burton
Süre: 125 dakika
Oyuncular: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter, Alison Lohman, Robert Guillaume, Marion Cotillard, Matthew McGrory, David Denman, Missi Pyle, Ada Tai, Arlene Tai, Steve Buscemi, Miley Cyrus, Danny DeVito
Big Fish için akla gelebilecek ilk şey, yaş ilerledikçe içerdeki çocuğun hiç büyümediği masalsı dünyanın canlandırılmasıdır. Animasyonlar, çizgi hikâyeler, masallar, kabullenmesek de aklımızın bir köşesine kazınmış, belli aralıklarla hissiyatımızı dürtüklemektedir. Big Fish’in yönetmeni Tim Burton da böyle biri. Masallardan, efsanelerden, çizgilerden etkilenerek hareket ediyor, hayal gücünü oldukça zorluyor. Türkiye’de bilinen adı Büyük Balık’tır.

Oldukça kabarık ve seçkin bir oyuncu grubuyla kurulu bu filmde, çok emek harcandığı açıkça görülüyor. Konusu ise şöyle: Ed Bloom ( Gençlik yılları Ewan McGregor, yetişkin dönem Albert Finney), yaşamındaki olaylara hayatı boyunca farklı gözlerle bakmış biridir. Oğlu Will’e (Billy Crudup) kendisini de içine kattığı efsaneler anlatarak, onun bu olaylara inanmasını sağlamış ama Will büyümeye başladıktan sonra, aralarındaki sıcaklık zamanla soğumuştur.

Ed’in çok hasta olduğunu annesi Sandra’dan (Jessica Lange) öğrenen Will, üç yıldır yüz yüze görüşmediği Alabama’daki babasının yanına gidecektir. Artık Will için, Ed Bloom’um masalsı hayatının içindeki gerçekleri bulma zamanı gelmiştir.

Masalsı dünyadan ve fantastik öğelerden hoşlananlar için, oldukça önemli sayılabilecek Big Fish, genel anlamda her kesimin hoşlanabileceği bir tarz değildir. Fakat içinde birçok türü bir arada bulunduran filmde, izleyici sınıflandırması yapmak zordur. Seyrederken, ne anlatılmak istediğine önem verilerek izlenirse, olaylara bakış açısı daha farklı olacaktır.

Emre Türker

picture: impawards

1 yorum:

  1. Bir baba oğul arasındaki ilişkiyi anlatıyor. İzlenmeli demekle yetiniyorum. Favorilerimdendir ki Tim Burton zaten favorim.

    YanıtlaSil